Ще приемат в НАП. Без глоби и без проблем. Само дето е малко бавничко...
Само да напомня две неща:
1. През посочения период СОЛ спираше вноските, ако започнеше работа по ТД без да подава декларация. Съвсем скоро ми завериха осиг.книжка за периода до м. 05.1998 и спряно самоосигуряване от м.11.1999. Завериха стажа до 05.1998, а след това записаха за ТД от дата...
2. Можете да подадете декларация за спиране на самоосигуряването и после за възобновяване със съответните дати. Подават се в деловодството на НАП заедно с една молба. Изчаквате 14 - 30 дни и отивате в НОИ да Ви сложат нужните печати на книжката. После заверявате книжката, ако има нещо за заверяване.
Договорът ще е прекратен считано от 31.08.
А защо не прекратят ТД считано от 01.09. Ако е възможно, разбира се. Така няма да има прекъсване в стажа. Колкото и безкослено да е това Ваше желание.
Или на новия ТД да ЗАПОЧНЕ работа от 31.03....
Трябва да продължи да се "води" СОЛ. Т.е. - не прекъсва самоосигуряването, продължава с Д1..... Е, без реални вноски. Може би....

ПП Четири отговора докато се опитвах да напиша два реда... Ей това се казва бърза реакция по "заплетен"казус :-)
Това означава ,че аз мога и след две години да отида да си попълня декларация  за обезщ.по чл222 от КТ не е ли по къс срока за тази декларация.
Срокът е 3 години от прекратяване на ТД
Уважаеми Живко Бойчев, оценявам мнението Ви. Близко е до здравата логика, но противоречи на трудовото право. Добре е да потърсите професионална консултация от юрист по въпроса, вместо да заблуждавате питащите.
Колкото и да ми се иска да сте прав, юристите подкрепят твърдението на Елена, а всички опити по сключване на ТД със собственика на ЕООД, с които съм се сблъсквала, рано или късно са завършвали с фиаско - заличавания, корекции, ходене по мъките...
Т.31 - добре. По нататък - какди са тези осигуровки? Личните по КСО или доброволни към пенсионни фондове? Ако е първото - не попълвате нищо. В т. 34 пишете нетното възнаграждение каквотоне по ведомост. Попълвате и дължимия данък.
Д6 се подава с код 5, а когато му дойде времето - и с код 8.
Четете наредбата Н-8 и указанията към декларациите. Има и указания на НАП с примери.
Най-добре е да си намерите счетоводител.
И СТМ :-)
Дори да решите да получавате възнаграждение за "личния труд" в размер до 420 лв месечно, също ще плащате само 33.60 здравни. Освен ако не искате да се осигурявате за пенсия или за болнични. Имате право на избор.
Плащането на личен труд не е задължително, но във Вашия случай до 5040 годишно си е направо изгодно - намалява печалбата, няма допълнителни осигуровки, няма ДДФЛ, няма данък дивидент, имате доказан доход.
Само внимавайте при регистрацията да не Ви впишат някакъв договор за управление. Адвокатите много си го обичат :-)  После собствениците питат защо трябва да внасят сериозни осигуровки....
Щом сте пенсионер, независимо, че е по болест, можете да изберете да се самоосигурявате само здравно - 33,60 лв на месец.
Таксата за фирмена сметка зависи от банката. Някъде са 5-6 лв. Откриването на сметка не е задължително, но е удобство.
Договора със счетоводител също не е задължителен, но е повече от желателен. Не зная каква е дейността Ви, но 50 лв месечно е сравнително ниска цена.
Личния труд не зависи от това дали фирмата е нова или не, а от това дали СОЛ иска да получава възнаграждение или да разботи безвъзмездно.

Осигуряването на управителя не винаги се изчерпва със самоосигуряването. Туку виж покрай регистрацията се промъкнал и някой ДУК, така любим на адвокатите...
Леони, най-доброто, което можете да направите, е да сключите договор със счетоводител, защото много неща не са Ви ясни. Пък и не сте длъжна да ги знаете.
Наистина уместен въпрос.
Ако на 09.08. жената е била в отпуск, зачетен за стаж, то няма проблем с болничния. Прекратява се отпуска и ползва болничен.
Ако ползвания неплатен отпуск вече не се зачита за стаж, то направете един жест към жената - прекратете неплатения по някакво "взаимно съгласие между страните" и "пуснете" два работни дни преди 10.08. Тогава ползването на болничния няма да е проблем
Нещо не съм  съгласна с горните постове. Наистина Иван, като собственик на ЕООД няма как да назначи САМ СЕБЕ СИ  на ТД, но ако преди това е сключил договор  с Петър за управител и този управител го назначава на ТД... Не мисля, че е невъзможно. Е, все пак не съм юрист. Съветвам Ви да се консултирате с адвокат специалист по трудово право.
Служебната бележка по чл.45 е за платените/получени възнаграждения. Няма нищо общо с Д1. Освен цифрите :-)
Щом от 01.01.2015 до сега не сте плащали заплати, няма защо да издавате въпросната бележка. Ще я издадете по-късно когато платите дължимите заплати. В годината, през която платите и удържите данъка. Все някога все пак ще трябва да платите...
Ако се регистрирате каро свободна професия /в регистър БУЛСТАТ/ , след това се регистрирате като самоосигуряващо се лице в НАП и изберете да се осигурявате за общо заболяеане и майчинство, ще имате право на майчонство. Поне 410 дни. За след това - не съм наясно и не ми се чете.
Съвет можете да получите от счетоводител. Добре е да се свържете с такъв още при регистрациите.
Договорът за управление и контрол декларира ли се някъде в НАП, както трудовите договори
А счетоводителят Ви не знае ли?
Може би не в НАП, а другаде.... и може да не е задължително....
Все пак помислете този ДУ на какво основание се сключва - по КТ или по ЗЗД. Тъй като и двете са възможни, отговорите за деклариране  са различни
Защо да не може? Стига общото събрание на УУУ да реши да сключи ДУ с това лице. И да му плаща :-)
Пък и двете фирми не трябва да имат някакви ограничения за допълнителната дейност на своите съдружници и/или упрвители.
Колкото до осигуряването - обърнете внимание, че първо са осигуровките по ДУ, после тези на СОЛ. Декларации - Д1, Д6...
И си намерете счетоводител! Поне за една от фирмите.
Притесненията са ми,че не искам да имам прекъсване.Как ще е най добре да постъпя?В право ли ще съм да искам да ме освободят с датата на изтичане на болничния?
Какво Ви притеснява прекъсването? Става въпрос за петък, събота и неделя.  Липсата на един ден осигурителен стаж едва ли ще повлияе много върху пенсионирането Ви.
Не можете да искате да Ви освободят с изтичане на болничния. Прекратяването на ТД задължително е след изтичане на предизвестието. Останалия ден болничен /28.08./ след прекратяване на ТД, ще Ви бъде изплатен от НОИ.
Единственото, което може да направите е за се погрижите за оздравяването си  и да си получите документите /заповед, трудова книжка, сл.бележки.../ от настоящия работодател. Междувременно /до 28.08. вкл./ можете да сключите договор с другата фирма, за да могат от там да оправят формалностите и на 31.08 спокойно да започнете работа.
 Отсега заявление за дерегистрация от 1.01.2016 г? Едва ли. Самата дерегистрация не отнема много време.
Това, че не извършвате дейност и все още сте регистрирана по ДДС не е никакъв проблем. Просто продължавате да си подавате месечни декларации. Проблем ще е, ако имате някакъв приход, върху който не бихте желали да се начислява ДДС.
По българския ТД да си оправдае отсъствията по някакъв начин - отпуск /платен или неплатен/, самоотлъчка. Или да прекратите договора по надлежния ред.
Няма начин хем да не е в България, хем да се "води" че работи тук.
 P.G.H.R. , имате в предвид 1 месец 16 работни дни и 3 часа или 1 месец 16 дни от месеца и 3 часа ? Моля да ми поясните как да го разбирам !!!
Осиг.стаж се брои в дни. Не се уточнява работни или календарни.
След като 21 дни осиг.стаж се зачитат за 1 месец, то може да се направи аналогия с работните дни