В осигурител си трябва новия ЕИК, но коя от трите опции избрахте, за да подавате ?
Правилният отговор е "като юридическо лице с ЕИК" /в стария сайт на НАП/ или "осигурител с ЕИК"/в новия сайт на НАП/.
Вече го правих.
Важното е, като съставяте Д1 в началото да прибавите нов осигурител с новия 9-цифрен ЕИК и да попълните Д1 от този осигурител.

ПП По метода "проба-грешка" и при проверка на файла чрез програмата на НАП, като коректни файлове минава и случая с Д1, формирана от осигурител с 10-цифрен ЕИК /ЕГН/, когато в т.5 е попълнен новия 9-цифрен ЕИК и е маркирано "ФЛ с булстат"
Срок - докато проверят всичко, което ги интересува.
Мога ли да имам претенции за забавянето и евентуално обезщетение? - сигурно може, но не Ви съветвам. Ако всичко с трудовия Ви договор е наред, парите за миналите месеци ще бъдат платени накуп. Ако има проблем - няма да Ви бъде отпуснато обезщетение, така че няма от какво да се оплаквате
Денят преди раждането на детето бащата бил ли е осигурен за ОЗМ? Преди това има ли изискуемия осигурителен стаж за да ползва болничен? Ако двата отговора са "да", какво Ви интересува неплатения отпуск от миналата година?
delphine, защо "физическо лице по ЕГН"? Трябва да е "като юридическо лице с ЕИК"
Не е задължително да има счетоводител дотолкова доколкото ако фирмата няма дейност годишния отчет може да е подписан от собственика/съдружника.
Месечна документация  - най-малкото Д1. Друго - отчитане на болничните пред НОИ. Ако сте регистрирани по ДДС - и СД.  Можете и сами да се справите. Ако не можете - разберете се със счетоводителя за евентуално намаляване на месечната такса.
Успех!
Не само че не е проблем, но е и правилно :)
Направо да се пише 710 лева не става ли? Така или иначе ще се довнася накрая
Ако има бол пари,  да пише и 810. Негова работа. Пък ако има друг доход, различен от непреработена селскостопанска продукция, може и да изравнява в срая на годината.
За начисляване на клас прослужено време питам .
Точното е "добавка да трудов стаж и професионален опит на същата или сходна длъжност" :)
Критериите трябва да са описани във ВПОРЗ на фирмата.
Ако като СОЛ е работил като отчетник - защо не.
И как управителя ще назначи временно друг управител, след като е в  болничен? Нали не трябва да упражнява дейност по това време?
Значи през м.10.2021 г. и м.11.2021 г. сте продали нещо, което сте получили през 2022 г? И как сте успели да осъществите това на практика?
Дано продажбата да не е свързана с физическото предаване на стоката и "продажбата" да е "аванс за доставка". Всичко останало е погрешно или подозрително.
 В новата версия на продукта на НАП в т.5 освен избор на ЕГН или ЛНЧ се е появила и трета опция "ФЛ по булстат" .
Т.5 е за идентификация на ФЛ, за което се подават данните. Тази идентификация е чрез ЕГН или чрез ЛНЧ. В Наредбата няма промяна. В Help- а към програмата на НАП нищо не пише за тази опция. Може би това е някаква самоинициатива на програмистите.
Имате ли идея в кой случай се избира "ФЛ по булстат"?
Аз лично нямам представа кога се избира "ФЛ по булстат" . И дали въобще трябва да се избира. Може би ще пуснат инструкции или нова версия.

ПП Направих проба: Влязох с "осигурител - ЕГН" /в т.4 - ЕГН/ избрах "ФЛ с БУЛСТАТ" и в т.5 попълних булстата. Формирах Д1 и я проверих с програмата на НАП - минава. Може би това е някакъв вид презастраховка от грешки. Знам ли....
Платежното по ЕГН ли остава ?
По ЕГН.
Осигуровките на СОЛовете винаги се внасят по ЕГН /поне от десетина години насам/. Независимо поради какво обстоятелство са СОЛ.
На 420 лв би се осигурявал, ако самият той е регистриран като ЗП (ФЛ).
Предполагам, че е декларирал, че упражнява дейност като съдружник (собственик на капитала). Това води до осигуряване минимум на 650. Предмета на дейност на дружеството не е от значение
Благодаря.

Объркването ми идва от там, че имам едно СОЛ - свободна професия, с код по БУЛСТАТ, различен от ЕГН - регистрацията му е от преди 2006г. Та при него винаги декларация обр.1 и платежно са били по ЕИК,

За Д1 - да
Платежното съдържа ЕИК на осигурителя само когато се плаща от банковата сметка на този осигурител като ЮЛ /на реда за платец на задължението/. Но и там се посочва "Данъчно задължено лице ИВАН ИВАНОВ, ЕГН***".
При 2777 дни по 2 часа, осиг.стаж не е ли 2 г. 9 м. 1 ден 2 часа?
Във връзка с болничен трябва да залича лице в декл.1 и след това да я пусна с вярна информация .Как  да постъпя с декл.6-корекция в намаление и след като пусна вярната декл.1 пак корекция? Не мога да я залича, защото пак няма да отговаря на заличеният само един запис в декл1.А корекция на корекцията мога ли да правя??

Не разбирам защо първо ще заличавате Д1 , а после ще пускате вярната. Няма ли да стане само с корекция?
Както и да е, Вие си знаете.
Като процедура: В един файл подавате заличаващата Д1 и редовната Д1 и едновременно с това корекцията на Д6
Осигуровките на СОЛ винаги се внасят по ЕГН
СОЛ се осигурява на 650лв като собственик на ЕООД. Ако ЕООДто деклрарира изплащане на граждански договор (за положен личен труд) през Декември примерно за 5000лв СОЛ освен данък дължи ли осигуровки предвид, че има авансови внесени за цяла година върху 650лв/месец.
За м.12 не е задължен да увеличава авансовия осиг.доход. Цялото възнаграждение за личния труд се включва в таблицата за изравняване на годишния осиг.доход.

 Вместо заплащане на данъка може ли да се ползва облекчение за деца?
Може да ползва облекчение за деца. Това не е "вместо заплащане на данъка" :) Зависи колко деца има. Може да остане данък за внасяне.

ЕООДто трябва ли да деклрарира изплатения през декември доход към СОЛ освен в годишната справка до края на феврурари?
Включва възнаграждението в Д1 за м. 12 /която вече трябва да е подадена!/ Може да се наложи да подаде и Д6.
Самото ФЛ ще трябва да подаде на ГДД.
Възможно ли е да се осигурява само за ЗОВ като самоосигуряващо се лице? - защо за не е възможно? Нали е съдружник и пенсионер.
Какви действия да предприемем ? - прекратяване на ТД и подаване на декларация за  Регистрация за самоосигуряващо се лице.
 как да отбележим ,че иска само ЗОВ? - в декларацията  няма такава опция. Попълвате само частта "упражнявам дейност като... от..." и не попълвате частта за осигуряването