Благодаря за "комплиментите"!

В първото първото питане не се разбра, че точно питате. Все пак ето конкретния отговор:
С ПИК на ФЛ влизате в сайта на НАП, Предоставяне на данъчна и осигурителна информация, Справка за задълженията с възможност за плащане. Под таблицата избирате "плащане".  След това избирате кои точно задължения да платите със стрелката в дясно от сумата. Под таблицата избирате как да платите и следвате стъпките. За плащане с карта избирате "с виртуален ПОС".
Моля!
Бъдете здрава и не си хабете нервите напразно!
Здравейте,
налага се да публикувам ГФО за 2018 на една фирма.
Чудя се в протокола, каква дата да пиша, че е приет ГФО и одобрен за обявяване в ТР?

Благодаря предварително!
Няма никакво значение. Датата на протокола няма да намали вероятността за глоба. (Не казвам, че задължително ще Ви глобят)
Логично да е дата от 2019 г., малко след датата на съставяне


Моля упътете ме как трябва да си плащам осигуровките в тази ситуация и какви документи трябва да подам. Чух, че вече можело да се плаща и по електронен път, но нямам представа къде

Ми_ми, вие сте се занимавали с ТРЗ. Наистина ли не знаете къде да прочетете и къде да потърсите?

Май не съм от добрите хора  :blink:
Това с нищо не променя цитата на Валенсия, днес в 09:40 :(
Щом е пенсионер и не желае да се осигурява, не съм убедена, че е длъжен да подава ОКД5.
От друга страна -с ОКД5 се декларира и начало на дейност. Може да подадете декларацията само със "започвам дейност от дата..." без да посочвате осигуряване.
Изчакайте и друго мнение.
Да, но кое е приоритетно - Кодекс или Наредба ?
Ясно е. Няма да споря.
Има си законотворци, на които им плащат за да мислят :)
НАРЕДБА ЗА ЕЛЕМЕНТИТЕ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕТО И ЗА ДОХОДИТЕ, ВЪРХУ
КОИТО СЕ ПРАВЯТ ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ
чл.1
(8)  Не се изчисляват и внасят осигурителни вноски върху:
7. обезщетенията по чл. 200, 213, 214, чл. 216, ал. 1, т. 1 и 2, ал. 2 и 3, чл. 220, 221, чл. 222, ал. 2, 3 и 4, чл. 224, 225, 226, чл. 232, ал. 2 и чл. 331 от Кодекса на труда, § 71 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния служител (ДВ, бр. 95 от 2003 г.) и § 118 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда (ДВ, бр. 25 от 2001 г.);
Здравейте, в картона на един новоназначен човек не съм вписала сума за заплата а само осигурителен доход. Те са равни.Така за м. 04 и 05.2020 в декларация 1 ми липсва заплатата му
и  данъка.Мисля че до края на м 07.2020 мога да ги корегирам.Моля за съвет как да го направя.
Можете да коригирате Д1. С код Корекция /с кода, който във Вашия програмен продукт означава "корекция"/ и с верните данни. Освен това подавате редовни Д6 с данъка, ако не е включен в подадените Д6, разбира се. Системата не прави връзка между Д1 и Д6 по отношение на данъка
Обадих се в НАП да попитам, ако не съм посочила вид осигуряване какво следва да направя. Отговориха ми, че в този случай се взима ниския процент.

Като имаш предвид задна дата, мога да посоча 10.07 и след това да подам започване на дейност пак с дата 10.07. Предварително се извинявам за многото въпроси, но не ми се иска отново да допусна грешка.

Вече отчитам като грешка ненаемането на счетоводител, но ми се стори излишно за два месеца дейност. Догодина ще се коригирам.
Ако ОКД5  е приета на ниския процент, няма начин да го коригирате преди януари 2021. Независимо колко пъти спирате и започвате дейност.
Ако държите на високия процент,  опитайте със заличаване. Може да стане, може и да не стане
Делфинче, питащата е подала ОКД5 преди една седмица. Още няма подадена Д1. Каква информация може да има в НОИ?
Има време, ще се появи и такава ;)
Доколкото разбирам от КСО /чл.42, ал.3, ако не бъркам/, болничния няма за бъде платен за дните след прекратяването на договора. 
Макар, че чувам за случаи, в които от НОИ плащали при подобни ситуации...
Ако с Д1 се подават данни за икономическа дейност, осигурителен доход, отработени дни, дни в отпуски и т.н., то с Д6 с думи прости се декларира "Дължа осигурителни вноски за ... година в размер на ... за/по съответните осигурителни фондове" може да има и продължение "от тях авансово съм внесъл ..."

с Д1 се подават данни за икономическа дейност, ..., дни в отпуски   при СОЛ??
ЗДДС, чл.79, ал.3 не върши ли работа?
Здравейте,
Знам,чесъм много тъп/иначе нямаше да работя 35 години медицина/,така че, би ли споделил някой с "думи прости" истинския смисъл на Декларация обр. 6, подавана от самоосигуряващи се един път в годината.От двадесет години разсъждавам върху този философски въпрос и не намирам за себе си отговор.Въпросът ми е сериозен и моля за конкретен отговор,ако някой го знае?!
Поне два мотива:
- в нея се отразяват И осиг.вноски за довнасяне, получени на база годишното изравняване на осиг.доход, които не се посочват другаде като осигурително задължение;
- доколкото с подаваните през годината Д1 се декларира избран авансов осиг.доход, с Д6-13 се декларират осигуровките върху реалния годишен осиг.доход
Времето в болничен и майчинство се зачита за осигурителен стаж. След като минат още 3 месеца  в болничен и майчинство /да станат общо 12!/, ще имате право на обезщетение от НОИ.
До тогава може да пробвате да звемете някаква социална помощ.
Минималният размер на майчинството е минималната работна заплата. Щом до сега сте осигурявана на МРЗ, майчинството през 2020 ще е 610 лв., а през 2021 може би и повече. Ако вдигнат МРЗ.
Здравейте, интересуваме, когато постъпиш в болница, болничния кога се издава, когато те изпишат ли ?
Обикновено при изписването
Според мен вторият ТД трябва да е по чл.111 или 110. Може  да бъде добавено "във връзка с чл.68, ал.1, т.3"
Щом е допълнителен ТД, трябва да е по чл.111 /или 110/. Може да е "по чл.111 във връзка с чл.114".
Възнаграждението е толкота, колкото се договорите. Може и 50 ст. ДУ не е по КТ и МРЗ не е ограничение.
Е, при 50 ст възнаграждение трудно ще удържите личните осигуровки върху МОД за управители. Ще се получи така, че вместо да взема заплата, ще има да дава пари на фирмата.
Дано ме разбрахте.
Аз примерно им бях дала указания, ако клиента ще плаща при следваща доставка или в момента не разполага да оставят стоката със стоковите и транспортните документи и да върнат фактурата с фискалния бон в офиса, при следващата доставка си я получаваха. Разбира се, че рядко имаше ф-ри в брой над 100лв. Повечето клиенти предварително уточняваха плащането, но се е случвало да оставят и стоката и ф-рата и фискалния бон и да не е платена стоката.

gergenetsite, защо не престанете да представяте своите фантазии като нормативни изисквания? Написаното от Вас е над 90% глупост!
Едно плащане по фактура е или в брой, или по банков път или част в брой, част по банка. Когато има плащане в брой, било то цялостно, частично или авансово, се издава касов бон. Друг касов документ не е нужен.

За пореден път обръщам внимание на модераторите към неадекватното поведение на потребител gergenetsite във форума!