Здравейте мога ли да заитам тай като договаря ми е срочен и сам вече сакратрна 31 декември 2020г мога ли да ползвам втора година майчесво 16 октомври направихме годинка
Ще ползвате, ако работите по трудов договор или се самоосигурявате за ОЗМ. Ако сте безработна - няма как да стане.

И наблегнете малко на правописа. Колкото и умен да се прави телефонът Ви.
Имате право. Вземете разрешение от ИТ, отправете предизвестие  и след изтичането му прекратете ТД. Ако спазите процедурите, не се страхувайте от адвокати
Може ли по-подробно какъв е този документ с реквизити на фактура и може ли в него да се уточни начина на плащане?
Благодаря.

Документът може да се нарича фактура, протокол, разписка, сметка... Наименованието не е от значение. Важното е да съдържа реквизитите, посочени в чл.6, ал.1, т.3 и ал.3 от З Сч. Вижте и чл.45, ал.6, чл.9, ал.2 и ал.4 от ЗДДФЛ.
Няма проблем в този документ за е посочен начина на плащане (в брой или по банков път).  Самата схема на плащане (аванси, доплащания, окончателно плащане) би трябвало да се уточни в самия договор.
При получаване на сумата от фирмата му казват, че ще трябва да ... плати ... максималните осигуровки само за текущия месец, в който парите са получени
Това не е вярно.
а 12 пъти осигуровките на 20 000/12=1 666лв
Това повече прилича на истина. От брутната сума трябва да се приспаднат НПР (обикновено 25%) и остатъкът е осиг.доход, който трябва да се разпредели във всичките месеци, през които лицето е СОЛ.

Ако Вие сте лицето, изпълнител по ГД и СОЛ в ЕООД,  то най добре се обърнете към счетоводителя на фирмата си.
Ако сте счетоводителя - прочетете ЗДДФЛ,  КСО, НООСОЛМЛБРЧ или най-малкото - указанията към Т1 и Т2 към ГДД.
Щом лицето е СОЛ, възложителят по ГД не удържа нищо и не издава сл.бележка. За получената сума самото лице издава документ с реквизитите на фактура (не казвам фактура!) и само си внася данъка и осигуровките с ГДД.
Това не прави лицето "специалист на свободна практика ", макар че данъчното облагане е същото.
За осигуровките: в края на годината в таблици 1 и 2 на ГДД  се събира всичкия доход на това лице като СОЛ, вкл. дохода по този ГД, сумата се дели на месеците, през които е бил СОЛ и се изчисляват окончателните осигуровки.
Няма проблем през годината да се осигурява на по-висок доход
"Изработване на лого" си е услуга.
"Изработване на..."  - услуга
"Макет", "брошура"... - е там може да мине и за стока. Вижте дали Вашите "продукти" попадат в чл.5 и чл.6 на ЗДДС.
Можете да откажете да изпълните. Щом не са оформили законно, не могат да Ви накажат за неизпълнение.

Ако бяхте написал: " не могат на законово основание да Ви накажат за неизпълнене", зеше да е вярно. Защото един работодател (почти) винаги може да накаже служителя си. Ако не по този повод - по друг, ако не в този момент - по-късно.
От друга страна, работник, който се чувства прецакан или недоволен от шефа си, обикновено не работи пълноценно и ефективно. Така че най-доброто решение е да се постигне някакъв консенсус между страните.
Имам клиент в Гърция, за когото изработвам макети, рекламни щандове, брошури и т.н. Нямам регистрирана фирма към момента, но обмислям вариант да открия такава.
Делфинче, не ти ли се струва,че въпросите са "по принцип" и само се опипва почвата чрез съвети от типа ЕЖК
:(

Или е продала нещо като ФЛ и сега ѝ искат документ...
Изидкването на закона е ясно: ако извършвате УСЛУГА към данъчно задължено лице от ЕС, трябва ПРЕДВАЛИТЕЛНО да сте регистрирани по ЗДДС. И това ие отнася както към юридическите лица (фирми), така и към физическите лица. Те ке коментира никакъв праг на оборота.
Остава да решите дали извършвате услуга или продавате стока
Малко е подвеждаща тази декларация с това "прекъсване на дейност", защото после никой няма да подаде за започване на дейност, а ЕООД-то ще си работи...
Няма нищо подвеждащо. ОКД5 се подава от ФЛ, с което това ФЛ декларира че започва/спира/възобновява/прекратява дейността си като ... (съдружник, св.професия, ЗП...) . И това не се припокрива с дейността (или липсата на дейност)на фирмата
Защо попълвате такива " странни" дати в Д6? Или става въпрос за Д6 с код 6?
По принцип има право. Все пак зависи и от основанието за възлагане, от съществото на задачите, от заплащането. ..
Какво следва да се направи: 1. Да го убедите (най-вече чрез допълнително възнаграждение) или 2. Да се откажете (изобщо или да дазете задачите на друг)
Може.
Датата на започване не е от значение.
Е, трябва да е след получаване на справката :)
ужаст
малко ще попиша заповеди.....
от 01.012021 до сега .....:)
смятам  да не са индивидуални, а "групови". така ще си спестя време. не мисля че е противозаконно
Баш си е незаконно от гледна точка на личните данни :)
Не пишете нищо.
На всеки ред пишете часовете. "Длъжност, код по НКПД - 4 (8) часа"
от мен "да"
Коригираните Д1 и Д6 с код 5 подавате едновременно
Личното си мнение за "ДУ без възнаграждение " вече споделих тук: https://kik-info.com/forum/index.php?topic=29379.msg170926#new

Имам само езин въпрос: дружеството има ли друг управител, който да е подписал като представляващ работодателя, трузовия договор на този за който питате?

ДУК може ли да бъде без възнаграждение (собственика и управителя не са свързани лица), за да не плаща данък, а само осигуровки?
Отговорът е: може да е ДУ без възнаграждение.  Не е забранено. Аз лично смятам, че това е пълна глупост и може да се счита за отклонение от пазарните условия. Имойте предвид, че фирмата и управителя й СА свързани лица.

А как се определя на колко да се осигурява на ДУК, минимална работна заплата или прага на длъжност управител в съответния код на дейността?

Задължително се осигурява за всички рискове (+болничен)?

Отговорите на тези въпроси са в чл.4 и чл.6 на КСО. Точно, ясно и недвусмислено.