В трудовата книжка - датата на започване на работа /първия работен ден за лицето/.
Не може да започне работа преди да е получил и подписал справката от НАП за приетото уведомление. На справката освен дата има и час.
А 16 и 16.1?
Намерете наредба Н8 , вижте в приложението към нея указанията за попълване на Д1. Там подробно е описано къде, кога и какво се попълва. Същите указания ги има на гърба на хартиената бланка. Можете да ги видите и в програмата на НАП като стъпите на интересуващото Ви поле и натиснете F1. Специално за т.16 и подточките е обяснено съвсем ясно.
Благодаря много за мнението. В договора нищо не е записано. Според мен смяна на дограмата не подобрение, възстановяване функцията на актива.
Боядисването на дървената дограма, смяна на счупени стъкла и т.н. щеше да е възстановяване на функциите. Смяната на дограмата с нов тип си е подобрение. Поне според мен. Е, аз съм малко крайна и за щастие не съм проверяващ ;)
Не. Обикновено само веднъж.
Защо?
Ако сте искали да отразявате скрито разпределение на печалбата, трябвало е да го направите за 2016 когато парите са взети ей така като един прозрачен аванс :).
През 2017 си имате неразпределена и обложена с данък печалба, решение за разпрадаляне на дивидент, данък върху дивидента. Е, нямате реално плащане, а прихващане на задължение, но какво от това.
Ако напуснете работа, т.е. по Ваше желание, обезщетението за безработица ще е само 4 месеца по 9 лв на ден /около 180-190 лв месечно/.
Ако трудовия Ви договор бъде прекратен по инициатива на работодателя /намаляване обема на работа, закриване на щат и т.н./ обезщетението ще зависи от общия осигурителен стаж, по време на който лицата са били осигурени за безработица, за  времето след 31 декември 2001 г. При стаж от 3 до 7 години - 6 месеца, от 7 до 11 - 8 месеца и т.н. Обезщетението ще е 60% от средния всиг.доход през последните 24 месеца. По Вашите данни /ако осигуровките са по грудов договор/ - около 660 лв.
Плюс това става въпрос за ЕТ с един работник- на бас , ако не му прекрати договора и не пусне нов,  а сам ДС в нап за ЕКАТТЕ,дали няма да го набарат, говорим за ЕТ едва ли това ЕТ има 500 служителя, че нещата да се разминат-да не се попадне на тоз служител и на това закъсняло уведомление? :wink1: :wink1: :wink1: :wink1:
Вероятността да го "набарат" е нищожна.
Вероятността система да приеме подобно уведомление с код 2 е много голяма.
, като за длъжността се включва и чл 70-по желание, все пак работника е работил до сега на 2 часа -на 8, не се знае дали ще се справи и на работодателя до кога ще му отърва това осигуряване на 8 часа- за да може да  го прекрати, ако реши/Работодателя/.

Това е незаконно!!!! Не може да се прилага срок на изпитване на длъжност, която вече е заемана от работника при същия работодател!!! Независимо кога във времето, независимо на какво основание и независимо с какво работно време!
Може, но подайте уведомление по чл 62 за преминаване от 2 часа на 8 часа....
Това като препоръка ли да го разбирам или като недоумение?

ПП Извиняван се, че Ви засичан по наколко теми, но мисля, че ще Ви е от полза.
Има ли промяна за регистриране в НОИ като безработен при освобождаване по чл.71
Колко време трябва да е работил работник назначен  по чл.67 във връзка с чл.70,за да има правата като при съкращение

КСО, чл.54б, ал.3, колега.

А това е от форума:
https://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,22053.msg131215.html#msg131215
Явно Вие бъркате нещо.
Ако имам основен ТД на 4 часов работен ден по чл 67 или 68 от 01.03.2017, нищо не ми пречи на 05.01.2018 да сключа допълнителен ТД по чл.111 или 112 на 6 или 8 часа.
А защо по 114 не може да е на пълно работно време?
Какво общо имат тук чл.67, 68 и още по-малко - чл.70?
Господин Генсузов, нямах търпението да изчета подробно всичко написано по-горе и за това се извинявам, ако нещо не съм разбрала или съм разбрала лошо.
1. Никъде  е указано, че основен е договора с по-голяма продължителност. Основен е ТД, който е сключен по-рано във времето. Нищо не пречи основноя да е на 4 или по-малко часа, а допълнителния на 8.
2. Отдавна не се изисква съгласие от основния рааботодател за работа по допълнителен ТД. Такова съгласие се изисква САМО ако в основния ТД или във Вътрешните правила на основния работодател има такава клауза.
Ааа.. добре, след това попълвам 16 и 16.1 с работните дни за декември

Намерете си една вярно попълнена Д1 на хартия и преписвайте! Творчески!

ПП За да не стане объркване при подаването на Д1 с ПИК: 1. В качеството на какъв сте СОЛ? 2. ПИКа на Вас, като физическо лице ли е или на фирмата?
Защо  1 и 31? Сега ли започвате да се осигурявате? Прекратявате ли осигуряването?
Не попълвате нищо в т.14 и 15. Ако пък си държите всеки месец безумно да си пишете - напишете 31 в първото квадратче на т.15
Т.17 се попълва ако имате болнични. Ако нямате - не попълвате.
да  прав си.А после 425 така ли остава.Там се натрупва салдото.
Какво салдо? Нали плащате на собственика?
т. 17, 21 и 27 - посочвам МРЗ. Не мога да избера т. 26. Не е активна. Явно нещо не попълвам както трябва отначало. Всъщност процентите за ДОО и УПФ са проблема. Здравното ми е 8%.
Защо попълвате т. 17 и 27?

Проверете и ЕГН-то. Да не го е възприело като ЛНЧ
Благодаря, ако беше като на хартия, щеше да е по-лесно... :)
Не виждам разлика :)

Попълвате т.21. В т.22, дясното поле, натискате стрелката и избирате процента. Същото и в т.22.1.
Така ги подадох, но се върна съобщение, че не са приети, поради нарушаване на изискванията за едновременно подаване.
Явно не сте отметнали, че не подавате Д6. Или системата не е възприела отметката.

ПП При тази корекция не се ли променя "вид осигурен"? Т.е. една заличаваща и една редовна в един файл. Без Д6