т. 17, 21 и 27 - посочвам МРЗ. Не мога да избера т. 26. Не е активна. Явно нещо не попълвам както трябва отначало. Всъщност процентите за ДОО и УПФ са проблема. Здравното ми е 8%.
Защо попълвате т. 17 и 27?

Проверете и ЕГН-то. Да не го е възприело като ЛНЧ
Благодаря, ако беше като на хартия, щеше да е по-лесно... :)
Не виждам разлика :)

Попълвате т.21. В т.22, дясното поле, натискате стрелката и избирате процента. Същото и в т.22.1.
Така ги подадох, но се върна съобщение, че не са приети, поради нарушаване на изискванията за едновременно подаване.
Явно не сте отметнали, че не подавате Д6. Или системата не е възприела отметката.

ПП При тази корекция не се ли променя "вид осигурен"? Т.е. една заличаваща и една редовна в един файл. Без Д6
Проверих - Кодът в т.12 е 12 - самоосигуряващо се лице...
В момента не съм на компютъра и не мога да погледна какви са точките, но би трябвало да гледате клетките, които са за сметка на лицето. Попълва се по същия начин, както и на хартия.
Програмата си работи и за СОЛ. Никъде не се отмята, че има ОЗМ - нужния процент се избира от падащото меню.
Първо: по касов път не може да платите дивидент над 10000.
Второ: пплащате на съдружника (13000-650)
Аз искам да подам декларация за м. декември 2017...
Тогава няма начин да не стане.
Вижте си настройкте на Осигурител, кода в т.12....
Доколкото знам, все още няма обновление на програмата на НАП за 2018 г. Изчакайте.
Щом няма промяна в осигуровките, не подавате Д6. При подаване отмятате, че не подавате Д6.
ТД влиза в сила от... подписването му. В смисъл, че възникват задължения по този ТД. Например задължението за регистрацията му в НАП.
Работникът започва работа от деня на постъпването си, като датата се документира писмено. Тази дата се вписва в трудовата книжка и в Д1.
Когато се уговаря срок на ТД, добре е да се конкретизира - или "срок ДО 30.09.включително, или "6 месеца от датата на подписване", или "6месеца от датата на постъпване", или по друг недвусмислен начин.
Какъв съвет искате? Вземайте парите и си търсете нова работа. А ако имате 12 месеца с ТД през последните 18 и около 180-190 лв месечно Ви задоволяват - можете да се запишете на борсата.
Да оспорвате? Не сте ли съгласна на 4 заплати обезщетение?
За борсата: след като скоро (преди по-малко от 3 години) сте била на борсата, то сега ако имате право на обезщетение за безработица, то ще е минималното - 4 месеца по 9 лв на ден. Независимо от начина на прекратяване на трудовия договор.
За да илате право на обезщетение, трябва да имате 12 месеца с осигуровки за безработица през последните 18.
КСО, чл.54б, ал.3, колега.
Не отбелязах, че съдружникът, който се осигурява на трудов договор в друга фирма, е на максимума.

E, тогава и на него нулеви Д1 :)
Зависи дали фиpмата има дейност, кой pаботи, кой упpавлява....

Ако и двамата упpажняват някаква дейност във фиpмата, тpябва да се осигуряват. Този, дето е осигуpен на максимума не внася допълнителни суми, но подава деклаpация ОКД5 за начало на дейност. Може да не подава тази деклаpациял ако само упpавлява по силата на ДУ.  Дpугият се самоосигурява и/или се осигуpява по ДУ, ТД ... /споpед случая/

Както виждате, има много ако. Най-точен отговоp ще Ви даде Вашия счетоводител.
Здравейте, предстои ми да подпиша граждански договор и да работя от вкъщи за досегашния ми работодател. Той каза, че е ок осигуровките ми да бъдат плащани от фирмата и да не се налага аз да ходя всеки Април да го правя сам. Възможно ли е изобщо това да се случи или трябва да ми светне червена лампа за някаква неправда?
Ако но гражданския договор има осигуровки, възложителят ги внася в бюджета и подава нужните декларации. Част от осигуровките са за негова сметка, част - за Ваша /удържат се при плащането по договора/.
При всяко плащане по договора през първите три тримесечия възложителят удържа данък и го внася в бюджета. През четвъртото тримесечие удържа данъка само ако Вие писмено сте пожелали това.
Независимо, че възложителят удържа и внася данъка /дори когато е удържал и през четвъртото тримесечие/, Вие сте длъжен да подадете годишна данъчна декларация за придобития доход и евентуално да доплатите данък /ако има за доплащане/.

Има граждански договори, по които не се дължат осигуровки /например - ако не работите другаде и сумата по ГД е под минималната заплата/. В този случай Вие сте длъжен сам да си внасяте здравни осигуровки като лице, неосигурено на друго основание. Възложителят не може да направи това вместо Вас.

Дано ме разбрахте.
Да.
Също и дохода от наем, от продажба на имоти и т.н,
Декларират се всички облагаеми доходи
не е ясно как се подава такава с обратно съдържание - т.е. че лицето прекратява да внася само вноски.
Такава не се подава. Първата Д1, подадена ЗА това лице прекратява действието на Д7.
Пример: от 01.01. не е осигурено на друго основание, от 05.02. започва работа по ТД /платена борса, ГД с осигуровки.../, на 01.03. отново е без здравно осигуряване.
До 25.02. трябва да подаде Д7 и да си внесе осигуровките за м. 01.  До 25,03, работодателят /НОИ, възложителят.... / подава Д1 за това лице. Системата реагира и изчиства задълженията на лицето за здравно осигуряване след 05.02. То /лицето/ е длъжно /теоретично/ да си внесе ЗО за периода 01.02. -04.02. След 01.03. действието на подадената преди това Д7 не продължава, а трябва да се подаде нова в срок до 25.04. Когато лицето си внася ЗО на базата на Д7 не е длъжно /пък и няма възможност!/ да подава Д1.
Надявам се да Ви изясних действието на Д7. Въобще не е ангажиращо :)
Като колега, какъвто се представяте в предходни теми, би трябвало да знаете тези неща.