оправете си отметката на "ЕГН/ЛНЧ"
проверете какво сте записали в т.12
Това  "нарушаване на правилото за едновременно подаване на Д1 и Д6" може да е поради неяснота в Д1
Да, но единият от тях се осигурява в друга фирма като СОЛ
Защо не погледнахте наредбата? Чл.2, ал. 3
И за какво им е трудовия стаж?

Иначе: щом и двамата са на ТД на длъжност "управител" (поне така разбрах от първоначалното питане) нищо не им пречи да седнат на една маса (бюро, ...)  и да подпишат два ТД - първият с работодател А, в длъжността му на управител, и служител Б, другия с работодател Б и служител А.
От опит - става. Важното е да са подписани в един ден и длъжността и на двамата да е "управител на фирмата".

1. Фирмата има ли дейност?
2. Кой управлява фактически -  единия, двамата, "на смени"?
3. Освен управлението вършат ли и нещо друго? Кой върши другото - единия, двамата?

Е, отговорете си на тези въпроси и погледнете оная наредба с дългото име (НООСОЛ....) в частта за основание за самоосигуряване както и там, дето е обяснено какво се прави при повече от едно основание за самоосигуряване.
Моля ви , спешно е. :blink:
Отговорът на Вашия въпрос е в КСО, чл.54д, ал.5. Вижте дали отговаряте на условията
Статията започва с два линка. Погледнете втория - Закон за бюджета на ДОО за 2023:
чл.9, т.2
от 1 август до 31 декември:
б) минимален месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица – 780 лв.;
в) минимален месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители – 780 лв.
;

Ето, вече е упоменато ясно и с цитат
Не печеля и нямам търговска дейност, нямам приходи.
Тогава какъв е смисъла да "си рекламирате"? Просто за спорта? Или търсите гадже?
Въпроса има ли как рекламирам без да се налага регистрация по ДДС или други декларации ?
1. Например през българска фирма ?
Сигурно може. Има рекламни агенции, които вършат точно това - публикуват Вашата реклама. Срещу някаква комисионна или такса. А може да навиете някой приятел с фирма, регистрирана по ДДС, да пусне от свое име Вашата реклама. Ей тъй безплатно. Само за едно пиене
....но ей такива изисквания на държавни агенции и опитването ми да се съчетаят техни изисквания с правилата и на осигуряването ми създават пълен хаос....

Така е с институциите :) Всяка е със собствени правила (често противоречащи на здравия разум). Не една и две са схемите за финансиране, които изискват собственика на ЕООД или ЕТ да е назначен на ТД в своята фирма. Незаконно, нелогично, но... изискване.

На Ваше място бих попитала сертифициращия орган на какво основание и как да се съчетаят ДУК и техн.ръководител. Придполагам, че ще кажат: "като сме писали "управител", не сме имали предвид "ДУК ", а "управител-СОЛ". Или ще дадат някакво друго (безумно) решение
Бих Ви казала "трябва", но за да сте сигурни отворете наредбата и прочетете в указанията към Д1 кога се попълва т.31
възнаграждението по ДУК се признавало за разход на фирмата. Може ли малко разяснение по въпроса...
Какви разяснения? Всичко е ясно - възнаграждението на ДУКа + осигуровките за сметка на възложителя са разход (съответно за заплати и за осигуровки)
Щом ще играете ролята на счетоводител,  първото, което трябва да ди изясните, е какво се признава за разход, кога де признава и кое не се признава
Чак пък до 3400 :), но поне върху пропорционалната част на 710 лв
ДУК е за управлението. Дейността на техническия ръководител е различна от управление. Следователно няма как да напъхате задълженията на техн.р-л в ДУК. За дейността като технически ръководител ще му трябва друг договор (трудов, граждански....). Не зная как управителя (особено ако е единствен) може да сключи ТД сам със себе си. От друга страна не бих се изкушавала с ГД при наличие на работно място и работно време.
Второ: "безвъзмезден ДУ", особено с лице, което не е собственик, е много съмнителен и уязвим. Очевидно търсите икономии, но може да Ви излязат солено.
Трето: в КСО е записано, че ДУКовете се осигуряват върху възнаграждението, което получават, но не по-малко от МОД. Т.е. - упражняват дейност => се осигурават. Никъде не питат колко им се плаща. И тъй като нула е по-молко от МОД, значи.... (направете си сама извода)

Защо не направихте този пенсионер съдружник с 1 лв капитал и да го оставите да управлява, да е технически ръководител,  да е снабдител, склададжия, кординатор по ЗБУТ и какво друго се сетите само срещу едни здравни осигуровки като СОЛ? Много по-издържано и достатъчно евтино е
Според мен лицето попада в т.2 на алинея 6 - до сега е бил ДУК, сега (след пенсиониране) започва дейност като СОЛ.
Освен ако вече е бил регистриан като СОЛ преди пенсиониране.
Интересно защо смятате, че СОЛ не може без възнаграждение в собственото си дружество?
"Не"-то явно е за подаване на ОКД5. Е, вероятно де :)
Аз мисля, че ОКД5 все пак трябва да се подаде с маркиране на "започвам дейност като съдружник/собственик" без отметтки в частта за осигуряване.
При прекратяване на ТД ро чл.71, ал.1 работникът няма право на обезщетение по чл.222, ал.1 (едната заплата, за която питате).
Отворете КТ и прочетете чл.222, ал.1

ПП Колкото до договарянето на срока за изпитване: не стига, че според КТ може да е в полза на която и да е от страните, но напоследък все по-често срещам ТД със срок на изпитване договорен в полза на работника. Е, вярно че при търсени кадри..

ПП2  Не съм се интересувала от нововъведенията в образованието. Скоро разбрах, че някои професионални гимназии (техникуми) плащат нещо като стипендии по 50 - 60 лв на месец на всеки ученик, който запише и учи дадена специалност. Освен това им осигуряват  работа (с възнаграждение) успоредно с обучението. И всичко това за ученици с успех от изпитите след седми клас под "среден".
Абе настава диктатура на пролетариата  :noexpression:
Стаж за какво?
Осигурителен стаж - от Персоналния регистър /РОЛ/ чрез подадените Д1.
Трудов стаж - няма, защото не е то КТ
Професионален опит /ако е за същата длъжност/ - периода на самоосигуряване с вноски за ОЗМ
 Ако заемът е до 10000 лв - да