Ако ТД е прекратен например на 02,08., то за м.08 сте "осигурен на друго основание" и по ГД ще се дължат осигуровки. Независимо от сумата.. След като има осигуровки, не отговаряте на условията за отпускане на обезщетение за безработица.
Ако ТД е прекратен считано от 01,08, /31,07, е последен работен ден/ и сумата по ГД разделена на месеците на действие на този ГД, намалена с 25%, е под 560 лв - по ГД няма осигуровки и имате право на обезщетение за безработица. Ако сумата е над 560 - ще има осигуровки и няма борса .
Уважаема колежка,  имам много болен човек в къщи. Който изисква значителни разходи. Затова се опитвам да потърся средства, за да не тегля кредит. Временно решение е, но все пак е нещо.
Защо тогава работите по ДУ без заплащане? Не виждам логика да работите без пари, а да търсите пари за безработа :(
Като изключим факта, че безвъзмезден ДУ с лице, което не е съдружник, е нарушение на пазарните принципи /санкционируемо по чл. 16 на ЗКПО/, ако не е подавана Д1 за ДУК-а, сигурно ще успее  да се дореди за обезщетение за безработни.

Иначе: споделям мнението на Делфинчето
 :bow:
Страхотна идея!
Благодаря, че я споделите!
Хем изглежда разумна, хем отразява истината, хем "минава".
Благодаря още веднъж
 :bow:
 
 Лицата, регистрирани като земеделски стопани, когато едновременно с тази дейност упражняват и друга дейност в качеството си на самоосигуряващи се лица, се осигуряват върху минималния месечен осигурителен доход, определен за самоосигуряващите се лица - 560 лв.
Това къде го пише?
Освен това ГД не е  "друга дейност в качеството си на самоосигуряващи се лица", а друга  дейност по извънтрудово правоотношение. Сама по себе си не подлежи на самосигуряване.
Тази табличка даже съм си я разпечатала.Точно попълвам както е указано,обаче както е видно от снимката ,Програмата ми дава грешки.От друга страна попълних с трз програмата.Направих проверка в сайта на НОИ,изписа ми,че файлът може да бъде записан.т.е всичко е ОК.Подадох и после проверих с ИКО на фирмата и какво да видя-пак ми пише,че лицето НЯМА 6 м.осиг.стаж.Опитах да се обадя на тел.на НОИ,но къде ти-около час висях на телефова и все операторите били заети.Явно ще го оставям за понеделник.
Ама е много дразнещо-всичко правя точно по указанията и нещо все не става. :blink:
Виж пак т. 2.1 и отговори 11, 12... в тази тема
Не се внасят осигуровки върху обезщетението за неизползван платен отпуск.
Освен това е абсурд лице, което го пенсионират по инвалидност, изведнъж да се окаже, че успяло да отработи 1-2 дни... Все едно направо му късам ТЕЛК-а с 95% инвалидност!
Да, прав сте за осигуровките. Написала съм го по инерция. Нали гледаме да правим всякакви еквилибристики, само и само да подадем в системата някаква максимално истинска информация. Въпросът е защо всеки път трябва да откриваме топлата вода :(
И мен ме вълнува този въпрос. Дали лицето е с ТЕЛК или не няма принципно значение. Нали за месеца има облагаем доход и това би трябвало да се декларира. Ама как...?
При мен често се случва след дъъълг неплатен някой да напусне и да му дължим обезщетение по чл. 224. До сега съм действала по различни начини - от не отразяване на дохода и данъка в Д1 до "пускането"  на 1-2 "отработени" дни (нали така и така се внасят осигуровки и данък). А как е правилно.... така и не разбрах.
И телефонът за помощ е платен...


Платен, платен, колко да е платен - на цената на един градски разговор. А ако имате безплатни разговори чрез мобилен оператор, може да излезе и безплатно  :wink1:

Ако очаквате друг отговор, различен от "не може", не си губете времето.
Ако напуснете сега - 4 месеца по 9 лв на работен ден /около 200 лв месечно/.
Ако работодателят Ви уволни/съкрати - 60% от средния осиг.доход от последните 24 месеца. Вижте отговори 75 и 77
Здравейте,
 Има ли вариант да се до-внесът осигуровте върху 2 часов договор със задна дата до 8 часов

Благодаря  Ви!
Зависи колко "задна" е "задната дата". Ако е в периода за възможна корекция на декларация 1 - може. Само че това може да направи единствено работодателя по трудовия договор. Освен допълнителни осигуровки ще трябва да се плащат и лихви за закъснението. Тъй като от НОИ не са будали, такова увеличение на работното време и/или осигурителния доход най-вероятно ще ги усъмнят и ще направят проверка на работодателя.
Истината е някъде по средата: След като ще раждате, няма начин да работите непосредствено след раждането. Като родите ще Ви се издаде болничен, който  началото няма да се плаща от НОИ, но ще се води за осиг.стаж. След като изтекат още 6 /примерно/ месеца, декларирате че вече имате 12 месеца и ще почнат да плащат
Безсрочен ТД без срок на изпитване и когато няма основание за предизвестие по чл.328, се прикратява мнооого трудно без съгласие на работника.
Другия вариант е дисциплинарно уволнение, ако има основание и ако стриктно се спази процедурата
Докато е в отпуск /платен,  неплатен, болничен/ не може да отправите предизвестие без разрешение на ИТ. Можете да връчите предизвестието когато работникът е наработа - преди или след отпуска. По време на предизвестието може до ползва отпуск. Отпуска не удължава срока на предизвестието
Да, всеки месец обезщетението е различно
Да допълня: важна е само сумата, която но не на последната заплата, а заплатите от последните 24 месеца преди месеца в който е прекратен трудовия договор
Истината е: Ос.доход за ЗО при НО - 280 лв.
за цял месец НО - в графа - лична вноска ЗО за непл.отпуск - 22,40 лв /8% от 280/

И толкоз.

Вярно е, че работодателят ги внася  ефективно, но преди това или после си ги взема от работника
Ако няма някакви административни ограничения за съвместяване на двете дейности - защото не?
Ако новата дейност не е вписана в предмета на дейност на фирмата, да я впише. Най-вероятно в обявения предмет на дейност има "и други"
Ако има средства, познания, "бизнес план" - защо да не започне нова дейност?
Какво трябва да направи - предполагам малко инвестиции, подбор на персонал, някои регистрации и/или лицензи, ако са нужни и т.н. Чисто счетоводно: започва  да ползва новина код на дейността и свързаните с него МОД и процент ТЗПБ.
Защо да не попълвате  кл.16  и 16,1 ?
Нали знаеш, че можеш и още - стига да се побереш в онези 25 % ?
Е, не съм чак такава скъпчийка :)
Щом счетоводитилиТЕ така са Ви казали, сигурно имат основание. Би трябвало да поискате някои разяснения преди да приключите взаимоотношенията си с тях.
Иначе: не ми се вярва в КСО да не пише нищо по въпроса.

Бих Ви консултирала срещу 10% от посочения месечен доход. Ако проявявате интерес и сте от София,  пишете ми на лични, за да уговорим среща.