Попрегледах какво пише в нета за този "Срок на договора". Отговорите са точно три типа:
- датата, на която срокът на договора изтича /цитат от наредбата/
- последен работен ден по договора, защото тогава изтича договора
- първи неработен ден, защото така (ще) пише в заповедта за прекратяване и в ТК
Съотношението на отговорите е 10:1:1
Аз също залагам на 01.08. - първия ден без договор.
целта беше да използвам изкараните пари за лични средства.
Ей това не може да стане без плащане на данъци.

Цитат
  и се оказало, че това било често задаван въпрос (и всеки с различен отговор )
Отговорите не са различни - варантите са различни, условията са различни, възможностите за такива преводи не са малко :)
Слушайте Вашето си счети. То най-добре знае какво точно става във Вашето ЕООД.
Както посочи колегата p.zhekovasky-k.bg - никъде не пише основен или допълнителен ТД.  Важното е, че се плаща само един път - на едното място. Предполагам, че за работника е в интерес да си потърси обезщетението там, където има по-висока заплата.
ме освобождават тъй като не са доволни от мен след 3 месеца от назначаването ми - това си звучи като чл. 71
по кой член не трябва да се съгласявам да подписвам - чл. 325, ал. 1, т. 1 /взаимно съгласие/ и 331 /срещу 4 заплати/. Също и 326, но не мисля, че ще Ви го предложат
При възможност да се ползва 71, не виждам смисъл да Ви предлагат 325/1/1
И в заповедта задължително да пише "по инициатива на работодателя".
 
 
Не само че не е нужно, но и не трябва. Обаче може да имате задължение за подаване на декларация 1. Говорете с Вашия счетоводител!!!
Остава само въпросът дали това няма да се брои като вид разход и да се искат обяснения/документи, понеже самата дейност е фрийланс във Fiverr
За разход едва ли ще се брои, но е много вероятно да се окаже, че дължите някакви данъци върху тази сума. Точно за това първо разговаряйте с Вашия счетоводител. Има много варианти
След като ще превеждате ОТ фирмената сметка, а тя е в Банка ДСК - попитайте в банката дали технически има възможност за такива прехвърляния /преводи/.
А счетоводителя си попитайте дали имате основание да го правите и при какви условия
Цялата тази теория я знам :)
Въпросът е: Какво ще посочите в какво ще посочите в ОКД5 за упражнявана дейност? Ако се подава на хартия може и да се запише "дейност по чл.26, ал.7 от ЗДДФЛ", но при подаване по електронен път в падащото меню няма тази опция за избор.
Явно трябва да се регистрират първо в Агенцията по вписванията, трябва да има вариант да им дадат Булстат - със сигурност трябва да се регистрират, но какво ще е основанието?
И как практически може да стане това със задна дата?

ПП Още не мога да отворя линка, който сте публикували, но продължавам да опитвам
До сега не съм имала вземано-давано с лица, които са  търговци по смисъла на ТЗ, но не са регистрирани като ЕТ /чл. 26, ал.7 от ЗДДФЛ /. Според КСО са длъжни да се осигуряват като СОЛ /чл.4, ал.3, т.2/. Това е ясно. Никак не ми е ясно обаче как точно на практика става това осигуряване? Никъде не съм видяла че са длъжни да подават само Д6-13. Като СОЛ би трябвало да подават и месечна Д1. Да, ама как? За да подавате Д1 трябва да са регистрирани като СОЛ /декларация ОКД5/, за да подадат ОКД5 трябва да имат някакво основание за това - някаква регистрация в ТР или БУЛСТАТ. Проверих, че  при подаване на  ОКД5 няма основание "Упражнявам дейност като ФЛ по чл. 26, ал.7 от ЗДДФЛ".
Моля да споделите: на какво основание се извършва регистрация в БУЛСТАТ? На какво основание /каква дейност/ се подава ОКД5?
Като се има предвид, че обикновено се сещаме за тези неща в последствие /едва при подаване на ГДД/ - кога подавате ОКД5? Подавате ли Д1 със задна дата?
Ще се радвам на всяка полезна информация и споделен опит.
Да, трябва годишно изравняване
Работодателят Е длъжен да внася здравни осигуровки при болничен и майчинство. Осигуровките са за НЕГОВА сметка и няма законово право да ги изисква от болния или майката.
Ама както сте си послали.... За да не Ви изнудват - здравната осигуровка, която се внася при болнични и майчинство е 4.8% от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. За 2024 г. 4.8% от 933 лв = 44.78 лв
 а и в случая  никой не е ощетен.
Е, ощетен е само  СОЛът ако се осигурява за ОЗМ и скоро ще излиза в майчинство ;)
Правилното - отива при възложителя, коригират нещата, вкарват ги в ред. СОЛът издава фактура или подобен документ със задна дата. Възложителят си коригира Д1, Д6, Д55, справката по чл.73... Ако не е подадена декларация от лицето че е СОЛ, най-вероятно възложителят ще му тегли една цветиста и ще го прати по дяволите.
Всичко друго, което ще направите, ще е заобикаляне на закона. Вариантите са: 1. не включвате този доход в дохода на СОЛ и в изравняването на осиг.доход или 2. Включвате дохода по ГД-НПР в дохода като СОЛ и в Т1 и Т2, като при нужда довнасяте осигуровки /втори път/ и си качвате "обеца на ухото"
 В тази връзка има направена регистрация в Регистър Булстат и е подадена декларация за започване на дейност като СОЛ.
При справка за субекта в Регистър Булстат се вижда "Икономическа дейност (КИД 2008)" и "Упражнявани дейности/професии" . Ако "упражнява дейност" като свободна професия" и КИД е "отдаване под наем на помещения" или нещо подобно - значи може свободна професия-наемодател. Без коментар правилно или не, явно е допустимо.
Цитат
 В декларацията за СОЛ е посочено, че дейността е свободна професия
Доколкото дейността, посочена в ОКД5 се базира на дейността, посочена в Регистър БУЛСТАТ, приемам за меродавно това, което е вписано в БУЛСТАТ.
При СОЛ и ТЗПБ няма :)
Единственото място, на което се сещам, че се изисква КИД на свободна професия, е в справките на НСИ
И за какво Ви е КИД и МОД при СОЛ???
Моите предложения:
85.59   Други образователни дейности, некласифицирани другаде
85.60   Спомагателни дейности в областта на образованието
Като ги няма за едната цел ги няма и за другата.
Не съм съгласна. Според указанията към Т1 и Т2
В колона 5 се попълва облагаемия доход от упражняване на дейност като самоосигуряващо се лице. На ред 13 се попълва облагаемия доход от дейността като самоосигуряващо се лице по следния начин:
- за самоосигуряващите се лица, които през годината са получили доходи от дейности, подлежащи на облагане с патентен данък по реда на Закона за местните данъци и такси се попълва дохода, деклариран в Приложение 7, част ІІ, ред 3 на данъчната декларация, според начина на упражняване на дейността;
На този ред в Прил.7 съгласно указанията се попълва дохода, намален с НПР.
В указанията към прил.7 е записано също:
Във връзка с определянето на окончателните осигурителни вноски по реда на Кодекса за социалното осигуряване (КСО) и Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) е необходимо да се формира облагаем доход за извършваните дейности съобразно начина, по който са осъществявани съответните дейности (като: едноличен търговец; упражняване на занаятчийска или друга дейност) и съгласно съответстващите правила, предвидени в ЗДДФЛ за тези източници на доход.