Ката подадете декларацията, пишете дали наистнна няма лихви
Обратната информация е важна за мен
Ако по някаква случайност изплащането на обезщетението за безработица е започнало от 16.01. - не подавате Д7 и не внасяте здравни осигуровки

Лицето е декларирало, че не получило обезщетение по чл. 222. - към момента на регистрация в Бюрото по труда няма начин да е декларирало, че е получило това обезщетение. 
Иначе: Д6 може да се коригира след изничане срока за корекция само на място в НАП
заплатите са изплатени 01.24
ми дава ,че срокът за корекции е бил до 31.01.24
Как става така? Нали при заплати, изплатени м.01.24, Д6 с код 8 де подава от 01.02.24 до 25.02.24. Как срокът за корекции ще е изтекъл преди началото на срока за подаване?
Лихви няма ,а от надвнесената сума се приспадат текущите осигуровки
Подадохте ли вече Д6 с увеличението? И се уверихте, че няма лихви? И тази Д6 е за 2022 година или предходна (защото за 2023 още не е минал срока)?
Подава Д6 само с увеличението. Щом срокът за подаване е минал, значи е минал и срока за внасяне и за това ще се появят лихви . Независимо, че са внесени някакви пари навремето. Те не са били обвързани със задължение
Уважаеми Мартин Колев, jeeesssyyy Е счетоводител. И в това е проблема - както за нея/него , така и за клиента й/му
Върпосът е дали може да се наеме човек, без да се сменя управителят (напр. с някакво решение на собствениците или нещо подобно?)
Как според Вас се "наема човек" или се "наема служител почасово"? Аз се сещам само за трудов договор. А за трудовия договор трябва да е подписан от лицето, което представлява работодателя. Доколкото зная, фирмата работодател се представлява от нейния управител. Така че за да има "назначаване", трябва и действащ управител. Щом настоящия управител е зает с бебето си, трябва да се назначи друг или някой друг съдружник да поеме управлението. Разбира се след съответните вписвания в ТР и нужното осигуряване
Не разбирам кое точно ви притеснява?
Предполагам, че Пъпешчето нищо не я притеснява. Мен също. Ако и Вас не Ви притеснява, че сте счетоводител и искате да работите, като служител на ГД, значи няма проблем.
1. Коригирате Д1 само за това лице. С код Корекция и всички верни данни. При подаване маркирате, че не де подава Д6.
Не е фатално и да ненаправите корекция, но е по-правилно
2. Щом е освободен считано от 02.01.2024, в ТК пишете "до 02.01.2024"
331 не е взаимно съгласие. Това е прекратяване по инициатива на работодател и се изготвя съответната документация.
Права си, но не може да стане без съгласието на работника.
Ако това прекратяване на договора цели обезщетение за безработица - не е добре. Ще взема само минимума
"Фирмата е поела ангажимента да заплати данъците и дължимите осигуровки по тази сума"
След като това нещо е незаконно, как смятате, че фирмата възложител ще подаде данни за данъка и осигуровките на този СОЛ?
СОЛът и сега може да повеи дали са му внесени осигуровки по този ГД. Проверката е с ПИК - Справка за осигурителния доход
При 4 счетоводителя ходих и ги питам, мога ли да си начисля заплата за личен труд? И отговора на всички беше, недей , че материята е хлъзгава и най-добре ДУК. На въпрос, ДУК не е ли само за управленска дейност, отговор : "плати си, пък работи каквото си искаш"!? С ДУК, мога ли, при положение че съм сам във фирмата да работя друго?
Сериозно ли тези две неща Ви ги е казал счетоводител? Само един или и четиримата? Нещо не ми се вярва да има толкова "страхливи" колеги, които да се плащат от възнаграждение за личния труд, пък и достатъчно "смели", за да допуснат работа извън управлението само с ДУК  :hmmm:
Колкото до личните осигуровки на СОЛа, както вече Ви казах, те се приспадат от облагаемия доход преди облагане с данък. Няма значение дали ежемесечно или в края на годината с ГДД
Предварително не може, понеже от НАП чакат работодателите да пуснат данни за служителите им до края на февруари. После ще има 4-5 дни, в които НАП ще интегрират данните в системата си и след това ще може да се пуска автоматично заредената декларация през сайта на НАП.
Някъде 7-8 март вероятно.
И какво общо имат данните за служителите с ГДД по чл.92? 😏
Ако като СОЛ е осигурена за ОЗМ - дължи ЗОВ 4,8% от 933 лв
Ако не е осигурена за ОЗМ и не е спряла дейност дължи 8% ЗОВ + 14,8% ДОО +5% ДЗПО върху 933 лв (минимум)
Личният труд на самоосигуряващи се лице изплатен през 2023г., включва ли се в справката по чл.73 ал.6 ?
А Вие прочетохте ли чл.73 ал.6? Справсата погледнахте ли?
Променяте стойността на ДОО в Д6 на 999,92 и подавате всичко отново. Редовни данни
Без Д1 за СОЛ, която явно е приета.
А ако не беше с ТЕЛК, за чия сметка щяха да са здравно осигурителните вноски?
Здравейте, да питам и аз нещо във връзка с хонорари на адвокат. Изплатен е хонорар през 2023 г. отнасящ се за изпълнително дело 2021г. С кой код да го декларирам в справката по чл. 73 ал.1? Лицето е самоосигуряващо се. Колко процента нормативно признати разходи би следвало да има според вас?
Вие сте платец, получателя е СОЛ - какви НПР Ви вълнуват?
Същите, като при бичен труд на СОЛ без ТЕЛК