Като чета КСО,  за да има право на остатъка от предходното обезщетение,  трябва да е работил по ТД под 12 месеца. А от м.11.2020 г. насам са доста над 12 месеца. Та: би трябвало да има право на обезщетение, защото има 12 от последните 18 с осигуровки за безработица,  но обезщетението ще е минималното.

ПП Въпреки красноречивостта на закона чувам за не малко случаи, в които доплащат остатъка от предходното обезщетение и след 12 м.  прекъсване.
Представете си, че по време на майчинството се прекрати ТД. На каква база ще изчислите обезщетението за неползван отпуск.

Справка - тълкувателното решение за обезщетението по чл.225, ал.3 КТ
Точен пример някой да си хване грешката :)
Ако заплатата се вдигаше автоматично с ПМС за лица в отпуск, то в разпоредбите (в наредбата, ако не се лъжа) нямаше да има пояснение "върху не по-малко от МРЗ за момента".  Текстът "от последния месец с отработени 10 дни или договореното по ТД" щеше да е достатъчен.

ПП  Не ми се спори с Вас. Наистина четете, но често избирателно.
Въпросите, които задавате, могат да бъдат решени единствено в разговор с работодателя. За бонуса може да претендирате единствено ако е записан в трудовия Ви договор като постоянна сума или процент и не е обвързан с постигнати резултати или с нещо друго.
Вярното е  -01.01.2020-01.01.2021 -610
01.01.2021-01.04.2022-650
01.04.2022-710
Е, де :) Как ще е променена заплатата на 01.04.2022, след като жената още е била в майчинство?
Верният отговор е на D&P   Вчера в 15:22

Да, така е
Вписваш само действителните промени.
1. Не е нужно възложителят да гадае - Вие трябва да му кажете.
2. Да, по закон не Ви е нужен счетоводител. Дали ще е по-евтино или не - зависи
3. Всичко е възможно :) Бих перифразирала въпроса така: "Мога ли да получавам доход от услуга по ГД като ФЛ или като свободна професия без да начислявам ДДС, ако за същата дейност имам ЕООД, регистрирано по ДДС?" Според мен може /ФЛ-собственик и неговава фирма са различни субекти/. Притеснява ме еднаквата дейност и чл.96, ал.10 от ЗДДС.
А защо само здравни осигуровки?
Защото питат за здравните. За другите не питат :)
1. Да, дължат се ЗО по ГД. Както за сметка на изпълнителя, така и за сметка на възложителя (не зная защо и кого наричате осигурен)
2. Да. За периода на ГД трябва да му спрат здравните осигуровки , които са за сметка на бюджета (т.е. от моите и Вашите данъци)
Сърдечно благодаря! А другите графи напр.  21 не се попълват, нали ?
При пълен месец болничен - не
Да, в т.17 трябва да е пропорционалната  част на 710 за дните в болничен

ПП Този болничен изплатен ли е от НОИ?
Не зная за коя декларация точно питате, но периодът за обезщетение е от 13.10. до 12.11.2022 вкл.

ПП До 13.11.2022, когато това обезщетение може да бъде поискано, има много време
Въпросът ми е може ли като самоосигуряващо се лице да си внася осигуровките за съответния фонд, за да получава обезщетението за майчинство, или не.
Може. Трябва да е заявило избора си за осигуряване за всички осигурителни рискове при регистрацията си като СОЛ или до 30.01.2022 г.
Това си е от програмата, с която работите. В крайна сметка при пълен месец в болнични в т.17 трябва да е 710 лв
Чл 328, ал.1, т.1 е "добър" член за борсата. Ще вземате обезщетение според дохода и стажа. Разбира се , ако последните 3 години не сте ползвали такова обезщетение и ако не подлежите на осигуряване на друго основание (ЕТ, фирма, граждански договор и т.н.)
E, ако е с мнооого висока заплата, ще трябва да приспаднете и пенсията преди изчисляване на здравните осигуровки

ПП Можете да видите мненията по въпроса за ЗОи пенсии на Т.Трифонов66 и другите колеги в темата https://kik-info.com/forum/index.php?topic=30938.msg179067;topicseen#new

В средата на м. август започнах работа на трудов договор, като за м. август имам един хонорар по граждански договор, отново под МРЗ, преди датата на подписване на трудовия договор.


Като чета КСО, чл.4,ал.3, т.6 лицата, които полагат труд без трудово правоотношение, които са осигурени на друго основание през съответния месец, независимо от размера на полученото възнаграждение.
ми се струва, че по този ГД от началото на м.08 се дължат осигуровки. Не само здравни като безработен
Имам ТД с два работодателя и съм осигурен от тях, съответно и издадени 2 болнични за един период. По банковата сметка обаче имам само един превод за обезщетения и помощи, възможно ли е да са преведени общо, тъй като и по сумата не мога да се ориентирам? Как мога да проверя дали са подадени и двата болнични?
Ако не са подадени и двата болнични, сумата въобще няма да е изплатена.

ПП При такова недоверие към работодателя/работодателите защо още работите при него/тях?
Здравейте, бих желал да попитам при ДС за промяна на длъжност подписано през 2021 г. , възможно ли е в справката за актуално състояние на ТД от 2022г. в сайта на НАП все още да е старата длъжност? Според работодател информацията не е обновена в НАП, но аз се съмнявам в това. Благодаря!
При започване на работа на новата длъжност не получихте ли копие от справката за приетото уведомление? Ако "не ", поискайте я от работодателя.
699
ЮЛНЦ » Re: Мол
04.10.2022, 14:19
Ако е на ТД - защо да не може. Стига това да удовлетворява работодателя.