И според мен е така
Е, не точно така :) Посочения от Вас период е 25 месеца.
Би трябвало да е от 01.05.2016 до 30.04.2018
И според мен е така
https://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,21742.msg136777.html#msg136777
В тази тема вече Ви е обяснено. За Д55 и справката по чл.73 от значение са датите (тримесечията) на плащане.
При освобождаване по чл.71 е важно според мене как е сключен договора и кой го прекратява. Ако е сключен в полза на работодателя и той го прекратява мисля, че тъй като всъщност не е по желание на работника  не би следвало да има минимално обезщетение, а такова по общия ред.
/ без претенции, че съм права, но мисля, че този случай не е в обхвата на чл.54 б  ал.3 КСО /
От значение е не в чия полза е уговорен изпитателния срок /може да е в полза и на двете страни/, по-важно е по чия инициатива е приложен чл. 71/1. Ако това е по инициатива на работодателя, работника има право на "пълна борса".

В конкретния случай: НиНа12 е била на борсата около 12 месеца и повече от 6 месеца от тях са в рамките на последните 18 календарни месеца

1. Няма минимален срок. Може в деня, в който се явите на работа. Теоретично може и по време на болничния.
2. При тази дълга предходна борса едва ли имате 12 месеца с осигуровки за безработица през последните 18, така че сега въобще нямате право на обезщетение.
Ако все пак имате 12 от 18 с трудов договор (сумарно, може с прекъсвания, но без да броите времето на борсата) ще имате право на минималното обезщетение.
След като не са минали 3 години от отпускането на предходното обезщетение, сега имате право САМО на минимума - 4 месеца по 9 лв. на работен ден (около 200 лв месечно). Няма значение как е прекратен трудовия Ви договор.
Няма легално определение на понятието "начало на дейност". Всичко е според конкретния случай: първи договор, първи разход с цел бъдещи приходи, първа фактура....
Да. 7-дневен от започване на дейността.
А това:  "е декларирало, че няма да влага труд в дружество, в което е съдружник и управител" как и къде го е декларирало?
Не,няма юридическо лице.Само физическо.На 19.04.2018г се е регистрирала като свободна професия и веднага е подала Окд5.
Веднага? Не е ли изчакала  няколко дни за да пристигне информацията в НАП?

Но пък от 19.04 е минало повечко време. Обикновено ЮЛ с БУЛСТАТ, съвпадащ е ЕГН се появява около 3 дни след регистрацията в АВ. При влизане с ПИК, проверете горе в ляво, където пише "данъчното задължени лица"
Опитай с друг браузер. При мен с ИЕ не става, а с Мозилата - става
А ако сумата за получаване е 471,75 ( след намаляване на разходите за дейността), т.е. 510 бруто дължат ли се осигурителни вноски или те ще са дължими само ако е 510 е чистата сума за получаване?
Както  marpan_64 правилно е допълнила: зависи дали са осигурени на друго основание през съответния месец.

Не, щом не е собственик/съдружник като ФЛ
Не.
Освен ако е в отпуск по някой от другите договори. И то само по време на отпуска
Аз предпочитам варианта "да изчака да започне прихода и тогава в 12 месечния период естествено да се включат тези фактури". Още повече, ако става въпрос за някакво мижаво ДДС
Може, ако уведомлението е прието преди началото на работния ден на този работник. Работникът не трябва /не, че не може ;)/ да започне работа преди да му е връчена справката. При проверка от ИТ проверяват И часа, посочен в справката.
Абе не е само до субектите,  а и до проверяващите. Една госпожа ме въртя три дена защото съм нямала "черно на бяло" една електронна фактура. Е, получи си я. Писна  ми и я разпечатах. Добре, че се научиха да не търсят подпис и печат.
Така че вече не се плаша по съществото, а по детайлите
При тези суми само декларации по чл.55 от ЗДДФЛ. За сроковете - вижте закона.
1. Кой управлява фирмата?
2. Съдружникът, който е на ТД, само това, за което е договора му ли ще върши? И само в работно време ли?
3. Кой и в качеството си на какъв ще подпише ТД от страната на работодателя?
12- те месеца са общо, сумарно. Ако прекъсванията са под 6 месеца сумарно през последните 18, ще имат право на обезщетение.
Времето на платената борса е без осигуровки за безработица и не влиза в 12- те месеца. Счита се за стаж само при пенсиониране.
При такава сезонна работа можете да се възползвате и от прекъсване-възобновяване на вече отпуснато обезщетение. Евентуално. Чл.54д от КСО.