Защо само 3 дни ще се осигурявате като ЗП? Прекратявате ли тази дейност или я започвате през месеца? Имате ли подадена декларация ОКД5 за тази цел?
 Началото на осигуряване по трудов договор не е основание за спиране на самоосигуряването като ЗП.
Или по трудов договор Ви осигуряват на 2600 лв?

Иначе - щом искате да въведете само определен брой дни в самоосигуряване, то в т.14 трябва да има дата на начало и/или на край на осигуряване.
Недопустимо е в т.16 да има 22 дни, а сумата от дните в подточките на т.16 да е по-малко от 22.

Указания за попълване на декларация 1 има на гърба на самата декларация /при хартиен носител/, във фунцчия "помощ" /клавиш F1/ в програмата на НАП, както и в приложенията към наредба Н8.
Ако счетоводната гилдия най - накрая се регламентира като такава и пояснявам какво имам в предвид  / всеки счетоводител да има регистрационен номер , т.е. да бъде разпознаваем от примерно "Регистър на счетоводителите" / , който номер да се издава на база изисквания , ....

Хайде пак темата за регистрация /сертификация/ на счетоводителите и за задължителното членство в професионална организация :(
Нами този въпрос го дъвкахме преди година-две и именно за това повечето колеги бяха против  проекта за нов ЗСч. Особено, ако е свързано с допълнителни изпити и т.н.
При приемането на ЗСч не се стигна до такива "изцепки". Да се надяваме, че здравият разум ще надделее и няма да се стигне до правния абсурд за всяко езно заявление или молба за тичаме до адвокат.

ПП Аз съм "за" някакъв регистър на счетоводителите имащи право да съставят ГФО. Но само по диплома и стаж, каквито са изискванията ан ЗСч.
Добре, аз си купувам вода за 20 лева. Давам ги на някой тези пари и отделно трябва да си начисля и данък 10% - още 2 лева да внеса. Ок, признават ми се за разход 22те лева, но какво от това, като се набутвам с още 2 лева.  :blink:
Нещо и на мен не ми е ясен този данък, ще съм супер благодарна, ако някой го обясни по-подробно...
Ако не си купиш вода и не отчетеш разход, ще си имаш 20 лв печалба и ще платиш 2 лв. данък върху тази печалба. А водата, ако мноого ти е нужна, ще си я купиш с пари  от личния джоб и пак ще платиш 22 лв.
Законодателят е решил, че тази вода не ти е нужна за дейността и/или ще се ползва за лични нужди, затова "изравнява" двата варианта: 1. Ако отчетете разход и намалите печалбата, вместо данък върху печалбата плащате данък върху разхода.  Ако не направите и не отчетете такъв разход, имате по-висока печалба. При равни други условия.
И не само че не е задължение на изпълнителя, но и той сам няма как да си внесе осигуровките, нито да подаде нужните декларации.
Какво да направи - да отиде при възложителя и да оправят нещата.

ПП Това "над МРЗ" при ГД за един месец ли е? И след НПР ли е?
Ако ги назначите по чл. 114, то в ТД трябва да е упоменато в кои точно дни от седмицата или месеца ще работят и с какво работно време. Едва ли предврително ще знаете точно кога ще  имат работа и са реално на обекта. В същност по който и друг член да ги назначите - пак ще трябва да имат работно време. А ГД за строителството не са препоръчителни, поради наличието на работно място.
В крайна сметка - няма възможност да работят само при нужда. Можете да опитате нещо със СИРВ и изготвяне на график за по-кратки периоди.
Друга възможност, която е на ръба на закона - всеки път когато няма работа работниците си пускат молби за неплатен отпуск .
Не трябва да информирате работодателя по ТД за гражданския. Освен ако в трудовия Ви договор, длъжностната Ви характеристика, вътрешнофирмените правила или в друг фирмен документ няма такова изискване.
Задължително трябва да информирате възложителя по ГД за трудовия.
Нали няма да се ползва за лични нужди?
Какъв данък уикенд тогава?
И защо да не ползвате ДК?
 Въпроса ми е дали може работодателя да поправи датата в книжката ми за да мога да се регистрирам в бюрото по труда?
И от 01.06. до сега още не сте се регистрирал в труда?

ПП Не зная какво точно имате предвид дод "регистрация в бюрото по труда", но до 09.06. трябваше да сте се регистрирал като безработен в Агенцията по заетостта.
В твоя случай 20/12*7 (ако имаш натрупан 8 месеца трудов стаж).От неплатения отпуск 30 дни в рамките на една година се признават за трудов и осигурителен стаж.
Защо смятате отпуска само за 7 месеца? Питащата не е казала, че ще напуска или че е почнала работа в средата на годината.
1. Изискването за 8 месеца стаж не е само при настоящия работодател, а през целия Ви трудов стаж. Това вече ви казаха.
2. За периодите с 4-часов работен ден трудовият стаж е същия както при 8-часов работен ден. Следователно за размера на отпуска няма значение дали сте работила на 8, на 6 или на 4 часа.
3. Вече Ви казаха, че 30 дни неплатен отпуск за годината се зачита за трудов стаж и за този период Ви се полага платен отпуск. Само ще подчертая, че тези 30 дни са работни, т.е. около месец и половина календарни. Ако сте ползвала неплатен отпуск от 40 календарни дни, съвсем възможно е този период да обхваща 30 работни дни и всичко да се зачита за стаж.
Какво ще начислявате, след като не сте ползвали ДК?
Осигуряването на топли и/или студени напитки, на медикаменти за аптечката и др. се изискват от закон /ЗБУТ и наредбите към него/. Също като ЛПС, работното облекло и т.н. Аз ги отчитам като разход. Е, в разумни количества, разбира се :) И купувам минерална вода, а не кока кола
5932
Новини » Re:
28.06.2016, 23:32
Колеги, при това положение какво ще се случи с длъжността „данъчен консултант“?
Да не би адвокатите сега да искат да си я присвоят и само те да я практикуват? Ами одиторите? Д.е.с.? Все пак ние нямаме право да даваме данъчни, осигурителни и т.н. консултации.  :smile1:
Започва голяма лудница... Това е невъзможно за изпълнение.
Замислям се кой ще дава данъчни, осигурителни и т.н. консултации и съвети на адвоктите, които от своя страна да консултират клиентите си.....  :hmmm:
Леле, леле, страшно е с тези УП-та. Голяма каша! :)

Значи моят случай е следния:
Лице назначено на 04.03.2014г. - 8 ч работен ден.
Последен работен ден 17.06.2016г.
Заповед за прекратяване - 20.06.2016,
ТК последен работен ден - 20.06.2016г.
Трудов стаж за периода - 2г/3м/16дни.
УП 2 - последен ден в осигуряването - 19.06.2016г.
Осигурителен стаж - 2г/3м/15дни
Правилно ли го мисля?
Получава се разминаване в стажа от ТК и УП2 с един ден, но това не е от значение, така ли?

Благодаря

Не е така. Това което е вписано в ТК е първия неработен ден. Такова е правилото за записи в ТК.
Трудовият стаж е до 19.06. включително. Осиг.стаж - също. Щом е на 8 часа ОС=ТС и няма нужда от УП3
И аз не разбирам защо в договорите изрично се упоменава цена без ДДС?!? В случаи като нашия, без регистрация по ДДС, то не се и начислява след това....Някой е намерил тънката червена линия  :wink1:
Защо този текст в договорите толкова Ви впечатлява? То си е ясно - цената на услугата е толкова, колкото е. Пък после - ако си регистриран по ЗДДС, начисляваш 20% отгоре възложителят си ползва данъчен кредит, или не начисляваш ДДС, ако не си регистриран и възложителят няма данъчен кредит.
СОЛ и ДОД?  :blink:
Е, не е невъзможно :-) 
Дали на този СОЛ се плаща личния труд, кога се плаща и т.н., можем само да гадаем.

Наде, вземи се в ръце и почни да мислиш. И да четеш
Надявам се сте вписали клауза за изпитване - може да я ползвате, например.
"По нейно желание" не е много добре за нея.
Защо? Нали след прекраяване на ТД ще си получава остатъка от борсата? За това няма значение начина на прекратяване на ТД. Надявам се да не са изткли 9 месеца от прекъсването на обезщетението.
Спокойно може да се ползва чл. 325, ал.1, т.1 - по взаимно съгласие.
§ 12. В чл. 24, ал. 1 се изменя така:
„(1) Упражняването на адвокатска професия е дейност по възлагане от клиент, която включва:
1. представителство и защита на правата и законните интереси на лица пред органите на съдебната власт, разследващите органи, административните органи и служби, физически и юридически лица и др.;
Ей това "и др." направо ме убива :no:
Вече се замислям дали няма да трябва да ходя в магазина с адвокат,....  :hmmm: Хайде при покупки  - както и да е, но ако се наложи да си потърся гагаранцията на някой уред, явно ще трябва чрез адвокат
Само не зная кой ще защити законните ми интереси /напр. правото на упражняване на труд  по професията, за която съм учила и имам тапия/ пред адвокатите? Или от адвокатите /не зная как е пpавилната фоpмулиpовка/

Освен това - извън закона ще се окаже и колцентъра на НАП. Или трябва да си назначат адвокати да отговарят на въпросите на гражданите и да ги консултират.
Не са ли 287,37?
Тогава осиг.доход за м.05 няма да е420, а пропорционално на работните дни в осигуряване.
 Внимавай с Д1 - трябва да посочиш начало на осигуряване.
Да. Ако е на пълно работно време