Дивидентът не е осигурителен доход. Нямате задължение за изравняване.
СОЛ по принцип винаги има задължение за годишно изравняване на осигурителния доход. Това, че дивидента не е осог.доход, не го освобождава от задължението му по чл.6, ал.9 от КСО
Изравняването на осигурителния доход  винаги, независимо дали има за довнасяне, за възстановяване или е на нула
Ако дивидента е единствения доход, защо ще подава ГДД?
Ако подава ГДД би трябвало да си попълни Т1 и Т2 . Дори без данни в колона 5.

ПП Много се дразня от израза "СОЛ, който се осигурява върху МРЗ" , особено когато се ползва от колега:(
Не, не е същото. Осигуровките на СОЛ не са разход /и задължение/ на фирмата. Още повече тези от годишното изравняване.
Ама щом сте решили да ги внасяте от фирмената сметка, начислете си ги по реда, по който начислявате /ако начислявате/ осигуровките на СОЛ през годината.

ПП Още малко ще питате как да осчетоводите данъка на СОЛ по ГДД, когато го внасяте от фирмена сметка :( Или пък, недай боже, собственика да си е платил данъка на собствения автомобил чрез фирмената сметка.
..... като вкарат проектозакона, като мине комисии и т.н., като мине на две четения... някога тогава.

Като се има предвид продънения бюджет - до три дни след като открият поредното Народно събрание. И след като изберат председател, естествено :)

ПП Дано направят някои разумни промени в текстовете, защото проектозакона е убийство за малките микро фирми, които едва са поели глътка въздух след ковида.
След като болничния се изчислява от дохода 18 месеца ПРЕДИ настъпване на нетрудоспособността,  то единственото, което може да се направи е ... до поработи 18 месеца (или по-малко, ако не сте максималисти).
В конкретния случай това явно е невъзможно.
И по двете - никакви.
Изравняването на осигуровките на СОЛ не е работа на фирмата, през която се самоосигурява.
Авансовите вноски не се начислявят,а се внасят (разчет по корп.данък/банкова сметка)
По спомен - Прил.6
За по-сигурно вижте указанията

Трябва ли да се върна по майчинство за отглеждане на дете до 2г преди да изляза в 45 дневния болничен?

Не е нужно. Пък ако и здравето Ви не го позволява - изобщо не трябва да го правите

ПП. А през 2021 как беше определено майчинството за второто дете?
СОЛ с личен труд, не подава декл. Обр.1, плаща данък по ЗДДФЛ и подава декл. Обр. 6 всеки месец. Полученото възнаграждение минава за разход на фирмата. Ако е избрал ТВ  710 лв., плаща данък 71 лв. и получава 639 лв. Правилно ли съм разбрала ?

Заплащането на личния труд не е задължително.
Вярно, майчинството се изчислява от средния осигурителен доход 24 месеца назад, но:
1. За периодите без осигуровки се взема минималната работна заплата, а тя е съизмерима, дори от 01.01.2023 е по-висока от минималния осиг.доход на самоосигуряващите лица.
2. Майчинството не може да е под МРЗ, така че и при минимално осигуряване ще вземате по 780 лв на месец

Важното е в деня преди да започне 45-дневния болничен:
- да сте осигурена за общо заболяване и майчинство (високия процент)
- да имате 12 месеца осигурителен стаж с осигуровки за ОЗМ.
С оглед факта, че бебето не се съобразява с нашите сметки, добре е осигуряването да започне поотрано. Ако не успеете да съберете 12 месеца стаж, проблемът е по-малък - плащането на майчинството ще започне като съберете 12 м.

Най-добре е да се свържете със счетоводител. Той ще Ви отговори подробно на въпросите, ще Ви съдейства за регистриране на фирма или свободна професия, ще Ви каже какви декларации трябва да попълвате и подавате, какви срокове да спазвате, каква информация може да получите от НОИ и НАП и по какъв начин и т.н.
И след прекратяване на ДУКа е илал право на обезщетение. Вярно на минималното, но все пак право. Е, не трябва да е пенсионер по стаж и възраст и не трябва да е осигурен на друго основание.
При прекратяване на ТД в срока на изпитване по инициатива на работодателя обезщетението за безработица ще е по-благопроятно. Теоретично работа по новия ТД може да е само 1 ден, но на практика при по-късите срокове (под месеца, месец и половина) правят проверки
Осигурените по чл.40, ал.5 от ЗЗО не подават Д1 и Д6, колега
Автомобилът с регистрация  (с номера) ли е? Ако "за" - покупко-продажба с нотариален договор. Ако е бракуван и отписан от КАТ (върнати номера), то проучете на кого може да го продавате. Имам някакъв спомен, че бракуван автомобил се третира като отпадък и може да се продаде само на фирма с лиценз за изкупуване на вторични суровини.

Няма начин сума над 10000 да мине по касов път по документи (законово, а не "под масата"). И не става въпрос за отделни плащания, а за стойността на сделката като цяло.
Няма доход, но дължи осигуровки :)
И то като СОЛ по смисъла на КСО, а не като СОЛ по смисъла на ЗЗО
На трудовия стаж няма да се отрази, защото 1 р.д. на 4 часа се зачита за 1 р.д. трудов стаж. Въпросът е за какво ма значение трудовия стаж - за самочувствие, за добавка за професионален опит...?
За пенсия е важен осигурителния стаж. Щом по ДУ се осигурява - вече си има "пълен" стаж.
Явно проблема е в софтуера, който ползвате. Или в настройките, които сте задали.  Няма начин, нещо, плетено през м.12.2021 да влезе в справката за 2022.
Крайно време е и разработващите програмите, и счетоводителите, които ги ползват , да започнат да правят разлика между "платено през" и "платено, което се отнася за"

ПП Не е ли малко късно за справка по чл. 73?
А Вие възстановихте ли тези 450 лв?
Потвърждавам.
Но не нося отговорност за думите си .
Вие знаете какво е правила счетоводната кантора за Вас. Правете го същото. Не е невъзможно. Успех!
 бих искал да знам какво да очаквам и дали има някакъв риск от данъчно законодателство със задна дата

Ако този текст не мине, възможно ли е да решат например да вдигнат данъка от 10% на 20% за всички през 2023 г. или е твърде късно?

Съвсем възможно е законът да бъде променен със задна дата. И няма да е за първи път.
Дали ставката на данъка за 2023 може да се завиши по средата на годината - не би трябвало, но не е невъзможно.
Да решиш да правиш бизнес в България трябва винаги да си готов за промени в законите, за отмяната им, за нова промяна, за неясни или двусмислени текстове и още по-двусмислени указания. Е, някой свикват :)