Здравейте...моля за помощ.....трябва да издам УП-3 на служител, който е започнал работа от 15.09.1993 г. до 08.01.2018 г.. От 10.04.2003 г. до 30.05.2003 г. е в неплатен отпуск а после от 01.09.2003 г. до 31.08.2007 г. също е в неплатен отпуск....Колко всъщност е стажа - естествено, че осигурителния няма да е равен на зачетения трудов стаж....и как да оформя образеца...Ровя се в едни заварени досиета от бивша колежка.....Ще съм благодарна за помощ... :smile1:

Защо да не е равен? Нали работи на пълен работен ден?

В УП-то включвате всички отработени периоди, както и по 30 работни дни от неплатения отпуск за ВСЯКА година.

Не ми е ясно защо ще издавате УП3?
Отговор: Да, може да започне и всичко е законно. Административното нарушение, което работодателят извършва по никакъв начин не се отразява на валидността на трудовото.
Да, права сте. Административното нарушение не се отразява върху валидността на трудовия договор. Отразява се само върху смеката на работодателя и върху джоба на длъжностното лице /дано това не сте Вие/.

КТ чл. 414 ал.3
(3) Работодател, който наруши разпоредбите на чл. 61, ал. 1, чл. 62, ал. 1 или 3 и чл. 63, ал. 1 или 2, се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 15 000 лв., а виновното длъжностно лице - с глоба в размер от 1000 до 10 000 лв., за всяко отделно нарушение.

Колкото до сайта на НАП - наистина не работеше до 08.01.2018, но който е бил на зор е ходил на място с хартиен носител. Другите, в т.ч. и аз, чакахме.
В трудовата книжка - датата на започване на работа /първия работен ден за лицето/.
Не може да започне работа преди да е получил и подписал справката от НАП за приетото уведомление. На справката освен дата има и час.
А 16 и 16.1?
Намерете наредба Н8 , вижте в приложението към нея указанията за попълване на Д1. Там подробно е описано къде, кога и какво се попълва. Същите указания ги има на гърба на хартиената бланка. Можете да ги видите и в програмата на НАП като стъпите на интересуващото Ви поле и натиснете F1. Специално за т.16 и подточките е обяснено съвсем ясно.
Благодаря много за мнението. В договора нищо не е записано. Според мен смяна на дограмата не подобрение, възстановяване функцията на актива.
Боядисването на дървената дограма, смяна на счупени стъкла и т.н. щеше да е възстановяване на функциите. Смяната на дограмата с нов тип си е подобрение. Поне според мен. Е, аз съм малко крайна и за щастие не съм проверяващ ;)
Не. Обикновено само веднъж.
Защо?
Ако сте искали да отразявате скрито разпределение на печалбата, трябвало е да го направите за 2016 когато парите са взети ей така като един прозрачен аванс :).
През 2017 си имате неразпределена и обложена с данък печалба, решение за разпрадаляне на дивидент, данък върху дивидента. Е, нямате реално плащане, а прихващане на задължение, но какво от това.
Ако напуснете работа, т.е. по Ваше желание, обезщетението за безработица ще е само 4 месеца по 9 лв на ден /около 180-190 лв месечно/.
Ако трудовия Ви договор бъде прекратен по инициатива на работодателя /намаляване обема на работа, закриване на щат и т.н./ обезщетението ще зависи от общия осигурителен стаж, по време на който лицата са били осигурени за безработица, за  времето след 31 декември 2001 г. При стаж от 3 до 7 години - 6 месеца, от 7 до 11 - 8 месеца и т.н. Обезщетението ще е 60% от средния всиг.доход през последните 24 месеца. По Вашите данни /ако осигуровките са по грудов договор/ - около 660 лв.
Плюс това става въпрос за ЕТ с един работник- на бас , ако не му прекрати договора и не пусне нов,  а сам ДС в нап за ЕКАТТЕ,дали няма да го набарат, говорим за ЕТ едва ли това ЕТ има 500 служителя, че нещата да се разминат-да не се попадне на тоз служител и на това закъсняло уведомление? :wink1: :wink1: :wink1: :wink1:
Вероятността да го "набарат" е нищожна.
Вероятността система да приеме подобно уведомление с код 2 е много голяма.
, като за длъжността се включва и чл 70-по желание, все пак работника е работил до сега на 2 часа -на 8, не се знае дали ще се справи и на работодателя до кога ще му отърва това осигуряване на 8 часа- за да може да  го прекрати, ако реши/Работодателя/.

Това е незаконно!!!! Не може да се прилага срок на изпитване на длъжност, която вече е заемана от работника при същия работодател!!! Независимо кога във времето, независимо на какво основание и независимо с какво работно време!
Може, но подайте уведомление по чл 62 за преминаване от 2 часа на 8 часа....
Това като препоръка ли да го разбирам или като недоумение?

ПП Извиняван се, че Ви засичан по наколко теми, но мисля, че ще Ви е от полза.
Има ли промяна за регистриране в НОИ като безработен при освобождаване по чл.71
Колко време трябва да е работил работник назначен  по чл.67 във връзка с чл.70,за да има правата като при съкращение

КСО, чл.54б, ал.3, колега.

А това е от форума:
https://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,22053.msg131215.html#msg131215
Явно Вие бъркате нещо.
Ако имам основен ТД на 4 часов работен ден по чл 67 или 68 от 01.03.2017, нищо не ми пречи на 05.01.2018 да сключа допълнителен ТД по чл.111 или 112 на 6 или 8 часа.
А защо по 114 не може да е на пълно работно време?
Какво общо имат тук чл.67, 68 и още по-малко - чл.70?
Господин Генсузов, нямах търпението да изчета подробно всичко написано по-горе и за това се извинявам, ако нещо не съм разбрала или съм разбрала лошо.
1. Никъде  е указано, че основен е договора с по-голяма продължителност. Основен е ТД, който е сключен по-рано във времето. Нищо не пречи основноя да е на 4 или по-малко часа, а допълнителния на 8.
2. Отдавна не се изисква съгласие от основния рааботодател за работа по допълнителен ТД. Такова съгласие се изисква САМО ако в основния ТД или във Вътрешните правила на основния работодател има такава клауза.
Ааа.. добре, след това попълвам 16 и 16.1 с работните дни за декември

Намерете си една вярно попълнена Д1 на хартия и преписвайте! Творчески!

ПП За да не стане объркване при подаването на Д1 с ПИК: 1. В качеството на какъв сте СОЛ? 2. ПИКа на Вас, като физическо лице ли е или на фирмата?
Защо  1 и 31? Сега ли започвате да се осигурявате? Прекратявате ли осигуряването?
Не попълвате нищо в т.14 и 15. Ако пък си държите всеки месец безумно да си пишете - напишете 31 в първото квадратче на т.15
Т.17 се попълва ако имате болнични. Ако нямате - не попълвате.
да  прав си.А после 425 така ли остава.Там се натрупва салдото.
Какво салдо? Нали плащате на собственика?