1. Ако плащахте директно на доставчика, какво бихте платили? Предполагам, че не само данъчната основа.
2. Какво общо има плащането (паричния поток) с ползването на ДК?
Щом има подадена ОКД5, значи подлежи на самоосигуряване.  Нова, че в действителност не прави вноски като СОЛ, защото е осигурен на максимума по ТД, неозначава, че не е СОЛ.
Ако спре самоосигуряването преди прекратяване на ТД и регистрирането като безрабонен, би трябвало да има право на обезщетение.  Колкото по-кратък е срока между спирането на самоосигуряването и прекратяването на ТД, толкова по-голяма е вероятността от проверки и отказ.
Щом собственикът не упражнява дейност във фирмата си и не подлежи на задължително осигуряване, трябва да има право на обезщетение за безработица. Е, ако отговаря и на останалите условия, разбира се.
Друг въпрос е, че при действаща фирма трудно се доказва, че собственикът не върши нищо. Обикновено е достатъчно да няма подадена декларация за начало на самоосигуряване, но може да поискат и други доказателства.
1. Каква е дейността на двете фирми - еднородна, различна?
2. Какъв е общия облагаем оборот на двете фирми за последните 12 месеца - под 50000, над 50000?
Е, чакай да мине 09.01. :)
Щом се в болничен не отмятате "само здравно".
Попълвате т. 17 и 18 /ако не бъркам номерата/
Здравейте!
След промените не мога да отварям страницата на КиК инфо с ИЕ и Win7
Излиза ми това съобщение:

This page can't be displayed

•Make sure the web address http://www.kik-info.com is correct.
•Look for the page with your search engine.
•Refresh the page in a few minutes.
Прекъсването е временно. По-късно може да има възобновяване
Прекратяването е окончателно (колко да е окончателно :))  - при закриване на фирма, която напускане на съдружника.... След "Прекратяване"  системата не приема "възобновяване" с това ЕГН+ ЕИК
Снощи не съм разбрала добре въпроса:
Решението е за разпределяне на 18000 общо, като всеки получава по 9000 в брой?
или
Две решения по 9000 (общо 18000), от които всеки съдружник получава 9000 в брой общо?
Първото си е нарушение отвсякъде. Второто поне до скоро не беше
Сметка за изплатени суми?
До преди последните промеви на Закова за ограничаване плащанията в брой това беше мадома практика. След промените.... не мога да се обвържа с конкретен отговор

https://kik-info.com/forum/index.php?topic=26095.0
Не беше ли по-лесно да погледнете в закона (ЗМДТ)?
Може да е променено, а може и да не е. Някъде през май 2019 придобих един имот и нотариусът ме предупреди да го регистрирам. Вярно, че става въпрос за дълбоката провинция и може да не е знаел...
При стандартен годишен отпуск от 20 работни дни за периода от 15.04. - 31.12. Ви се полагат 13 или 14 дни.
За времето на борсата не се полага отпуск, ако това Ви интетесуваше.
Как нямате касова наличност, пък вземате операция 609/501 ?
Явно по документи има пари, а реално ги няма ;) Сигурно и "кражби" и "липси" няма. Или не им се иска да има.
То и собствениците ще получат тези пари само на хартия. Предполагам, че и за това примера е с 10000. Макар, че и нова е нарушение. Би трябвало да се пита за 9999,99
Без да коментирам дали трябва да се минава през сметка 609 и защо като има 609 няма и гр.61, смятам, че сумите трябва да изглеждат така:
609/501 - 9500 лв
609/454 - 500лв /5% данък върху сумата/
122/ 609 - 10000 лв

Тъй като не съм допускала да изпадна в подобна ситуация и не съм се задълбочавала по отчитанено й, може и отговорът ми да не е точен.
За шофьор на лек автомобил в фирма, занимаваща се с наземен транспорт минималния осигурителен доход за 2020 е 610 лв. Минималната заплата също е /ще е/ 610.
За 610 лв личните осигуровки (за пенсия, болнични, здравни...), които се удържат от заплатата са 84.06, данъка е 53.59. Или общо удръжки 136.65
 Ако Ви интересува: работодателят дължи още 115.41 лв осигуровки и в крайна сметка при запрата от 610 лв в бюджета влизат 252.06 лв
А тази земя за какво ще се ползва? Най-добре е да се купи на името на този, който който ще я ползва. Или на този, който който ще плати.
Относно въпросът за изповядването на сделката на по-ниска цена от действителната, всеки отговор "да"  ще е подтикване към предтъпление. Вярно, ще има по-малко разходи по прехвърлянето, няма да се налага да доказват доходи и т. н., но как ще оправдаете паричния поток (ако е документиран), какви пари би Ви върнал продавача, ако има някаква нередности и сделката се развали, каква печалба ще отчетете, ако след време продадете земята на нетолкова сговорчив купувач?
Не е правилно.
Отпуска е спрямо времето, признато за трудов стаж. При работа на 4 и повече часове дневно един отработен ден е един ден трудов стаж.
Полагат се 26 работни дни отпуск.
Вярно е, че се признава за разход на фирмата.
Вярно е, че може да не се наложи да внасяте допълнителни осигуровки над задължителния минимум, но от минимума няма отърване :)
Данък се дължи върху всички доходи. И тук няма спасение :) Важно е да се ориентирате какво се приспада от възнаграждението преди облагането с данък. Например доход от 150 лв за личен труд в дружеството, чрез което се самоосигурявате, може (не винаги)  да е практически необлагаем