Аз да добавя още въпроси:
1. ЕООД-то има ли дейност?
2. Вие като собственик ще работите ли в тази фирма?3. Какво ще работите - само управител, само друга дейност /ще произвеждате, ще птодавате, ще обслужвате клиенти,..../, всичко?
3. Имате ли сключен /обавен/ ДУК?
4. Нямате ли договор със счетоводител?

При отговори 1. Да и 2. Да - задължително трябва да се осигурявате поне върху 420 лв.
При отговор 3. Да - задължителните осигуровки са върху по-висока сума.
При отговор 4. Да - имате най-неизгодни условия, защото задължителното осигурявяне най-вероятно ще се съчетае и с други проблеми.

Най-евтиния вариант - вземете си съдружник-пенсионер и Вие не работете нищо в тази фирма. Ако този съдружник е и счетоводител, ще е направо идеално.
При условие, че съм на ТД трябва ли да внасям ЗО като СОЛ ?

Атила, Вие счетоводител ли сте? Или просто се мъчите да ни убедите, че може да "водите" счетоводство на цели две фирми без да сте прочели нито един нормативен документ в областта на осигуряването?
Е, така наистина не може да се прави бизнес :no:
Какво точно значи "временен"ТД?
Ако е ТД за определен срок и този сток изтича по време на болничния, то ТД се прекратява на съответната дата, независимо от болничния. Заповедта можете да пратите по пощата с обратна разписка. Можете да я занесете лично. Заповедта има само информативен характер.
Май и аз ще продължа да си урържам и внасям. Едно тълкувание нищо не променя, а и ние удържаме съгласно чл.446

След като текста на съответния член е двусмислен, мисля, че трябва да се придържаме към тълкувателното решение.

В тази връзка искам да попитам следното: Ако имаме работник, работещ на 4 часа с БРЗ под МРЗ и този работник ПИСМЕНО пожелае да превеждаме на ЧСИ сумата от ХХХ лв или 1/2 от нетната заплата, имаме ли право да правим това? А ако е пожелал да превеждаме 1/4 /колкото е по чл. 446?

АЗ като физ.лице съм сключил  два ГД  с моята фирма за счетоводно обслужване на 2-те фирми по-отделно за по 30 лв. Върху тях се плащат осигуровки . Осигурява ме друг работодател (12ч) при който съм на 2 ТД .И аз мисля,че това е начина да се избегне самоосигуряването. Благодаря ти :good:

Сключил си ГД с ТВОЯТА фирма. Добре. А ТВОЯТА фирма ОБСЛУЖВА другите фирми - клиенти. Така ли? Е, така няма начин да избегнеш самоосигуряването.
Ако ТИ като ФЛ си сключил ГД със всяка фирма-клиент по отделно, без да намесваш фирмата СИ, може и да може да избегнеш самоосигуряването.
Това, че си осигурен на две места по ТД за 8+4 часа, не означава, че не си задължен да се самоосигуряваш. Дори и по тези два ТД да си осигурен  върху 2600 лв общо, не означава, че не трябва да се регистрираш като СОЛ. Независимо, че в този случай реално не внасяш осигуровки.

СЪЖАЛЯВАМ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ОБЯСНЯВЯМ ТОВА НА ЕДИН СЧЕТОВОДИТЕЛ!
Благодаря за отговора. Т.е. ако първата ми фактура за покупка е в този месец без значение дали съм успяла да продам нещ , това означава, че за август аз трябва да си внеса осигуровките в размер на 108,36 лв.

Това означава, че трябва да сключите договор със счетоводител. Вярно, че не е задължително, но ще Ви спести много ядове.
Това, че започвате дейност през този месец, значи и че трябва да имате някакво осигуряване И за юли. Освен това в 7-дневен срок трябва да сте се регистрирали в НАП като СОЛ.
Според мен голямата част от ремонта - замазки, плочки, и т.н. трябва да се включат в стойността на актива. Това са разходи за привеждане в експлоатация. Без тези довършителни работи не бихте могли да ползвате магазина.
Колкото до подмяната /ремонта/  на дограма - би могло да мине и на разход.
 :hmmm: Да, явно ще се наложи да бъдат с различни длъжности. Тогава и първият ТД може да е със срок на изпитване. 
Назначете го или по 67/1, прекратете по взаимно съгласие и после по 68/1/3 във връзка с чл.7
или
Сега по 68/1/1 със срок до 31.07, а от 01.08 - чл. 68/1/3 във връзка с чл.70

Аз бих предпочела второто.
Не зная дали е правилно, но е съвсем законно и върши работа.
Само че не разбрах защо ще слагате чл. 70, след като ще прекратите първия ТД по взаимно съгласие. Само за подсигуряване, ако работникът не е "взаимносъгласен" ли?
Е, не съм запозната с конкретната работа на този тракторист. Може и да се окаже че е например Квалифициран работник в стопанство, смесени култури. А защо да не му се потърси и нещо от клас 9? Например Работник, полевъден?
И все пак си мисля, че ако основната му дейност е да кара трактора, длъжността трябва да е Тракторист.
А на каква длъжност ги "отвежда в клас 6 "Квалифицирани работници в селското стопанство""?
 В НКПД открих Тракторист само  с код 83412003 , което моментално го праща в клас 8 "Машинни оператори и монтажници". Не казвам, че няма някаква длъжност и в клас 6. Просто не намерих такава.
Като никакъв не се осигурява :smile1:  Изобщо не му и трябва да се осигурява в ЕООД-то,осигурява се при други работодатели. Въпроса ми беше свързан с това,че самия управител(има сключен ДУ без месечно възнаграждение) си води счетоводството на 2 фирми и дали е най-изгодно да се пуска  по един ГД за по 30 лв  месечно на фирма ? Осигуряване като СОЛ е изключено на този етап,защото сумата е прекалено малка  и е безумие да се направи.

води счетоводството на 2 фирми ...за по 30 лв  месечно на фирма - няма да коментирам цената. Може и работата да е толкова.
Осигуряване като СОЛ е изключено - а според КСО в конкретната ситуация неосигуряването като СОЛ е недопустимо.

Не съм човекът, който ще дава оценка на това "водене" , но всеки  счетоводител би трябвало да знае, че щом фирмата Му има дейност, и тази дейност я върши Самият Той, то ще трябва да се самооосигурява. Това не може да бъде избегнато нито с ГД, нито по друг начин.
Ако имаме ЕООД (счетоводна къща) която си я обслужва собственика и  200 лв приход  месечно  ?  Собственика  работи по два  ТД  в др.фирми (на 8 и 4 часа) и правилно ли е да сключа граждански договор за счетоводното обслужване като физ.лице   :question:
Този собственик на ЕООД-то като какъв се осигурява? ДУ? СОЛ? ДУ+СОЛ?
Какво значи "имаме ЕООД , която си я обслужва собственика"? Само собственика ли е единствения работещ във фирмата или този собственик е счетоводител на ЕООД-то?
ГД е последната грижа - може с него, може и без него.
Няма подобно ограничение. МРЗ е за отработените дни. За трите дни болничен се плаща обезщетение, а не заплата.
Колкото до осигурителния доход в този случай, сигурно ще е по-висок от брутото
Е, чак задължително :-)
Може да зи формира допълнителни резерви, може да си увеличи капитала....
А най-лесно щеше да е, ако беше регистрирал фирмата с малко повече капитал....
Сравнявате брутото с МОД-а за 8 дни. Осиг.доход е за всичките 8 дни и не се дели между болнични и отработени. Отработените нямат "по-голяма тежест" в осигуряването. Колегата Ви изглежда прав.
Студентството е без значение.
Почвайте работа. Ако ще и фиктивно. Когато осиг.стаж стане 12 месеца, ще Ви отпуснат майчински. Периодите с болнични се броят за осиг.стаж.
Като ще пестите - осигурявайте само единия. Другите няма да работят в ООД-то, няма да подписват нищо и така.
И не започвайте осигуряването, докато нямате дейност. Като започнете дейността или малко преди това, сключете договор със счетоводител. Така ще "спестите" най-много.
300 /МРЗ/? Това кога е било? И за какво работно време?

Иоще един принципен отговор - осигуряването е върху по-високото от МОД и заплатата.