И преди Ви казах - при висок оборот помислете за друга форма на осъществяване на дейност.
Регистрацията по ДДС като ФЛ има и още негативи - ще трябна да начислявате ДДС не само върху извършваните от Вас услуги като свободна професия, но и върху много от сделките, които правите като ФЛ - отдаване на лично имущество под наем, продажба на лично имущество и т.н.
Не виждам какви принципи и/или семейно положение биха Ви попречили да изберете икономически по-изгоден вариант за осъществяване на дейност, но все пак решението си е Ваше.
Успех!
И защо ще бързане с регистрацията по ДДС? Освен ако не е онази по 97а.
Ако се очаква приходите Ви да са достатъчно големи за регистрация по оборот, защо Ви е СП, а не регистрирате ЕООД например....
Колкото до "гимнастиката" с каквато и да е самостоятелна дейност може и да не си заслужава, но може да е наложителна. Просто няма начин (законно) да се вземат едни пари хей така без данъци, без осигуровки, без декларации, регистрации и т.н.
Ами ако прекратя трудовият договор и си оставя само моето ЕТ, какво би следвало да плащам ?
Същото. Освен ако заплатата по ТД не е била 3750 лв и нагоре. Е, тъй като няма да имате друг доход, цялото данъчно облекчение заради ТЕЛКа ще ползвате изцяло за дохода като ЕТ.
Същото ще е, ако работите като свободна професия, занаятчия, собственик на ЕООД. Разликата е само в начина на определяне на данъчната основа и осигурителния доход.
Според мен  най-неудачната форма за осъществяване на стопанска дейност е ЕТ. Предпочитам свободна професия или ЕООД
С ТЕЛК 50и над 50 процента ще имате облекчение за дохода като физическо лице, в това число като ЕТ, свободна професия, занаятчия. Естествено до размера на остатъка от облекчението, което не е ползвано по ТД.
Ако сте пенсионер (вкл. с инвалидна пенсия) като самоосигуряващо се лице можете да изберете да се осигурявате само здравно и да икономисате 19.8% или 24,3% осигуровки

"Просто декларират дохода в края на годината" Може. Но би трябвало да се декларира като доход от търговска дейност без регистрация като ЕТ. Данъкът е 15% от печалбата, дължат се осигуровки, подава се отчет в статистиката.... По мое мнение не е много удачно.
За да бъдете самоосигуряващо се лице първо трябва да имате основание за това - съдружник или собственик на фирма, регистрация като свободна професия  или като занаятчия...
Нямам представа дали може да се регистрирате като занаятчия който прави манкюр, картички и декорации едновременно. Може би е по-добре да се регистрирате кано свободна професия с различни дейности. Или да си регистрирате фирма. Фирмата е по-изгодна ако разходите са над 25%от приходите, ако печалбата е над МРЗ месечно, ако дейността не е патентна, ако... абе вариатни всякакви.
Възможно ли е това да бъде договор и фактура по ДДС на името на физическо лице или следва да се документира по друг начин?
Това е начинът. Договорът е с нотариална заверка.
Чая и кафето също могат да минат по ЗБУТ - осигурявате тонизиращи напитки. Ако го няма в предписанията на СТМ, поискайте да го впишат
Зависи от количествата :) 10 кг кафе на месец при трима служители едва ли ще се признае.
1. 12
2. Щом няма данък, не се подава Д6 с код 8

Да не забравите да попълните т.31
При всяка временна нетрудоспособност (болничен) се определя обезщетение на базата на осигурителния доход 18 месеца преди началото на месеца, през който е възникнала нетрудоспособността.
Т.е. ако сте осигурен за ОЗМ и се разболеете днес 04.02.2024, обезщетението ще се изчисли според осигурителния Ви доход за периода 01.08.2022-31.01.2024. Ако се разболеете на 15.07.2024, периодът за изчисляване на обезщетението ще е 01.01.2023- 30.06.2024
Дано разбрахте

Да допълня: право на обезщетение за временна нетрудоспособност може да имате само ако към момента на настъпване на неработоспособността сте осигурен за ОЗМ и имате 6 месеца осигурителен стаж с осигуровки за ОЗМ (общо някога във времето)
Явно Ви интересува обезщетението, което бихте получавали при болничен. То е 80% от средния осигурителен доход 18 месеца назад. Когато през тези месеци има периоди без осигуровки за ОЗМ (в България), при изчисляване се взема минималната работна заплата. Значи дневното обезщетение не може да е под 80% от средната минимална заплата (710 за 2022, 780 за 2023, 933 от началото на 2024) , осреднена според броя работни дни в периода и не може да е повече от 80% от средния максимален осигурителен доход (3400 до 31.12.23 и 3750 след 01.01.24)
За стажа и дохода в чужбина - доколкото съм наясно, не се зачита при определянето на болничния.
Дали ще изберете осигуряване с или без ОЗМ е Ваше решение. "Оскъпяването" на осигуряването е 3.5% или между 33 и 130 лв месечно според осигурителния доход.
ОЗМто е само за правото на болничен. Правото на лечение, на "безплатен" достъп до медицински услуги се дава от здравното осегуряване. Както казах, то е задължително.
Осигуряването за ОЗМ  дава право за ползване на обезщетение за болнични и майчинство. Това няма общо с правото да посещавате лекар и да ползвате услугите на здравната каса - за това се внасят здравни осигуровки, които са задължителни.
Не зная какви са тези 18 месеца, за които говорите. Осигуровки за ОЗМ можете да внасяте от първия ден в осигуряване. Право на обезщетение за болничен може да придобиете след като имате 6 месеца осигурителен стаж с ОЗМ /общо за целия Ви осигурителен стаж от най-първия работен ден нататък/, а за майчинство трябват 12 месеца.
планирам да бъда самоосигуряващо се лице може би максимум 12 до 18 месеца - щом сте решили, че толкова време ще упражнявате дейност....
получавам по 80% от средния ми доход по осигурителен праг, но до максималния осигурителен праг, т.е. до 3750 / 21 * 80%? - не го разбрах какво искате да кажете или питате

Накрая: Вие самоосигуряващо се лице в качеството на съдружник/собственик на фирма, свободна професия или друго основание ли ще сте? Или сте безработен, който за своя сметка трябва да внася здравни осигуровки /37,32 лв на месец/? Защото изборът с"с ОЗМ" или "без ОЗМ" е само в първия случай. Във втория здравните осигуровки са задължителни
Може и да има. Вижте изискванията за заемане на съответната общинска/ държавна длъжност
Нали ползвате 50% от обезщетението за отглеждане на дете до 2 години точно за това, че не ползвате отпуска, а работите. Това обезщетение ползвате само на едно основание. В случая по ТД. Като СОЛ не подавате нищо в тази връзка.

След това машината е на ход - е, тя може би наистина работи сама, но все някой я зарежда, наблюдава, поема готовия продукт... После го опакова, изпраща...
Най-евтино е СОЛ с прекъсвания когато няма работа /да не кажа продажби или друга очевидна дейност/.
Прекъсвам
Може от 01.02. ,но добре обмислете тази фактура свързана ли  е с дейност и кога е била дейността.
ако се самоосигурявам трябва ли да подавам някакви декларации - естествено. Поне ОКД5 и Д1
това ще прекрати ли получаването на майчинството - нали вземате половината. Ще си го вземате.
той на трудов договор 2 или 4 часа - и това го обмислете. Не ми се мисли, ако ТД е с работно време от 8,00 до 12,00, а от ИТ дойдат на проверка в 15,00 или събота и заварят съпруга Ви на работното място
Вероятно е някаква грешка  :hmmm:

ЗДДОО за 2024
Чл. 12. Определя се размер на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по чл. 53 от Кодекса за социално осигуряване и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) по чл. 53ж от същия кодекс за 2024 г. – 780 лв.
Подава се само там, където е осигурен за ОЗМ. Като СОЛ-само здравно дори не може да бъде издаден болничен
Връщам се на предходния отговор:
Цитат
 Какво да направя - намерете си счетоводител
Спешно е!
Има и има двама служители на ТД
А кой ги управлява? И кой е управителя, вписан като такъв в ТР?