А в декларация 1 при работодателя е с код осигурен 01, нали ?
Ако е на основен ТД -да.
Ако не се осигурява за ОЗМ, не подава
Теоритично може. На практика е добре да изчакате болничния да свърши.
Имайте предвид, че болничните, отпуските и другите отсъствия удължават срока на изпитване.
Няма забрана. Ако мо е да съчетае ученето с работата, няма проблем да е и на 8 часа. То сега присъствието на лекции не е задължително, а в някои университети занятията с само в петък, събота и евентуално в неделя.
Чл.54а от КСО със съответните препратки към чл.4 от същия кодекс.
Може.
Такъв категоричен отговор? Никъде в питането не се посочва дали лицето е пенсионирано по болест или не.
прочетохте ли какво значат клеки 70 и 80?
Да, аз това го прочетох, но не мога да разбера има се предвид един месец трудов стаж във фирмата или по принцип?
Един месец по този договор, по който ще плащате обезщетението
Провери дали всички символи са въведени на латиница
Сега отговора на служител на НАП беше, че пенсионер , получаваш само пенсия , без да е осигурен на друго основание следва да се осигурява за ЗО независимо, че ГД е само 400 лева и е под МРЗ ?

Защо не попита този служител на НАП на какво основание е това здравно осигуряване?
Тогава чеквате, че няма основание за Д6.
Като няма ДОД, нали има осигуровки?
Няма изискване.
Не се очаква проблем заради начина на плащане.
Това ще е нещо ново :wink1:

Най-новото :))

ПП  Извинявам се за правописа :blush:
Първо изчакваш да ведип какво ще се появи или изчезне от задълженията. После.... според случая.
Явно падате под МОД за влъжността. За първите 3 дни от болничния се плаща 70% от заплатата, но осигуровките са поне върху МОД за трите дни
Не ми се струва, че е правилно дограмата да се отчита като ДМА на ЕТ. Няма ли да е по-добре да се отчете като НДА - Подобрение на нает актив?

Ех, тези активи на  ФЛ, ползвани от ЕТ....
Може и с неплатен. Стига работодателят да се съгласи да Ви разреши такъв за 6 месеца.

Не разбрах как става така: "подадох молба за напускане и ме пуснаха в неплатена отпуска". Как Ви пуснаха в неплатен без молна от Ваша страна? И да не се окаже, че отпускът е само за срока на предизвестието.
Благодаря, но мисля, че така работата ни става двойна. До сега сканирахме бланките от НСИ, а сега ще трябва да ги въвеждаме 2-ри път в съкратените бланки. Това е нелогично за нас като счетоводна къща.

С риск мнението ми да бъде изтрито, не мога да се сдържа да не Ви скастря:
Вие, като счетоводна къща, ГФО върху бланките на НСИ ли съставяте? Или първо съставяте ГФО, а след това попълвате бланките на НСИ? Не намирате ли, че има разлика между ГФО по ЗСч и счет.стандарти и ГОД по изискванията на статистиката?
Аз не съм счетоводна къща, но винаги първо съставям поне ОПР и баланс в ескелска таблица, правя си проврки, засечки и т.н. и едва след това попълвам справките на НСИ в електронен вариант.
За мен "на основание чл.326 от КТ............" е достатъчно. Алинеите не противоречат една на друга, за да има каквото и да объркване.  Надявам се че Управителя Ви може да вземе писмено становище от консултиралия го юрист, в което да са изброени мотивите.

Не зная на какво се надява Вашия Управител, но служителят още утре може да подаде ново предизвестие с изписана алинея 1 /например/ и няма как да му откажете.

ПП  Вече написах в една друга тема, но ще го повторя и тук: За съжаление в повечето случай тежкарските "говорих с адвокат", "консултирах се с адвокат" или "адвокатът ми каза" заместват небезизвестния термин  ЕЖК.