Здравейте! Приятелят ми също се регистрира като свободна професия. Пуска месечно по една фактура. Върху този ли доход трябва да плаща осигуровки?
Не.
Трябва да се регистрира като самосигуряващи се лице и да се осигурява минимум върху 510 лв /за 218г/. В края на годината прави изравняване на осигурителните вноски.
Най-добре е да се свърже със счетоводител, който да му обясни какво, кога и как трябва да прави.
По 1600 лв ще получавате, ако 24 месеца преди това сте осигурявани (вкл. за безработица) на върху 2666.66лв., а в България максималния осигурителен доход е 2600лв. За всичко останало можете да прочетете в КСО (чл. 54а-54м), на страницата на НОИ, че в тази тема или в други ден подобни във форума.
Ще е пречка.
Ако искате да направите услуга, прекратете ГД в деня преди прекратяване на ТД и надлежно посочете тази дата в Д1. Пък после, че ако човекът много Ви трябва, сключете нов ГД през следващия месец. Дори ще е по-добре да е след месеца, през който ще се плаща обезщетение по чл. 220
Доколкото помня КСО, условието беше "който има друг осигурителен доход ПРЕЗ месеца" и не би трябвало да делите месеца на частни. Дори ГД да се отнася само за времето след прекратяване на ТД, че щом е бил осигурен поне един дтн по ТД, по ГД дължите осигуровки.
Декларацията по чл. 55 се подава до края на месеца следващ тримесечието през което е взето решението за разпределяне на дивидент. Данъкът се внася в същия срок. Датата на плащане не е обвързана с подаването на Д55 и/или с плащането на данъка.

ПП Решението на за разпределяне на дивиденти на не се взема от СОЛ-а, а от собствениците на капитала. ;)
Щом сумарния доход е над МОД, не преизчислявате
Да, за съжаление кодекса на труда не ни помага в такива случаи.
Единствения законов начин е да го водите самоотлъчка - без осигуровки, без стаж, без Д1. Предполагам, че си пазите върнатото писмо, което сте пратили на адреса за кореспонденция.
Всички други начини, които бих Ви предложила са незаконни.
Има и един полузаконен - споделяте с другите работници /по-точно тези, които са му съседи, приятели, които са "клюкари"/, колко лошо е да те водят самоотлъчка - не ти се внасят здравни осигуровки /пенсионните не ги интересуват/ и ще ти се прекратят здравните права, ще ти спрат детските, помощите,  и т.н. каквото Ви дойде наум. Важното е да звучи страшно, убедително и да изглежда законно. Обикновено действа :)
Здравейте , когато СОЛ има възнаграждение за положен  личен труд само данъка ли се декларира всеки месец без осигуровки. :blush:
Въпросът не е ясен.
Ако става връпрос за Д6 - да, ежемесечно /или каквато е срочността на плащане/ само данъка. Другото годишно.
Ако става въпрос за Д1 - обикновено и осигуровките и данъка. Понякога, когато Д1 вече е подадена с максимален доход или с код 22 - само допълваща Д1 с код 90 за данъка и облагаемия доход
Регистрирах се само в Бюрото по труда - според мен обезщетението ще бъде отпуснато според тази регистрация. Т.е. - за чл. 331 - 4 месеца по 9 лв на ден.
Не мога да гарантирам със сигурности не искам да Ви попарвам надеждите за нещо по-добро заради чл. 325/1/4. Тъй като вече сте "задействали" процедурата, не Ви остава нищо друго, освен да се регистрирате отново в 7-дневен срок. Пък ако имате късмет...
И пишете за резултата, тъй като често има такива въпроси, но няма обратна информация.
Най-вероятно ще имате право. Въпросът е колко.
Ако не са минали 3 години на от началото на предходното обезщетение, сега ще вземате минимума. Ако са минали три години - имате шанс за "пълна борса".
Може би така:
Амортизация/сгради
Печалби и загуби от текущата година/сгради
След нотариалния акт.
дали имам право да съставям месечни отчети и да се подписвам на тях?
След като няма специални изисквания за това - защо да нямате право.
Друг въпрос е дали можете, дали ще Ви позволят, дали влиза в задълженията Ви  и т.н.

ПП Проверете си да не би бюджетните организации да имат някакви специфични изисквания.
Може ли управител с ДУК да претендира за трудова злополука по време на служебно пътуване? -  след като се осигурява за ТЗПБ, защо не. Друг въпрос е дали има смисъл и дали по-високото обезщетение за временната нетрудоспособност ще оправдае ядовете му като управител на предприятие с ТЗ.
Може коригираща със всички данни плюс облагаем доход, нетен доход и данък.
Ако вече е подадена Д1 с максимален осиг.доход, може нова, редовна с код 90 само с данни за облагаем доход, нетен доход и данък.
Д6 - само с данъка, който е в увеличение на вече подадените.
Благодаря много за бързия отговор!!!

Ако бяхте писали само в една тема отдавна щяхте да имате отговор. Или поне да бяхте погледнали и тук: https://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,19391.0.html

ПП Не държа на благодарности. Предполагам, че и Делфинчето не очаква такива
Въпросът ми е,ако не ги плати дотогава и ги забави какво следва? - това не е Ваша работа или Ваш ангажимент
Ще получавам ли борса или не,докато не се плати всичко? - ако редовно е подавал информация в персоналния регистър /Декларация 1/, няма ад имате проблем.

На 19.12. посетете бившия си работодател и поискайте /писмено/ да Ви изплати обезщетение за оставане без работа. Носете си трудовата книжка за да покажете, че през този месец не сте работили и за да може да впишат периода на обезщетението.

Ако питате какво ще стане, ако не е подавана Д1, ако не Ви платят обезщетение и т.н. - бих Ви отговорила с контравъпрос: Ами ако всичко си е подавано?

Спете спокойно, очаквайте обезщетенията и си търсете по-добра  работа
Здравейте,имам самоосиуряващо се лице което до сега е осигурявано на 2600 не е полагало личен труд, но сега трябва да направя корекция на дек.1 и дек.6 от януари 2018 до момента със възнаграждение за личен труд -2600 . Въпроса ми е трябва ли да искам задължително предписание ои НОИ или направо в НАП да отида с молба за корекция и новите данни.
Можете да коригирате Д1 без предписание до април догодина.
Ако е подавана Д1 на СОЛ с осиг.доход 2600, сега подайте нови, редовни Д1 само с облагаемия доход и данъка /код 90, ако не бъркам/