Във връзка с изискването за промяна на работните места - за нуждите на чл.15 от ЗЗБУТ има ли разлика между работно място и работник? Т.е. - ако работника е напуснал, означава ли че работното място е закрито? Или само е вакантно? От друга страна  -ако имаме една машина и на нея работят двама работника на две смени - колко работни места са?
Купили сте една кока-кола за 1лв , а я продавате за 1.50 лв , надценката Ви е 0.50 ст най-просто казано.

Ако мога да допълня: Купуваш един телевизор за 200 лв е го продаваш за 200,50.  Надценката също е 50 ст.
Все 50 ст :) Само че при кока-колата надценката е 50%, а при телевизор 0,25%
Т.2 е за предпочитане, щом няма да работите. Но и през този период трябва да продължите да подавате нулеви ДДС декларации
Разликата между продажна цена и себестойност отнесена към себестойността?
Виж в ЗДДС и ППЗДДС.
Освен това - като подадете заявление за регистрация, ще Ви дадат списък с нужните документи.
Няма разлика в документите, изисквани при доброволна регистрация и при задължителна регистрация.
Да, щом има смяна на длъжността, трябва да подадете уведомление преди започване на работа на новата длъжност.
Трябва да подпишете ДС по чл. 119, евентуално във връзка с чл. 67, ал.1, т.1 , с чл.70, ал.1 иил нещо друго според договора. Уведомлението се подава с код за ДС към регистриран ТД
Ирена, няма да споря с теб, защото имаш основание. Макар и не 100% :)Основният проблем е дали ще гледаме доходите, облагаеми по ЗДДФЛ въобще или ще наблегнем на чл. 16 от ЗДДФЛ.  А колко лесно е било в ЗСПД понятието "доход" да бъде формулирано ясно, точно и конкретно. :no2:
Във връзка с темата - излиза че доходите от патентна дейност въобще не влизат в дохода за детски, а влизат пенсии, обезщетения, помощи и стипендии.... Едното е доход от трудова дейност, но облагаема по ЗМДТ, а другото са обезщетения... Няма нито логика, нито справедливост... Ама така е по закон  :noexpression:
Да подчертая че доходи по ЗДДФЛ, макар и обложени с окончателен данък,  са и доходът от лихви по срочните депозити, доход от ликвидационни дялове, доходът от продажба на вторични суровини и т.н.
Ако приемем за вярно горното тълкуване - дивидента не трябва да се отразява д декларацията за детски, защото се облага с окончателен данък по ЗДДФЛ
При определяне на облагаемия доход не се включват доходите, подлежащи на облагане с окончателни данъци по реда на ЗДДФЛ или с окончателни данъци по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане, както и доходите, подлежащи на облагане с патентен данък по реда на Закона за местните данъци и такси (чл. 16, ал. 2 от ЗДДФЛ).

От друга страна написаното н ЗСПД предполага дивидента да се включи, защото е облагаем доход по ЗДДФЛ. Същото важи и за дохода от лихви /аз лично не бих включила лихвите, но те са си облагаем доход..../
по смисъла на § 1, т. 2 от Допълнителните разпоредби на ЗСПД, „доход“ са всички брутни доходи на семейството, които са облагаеми по Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), както и получаваните пенсии, обезщетения, помощи и стипендии, с изключение на ...

Аз лично не бих включила дивидента, но не мисля че е 100% вярно.
Ако намериш някакво законово и/или съдебно решение на въпроса, много моля да го публикуваш тук. Защото не само ЧСИ, но и всички юристи, които съм питала, отговарят че според чл. 446 (1) несеквестируемия минимален доход се отнася САМО за пенсия, не и за трудово възнаграждение.
 Ще потърся обяснение от работодателя. ....
Бързаш! Щом болничния е през м. 03, то обезщетението от работодателя ще получиш със заплатата за м.03. Освен ако при вас плащат преди 4-то число на следващия месец.
Освен това - казваш, че основната ти заплата по договор е 330 лв, но не казваш от коя година е ТД? Може от 01.01.2014 заплатата ти да е повишена ан 340 лв. Най-добре е първо да си разгледашфиша за заплатата и после да търсишобяснения
Предполагам, че сегашния собственик на сградата е ЮЛ, което все още е регистрирано по ЗДДС. Вижте чл. 27 и 45 от ЗДДС, както и чл. 66 от ЗКПО.
Ако сегашния собственик на сградата е ФЛ,  все още е регистрирано по ЗДДС  -пак можете да погледнете ЗДДС в комбинация с чл. 13 от ЗДДФЛ.
Д6 и попълнено придружително писмо
Вижте чл.68, ал.4 и преценете.
Препоръчвам да ползвате ТД по чл. 68, ал.1 т. 2  -до завършване на определена работа.
И "строИтелна" се пише без й, а изречение се започва с главна буква!
От мен имаш "Да"
горницата над 800 лв (т.е 500 лв) - за запор
         и 800 - 400 (аванс) = 400 сума за получаване
Не ми се рови з закона, но в този опис не се ли включват само НАЛИЧНИТЕ активи, а не тези, които тепърва ще се доставят?
Определяне на облагаемия доход и на данъчната основа
Чл. 16. (1) Облагаемият доход и данъчната основа се определят за всеки източник на доход поотделно съгласно разпоредбите на този закон.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) При определяне на облагаемия доход не се включват доходите, подлежащи на облагане с окончателни данъци по реда на този закон или с окончателни данъци по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане, както и доходите, подлежащи на облагане с патентен данък по реда на Закона за местните данъци и такси.
Облагаем доход = Придобит - НПР (чл.29)
Годишна данъчна основа = Облагаем доход - Осигуровки (чл.30)
Получена сума =  Придобит - Осигуровки - ДОД
Да допълня:
Придобит доход - сумата по ГД преди всички намаления
При ФЛ определящо е датата на плащане и за това включвате цялата сума в ГДД за 2014
След като това лице не е СОЛ, не се прави изравняване на осиг.вноски и не се вълнувате от тях. Само приспадате сумата от облагаемия доход. Не ми се търси основание, но бих приспаднала цялата сума на личните осигуровки
Не виждам какво основание има за регистрация като ЗП? Нали само ще продавате, а няма да произвеждате?