По т.1. Ако до сега е била СОЛ без ОЗМ, то може да започне да се самоосигурява за ОЗМ едва от 01.01.2021.
По т.2 не съм наясно, но не ми се вярва да е точно така
Щом не Ви дължат обезщетение, не попълват такива в заповедта. Не е проблем, че ползват готова бланка и полетата са празни.
Много е важно в заповедта да пише две неща: "основание чл.71, ал.1" и "по инициатива на работодателя". Ако те е уточнено по чия инициатива е прекратен договора, може от НОИ да решат, че инициативата е Ваша и автоматично отивате на минимално обезщетение.
По втория въпрос - може. Ограничението е само за пенсия по стаж и възраст
Трудова дейност - заплата+формиран данък от трудова дейност.

Къде открихте тази дефиниция?
ЕТ-то за тези години е подало ГДД,

Щом е подало ГДД, значи има някакви доходи за деклариране, а това си е дейност.

имаш активна банкова сметка и си получил две фактури
Ако активността по банковата сметка са само месечните банкови такси и евентуално теглене на налични суми може да се счита, че не е дейност. Всяка друга активност си е дейност. Получените фактури също говорят за някаква дейност.

ПП Не съм запозната с всички факти и не мога да коментирам повече.
Ако авансовите вноски са 100 лв, при изравняването имате да довнасяте още 200 (общо ЗО 300 лв), в прил.3 дохода е 250, а в прил.4  500, то може в прил.3 да приспаднете 250 и в прил.4 още 50, или в прил.4 да приспаднете всичките 300.
Цифрите са примерни
Щом сумата след приспадане на НПР е под 610 И лицето няма друг осигурителен доход през месеца, не се дължат здравни осигуровки.
Дали се дължи данък или не, прочетете в ЗДДФЛ. Доколкото имам спомен, тези 660 лв са при ТД. Пак по спомен - самото лице трябва да декларира каква част от дохода по ГД е облагаем, като се съобрази с всичките си доходи от началото на годината до момента. Погледнете и текстовете в СИС.
Не е нужно да се попълва периода. Преведените пари покриват първото изискуемо задължение
Много ясно отговорих: ще Ви признаят тази част от месеца, през която имате внесени осигуровки за безработица (сте работили). Няма начин да се зачете като цял месец
Естествено, че няма да се зачита за пълен. Ще се зачете за 17  или 18 дни, според това, колко календарни дни има в месеца след постъпването Ви на работа. Разбира се, ако сте работили на 8 часа и сте отработили всичките работни дни до края на месеца.
Е, щом очаквате такива изработки, може и да стане. Само дето осигуровки +данъци са над 25%

Няма никакъв проблем всеки месец да се подава различен доход пред НАП. Има изискване в ТД да е вписана основната заплата. Има и някои други изисквания относно съдържанието на ТД, огносно минималната заплата,  относно минималния осигурителен доход и т.н.
Здравейте! Договорът не е граждански; трудов на осем часа е
При горепосочените условия бих казала само: Ужас! Бягайте! Съгласяйте се само ако сте много на зор, но вероятността да не Ви платят уговореното е доста голяма.

А към горния коментар относно цветовете на икономиката, ще кажа следното : при сивата икономика има нещо скрито, но и нещо наяве. Казах " черна" (при това в кавички), защото неплащането на осигуровки и данъци в този случай  е много по- далеч от "бялото" отколкото е сивото.

ПП Чак сега видях,  че щяло да има осигуровки и данъци, но нърху хипотетична сума. Много ми е интересно колко ще Ви платят , ако "изкараният процент" е 500 лв, а МОД за длъжността е 700?

ПП 2  Явно наистина става въпрос за "сива" икономика
Няма проблем да подадете дневниците с нефатална грешка
Предполагам, че договорът е граждански, ако е така, то следва, че ако заработеното възнаграждение след приспадане нормативно признатите раходите е по-ниско от МРЗ, то осигуровки не се дължат, но пък получателят ще трябва да си ги декларира на тримесечие и годишно.
Дори да става въпрос за граждански договор, пак може да трябват и осигуровки.  Например, ако човекът работи другаде на трудов договор. Или ако възнаграждението, след приспадане на НПР,  е над МРЗ.

Та: без осигуровки нещата стават рядко, а без данък - почти никога. Другото е "черна" икономика
Джавата действа бавно. И иска рестартиране

ПП Не зная къде е проблема. Само предлагам рестартиране. По някога помага.
Ако детето Ви още няма 3 години,  "хубавите членове" стават само с разрешение от Инспекцията по труда.

За сроковеге и размера на обезщетението погледнете чл. 54а, 54б и 54в от КСО.
Едва ли има някакво значение, но щом е да дохода на СОЛ, би трябвало да е като ЮЛ
Тази ситуация е съвсем различна от първоначалното питане :)
Вие продавате стар автомобил на някого си - в движение, с номера... В такъв случай и изповядяне на сделката пред нотариус и нужно.
Ако продавате скрап, автомобилът трябва да е бракуван и фирмата-купувач да е лицинзирана за изкупуване на отпадъци.