И мен ме вълнува този въпрос. Дали лицето е с ТЕЛК или не няма принципно значение. Нали за месеца има облагаем доход и това би трябвало да се декларира. Ама как...?
При мен често се случва след дъъълг неплатен някой да напусне и да му дължим обезщетение по чл. 224. До сега съм действала по различни начини - от не отразяване на дохода и данъка в Д1 до "пускането"  на 1-2 "отработени" дни (нали така и така се внасят осигуровки и данък). А как е правилно.... така и не разбрах.
И телефонът за помощ е платен...


Платен, платен, колко да е платен - на цената на един градски разговор. А ако имате безплатни разговори чрез мобилен оператор, може да излезе и безплатно  :wink1:

Ако очаквате друг отговор, различен от "не може", не си губете времето.
Ако напуснете сега - 4 месеца по 9 лв на работен ден /около 200 лв месечно/.
Ако работодателят Ви уволни/съкрати - 60% от средния осиг.доход от последните 24 месеца. Вижте отговори 75 и 77
Здравейте,
 Има ли вариант да се до-внесът осигуровте върху 2 часов договор със задна дата до 8 часов

Благодаря  Ви!
Зависи колко "задна" е "задната дата". Ако е в периода за възможна корекция на декларация 1 - може. Само че това може да направи единствено работодателя по трудовия договор. Освен допълнителни осигуровки ще трябва да се плащат и лихви за закъснението. Тъй като от НОИ не са будали, такова увеличение на работното време и/или осигурителния доход най-вероятно ще ги усъмнят и ще направят проверка на работодателя.
Истината е някъде по средата: След като ще раждате, няма начин да работите непосредствено след раждането. Като родите ще Ви се издаде болничен, който  началото няма да се плаща от НОИ, но ще се води за осиг.стаж. След като изтекат още 6 /примерно/ месеца, декларирате че вече имате 12 месеца и ще почнат да плащат
Безсрочен ТД без срок на изпитване и когато няма основание за предизвестие по чл.328, се прикратява мнооого трудно без съгласие на работника.
Другия вариант е дисциплинарно уволнение, ако има основание и ако стриктно се спази процедурата
Докато е в отпуск /платен,  неплатен, болничен/ не може да отправите предизвестие без разрешение на ИТ. Можете да връчите предизвестието когато работникът е наработа - преди или след отпуска. По време на предизвестието може до ползва отпуск. Отпуска не удължава срока на предизвестието
Да, всеки месец обезщетението е различно
Да допълня: важна е само сумата, която но не на последната заплата, а заплатите от последните 24 месеца преди месеца в който е прекратен трудовия договор
Истината е: Ос.доход за ЗО при НО - 280 лв.
за цял месец НО - в графа - лична вноска ЗО за непл.отпуск - 22,40 лв /8% от 280/

И толкоз.

Вярно е, че работодателят ги внася  ефективно, но преди това или после си ги взема от работника
Ако няма някакви административни ограничения за съвместяване на двете дейности - защото не?
Ако новата дейност не е вписана в предмета на дейност на фирмата, да я впише. Най-вероятно в обявения предмет на дейност има "и други"
Ако има средства, познания, "бизнес план" - защо да не започне нова дейност?
Какво трябва да направи - предполагам малко инвестиции, подбор на персонал, някои регистрации и/или лицензи, ако са нужни и т.н. Чисто счетоводно: започва  да ползва новина код на дейността и свързаните с него МОД и процент ТЗПБ.
Защо да не попълвате  кл.16  и 16,1 ?
Нали знаеш, че можеш и още - стига да се побереш в онези 25 % ?
Е, не съм чак такава скъпчийка :)
Щом счетоводитилиТЕ така са Ви казали, сигурно имат основание. Би трябвало да поискате някои разяснения преди да приключите взаимоотношенията си с тях.
Иначе: не ми се вярва в КСО да не пише нищо по въпроса.

Бих Ви консултирала срещу 10% от посочения месечен доход. Ако проявявате интерес и сте от София,  пишете ми на лични, за да уговорим среща.
Ако във второто, третото му и т.н. дружества му плащаме личен труд 560 лв минус 10 % данък, то ......
И в края на годината дали не трябва да му доначислим осигуровки според дохода от личен труд във всичките му дружества, след като е самоосигуряващо се лице ?
Не, Вие /какъвто и да сте в случая/ не трябва да доначислявате нищо. Самият СОЛ си прави годишно изравняване и САМ си довнася осигуровки. Никой не му ги начислява, осчетоводява и т. н. Лицето САМО си подава Д6-13
Възможно ли е - защо не
как би изглеждало чистото му възнаграждение ? - Може би 560 лв минус данък 56 лв. Зависи колко ще му се плаща за личния труд
С уговорката, че не разбрах какво точно питате:

Ако пенсионер  е с ГД под МРЗ и няма друг осиг.доход (ТД, и т.т.) няма никакви осигуровки.
Ако същия пенсионер получава доход по ГД над МРЗ (след НПР), може да избира дали да се осигурява за пенсия или не, но здравното е задължително.
Към питащия: добре е да уточните за каква средномесечна сума по ГД става въпрос.
Към Лила - погледнете и следващите членове на КСО. Напр. чл.54г

Иначе: Да, при отпадане основанието за осигуряване и възобновяване на обезщетението има един 7-дневен срок. Регистрацията е в АЗ.
Не, не се вземат предвид. При ГД няма осигуровки за болнични и майчинство
Точно така ,но едва ли ще има задължение за подаване на Д1, тъй като няма да има никакви осигурителни вноски, вкл. и ЗО.

Че е така, както казва ely_g (и Пъпешчето и други включили се), така е. Само дето Вашия отговор  N 45 е в противоречие с отговора Ви N43 и всички предходни отговори.

Питащия вече  има нужния отговор (въпреки Вашите включвания) и смятам темата за приключена