Не зная за коя декларация точно питате, но периодът за обезщетение е от 13.10. до 12.11.2022 вкл.

ПП До 13.11.2022, когато това обезщетение може да бъде поискано, има много време
Въпросът ми е може ли като самоосигуряващо се лице да си внася осигуровките за съответния фонд, за да получава обезщетението за майчинство, или не.
Може. Трябва да е заявило избора си за осигуряване за всички осигурителни рискове при регистрацията си като СОЛ или до 30.01.2022 г.
Това си е от програмата, с която работите. В крайна сметка при пълен месец в болнични в т.17 трябва да е 710 лв
Чл 328, ал.1, т.1 е "добър" член за борсата. Ще вземате обезщетение според дохода и стажа. Разбира се , ако последните 3 години не сте ползвали такова обезщетение и ако не подлежите на осигуряване на друго основание (ЕТ, фирма, граждански договор и т.н.)
E, ако е с мнооого висока заплата, ще трябва да приспаднете и пенсията преди изчисляване на здравните осигуровки

ПП Можете да видите мненията по въпроса за ЗОи пенсии на Т.Трифонов66 и другите колеги в темата https://kik-info.com/forum/index.php?topic=30938.msg179067;topicseen#new

В средата на м. август започнах работа на трудов договор, като за м. август имам един хонорар по граждански договор, отново под МРЗ, преди датата на подписване на трудовия договор.


Като чета КСО, чл.4,ал.3, т.6 лицата, които полагат труд без трудово правоотношение, които са осигурени на друго основание през съответния месец, независимо от размера на полученото възнаграждение.
ми се струва, че по този ГД от началото на м.08 се дължат осигуровки. Не само здравни като безработен
Имам ТД с два работодателя и съм осигурен от тях, съответно и издадени 2 болнични за един период. По банковата сметка обаче имам само един превод за обезщетения и помощи, възможно ли е да са преведени общо, тъй като и по сумата не мога да се ориентирам? Как мога да проверя дали са подадени и двата болнични?
Ако не са подадени и двата болнични, сумата въобще няма да е изплатена.

ПП При такова недоверие към работодателя/работодателите защо още работите при него/тях?
Здравейте, бих желал да попитам при ДС за промяна на длъжност подписано през 2021 г. , възможно ли е в справката за актуално състояние на ТД от 2022г. в сайта на НАП все още да е старата длъжност? Според работодател информацията не е обновена в НАП, но аз се съмнявам в това. Благодаря!
При започване на работа на новата длъжност не получихте ли копие от справката за приетото уведомление? Ако "не ", поискайте я от работодателя.
1049
ЮЛНЦ » Re: Мол
04.10.2022, 14:19
Ако е на ТД - защо да не може. Стига това да удовлетворява работодателя.
1051
ЮЛНЦ » Re: Мол
04.10.2022, 10:50
А какво разбирате под МОЛ?
Моята касиерка, която е МОЛ, работи само до обяд
НООСОЛБГРЧМЛ
Чл.2, ал.3 Самоосигуряващите се лица, които извършват дейности на различни основания, внасят авансовите си вноски за едно от основанията по избор на лицето. Лицата, регистрирани като земеделски стопани или тютюнопроизводители, когато едновременно с тази дейност упражняват и дейности по чл. 4, ал. 3, т. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване, се осигуряват върху минималния осигурителен доход, определен за лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване.
Договора на 8 часа не е прекратен, изменен на 2 часа, но има др трудов договор на 8 часа.
Аз ли нещо не разбирам,  Вие ли не обяснявате....
Значи лицето има два ТД - единият на друго място (основен), а другия - при Вас (допълнителен). И по този допълнителен ТД, който е при Вас, част от месеца е работил на 8 часа, а останалото време на 2 часа. Така ли? През целия месец при Вас е бил на допълнителет ТД. Така ли?
Има значение само в случая,  когато на този изплащате възнаграждение за личния труд. Когато осигуровките са платени чрез фирмата, те се приспадат преди определяне на дължилмия ДДФЛ, а когато са платени по личната сметка на ФЛ, не се приспадат.
Какво очаквате да има във файловете, като няма нито покупки, нито продажби?
202209 означава че е за м.09.2022

Така каза една жена (ЕЖК) от форума
Първо: вижте кой съдружник какво ще прави във фирмата - няма да върши нищо, само ще управлява, само ще работи по ТД, ще работи във фирмата без ТД, комбинация от предните.
На база на това определяте на какво осигуряване подлежи - никакво, по ТД, като ДУ, като СОЛ, комбинация от всичките.
Единственото, което може да се избира е съдружникът, който вече е СОЛ като ЕТ,  да избере чрез коя фирма ще се самоосигурява /чрез ЕТто или чрез ООДто/. Това само в случай че в ООДто върши дейност, подлежаща на самоосигуряване. Ако е с ДУ - осигурява се по ДУ + самоосигуряването като ЕТ
По втория въпрос не може да се каже категорично. Зависи дали упражнява друга дейност във фирмата освен задълженията си по ТД
Две. Още повече, че единият договор е основен, а другия допълнителен и са с различни кодове в т.12
Дохода от наем не е доход от трудова дейност, подлежаща на осигуряване по КСО и не води до спиране на обезщетението за безработица.
Можете да погледнете в КСО кога се спира обезщетението за безработица
Пропуснах,  че е СОЛ :(