Ако разбирам добре въпроса - пита се: След като ДУ е без възнаграждение - дължат ли се осигуровки по него спрямо МОД за управител?
А границата е ясно защо :)
Не е ли 25то число на месеца след плащане на заплатите?
Пращате с код 0-редовни данни. Нали не е приета
Пускате отново Д1 само за тези лица, за които не приета
1. На този въпрос не мога да отговоря, но мисля, че 1 ден болнични при 4 часов работен ден се зачита за 4 часа осиг.стаж
2. Платения отпуск се счита за стаж при 4 часов работен ден. Т.е. - пак на половината от трудовия стаж.
3. Работата по график не влияе върху осиг.стаж. Ще повлияе извънредния труд, ако имате такъв. Работата в почивни и празнични дни се отразява върху заплатата, т.е.  - на осиг.доход
Според нас или според ИТ?
Според ИТ има работно място. За подобно нещо /ГД за боядисване на две стаи/ ми направиха предписание. Е, не посмяха да ме глобят, но инспекторката поиска на следващия ден да има факс с копие на справката за приети уведомления по чл.62.
Има възможност/и:
1. Работа без документи и палите свещ да не Ви хванат - явно това не Ви устройва
2. Граждански договор за сума под 310 лв, но за шофьор не Ви го препоръчвам. Ако имате опит в тази насока и можете да формулирате добре предмета на договора - дерзайте. Това е най-лесния вариант. Още повече, че не се обявява никъде и днес има документи - утре няма :)
3. Трудов договор за 1 /2, 3/ дни - срочен или за определена работа. В 7 дневен срок от започване на работата лицето подава декларация в НОИ за временно спиране на обезщегението. После в 7 дневен срок от прекратяването отново се регистрира в Агенцията по заетостта и продължава с обезщетението от там, до където е стигнал. Прочетете подробно КСО, чл.54а - 54и.
Едва ли някой може да ти разясни какво точно имат предвид нашите законотворци.
За сега продължавате осигуряването по стария начин.
До следващи указания :)
Данъка върху дивидента не се ли превежда по сметката за данъции и осигуровки на ТГ на НАП по седалище на фирмата-платец?
Ако се самоосигуряваш на 420 теоритично не е необходимо да имаш доходи от дейността си като ЕТ, свободна професия или съдружник. Все пак проучването на пазара, търсенети на клиенти, изготвяне на оферти и т.н. не е ли дейност? Все пак - при заверка на осиг.стаж искат и годишната данъчна декларация, така че е добре да имаш някакъв минимален доход /не е нужно да е 12*420/ през годината.
Ако мислиш да се самоосигуряваш на повече от 420 - обезателно трябва да имаш съответния доход.
Ако предвижаш майчинство  -осигурявай се И за този риск и внасяй осигуровките в срок, за да нямаш проблеми.
Там си има "Пенсионер съм и желая да се осигурявам за:..."
Някъде около ред 175
Няма начин да започнете легално дейност и да не се осигурявате /самоосигурявате/. Като пенсионер-самоосигуряващо се лице може да изберете да се осигурявате само здравно.
За съжаление никой не се интересува дали имате средства за живот /не казвам "нормален" живот/, а казват, че щом имате някакъв страничен доход вече сте длъжник на хазната. Дори да получавате под 420 лв на месец, то осигуровките са минимум върху тази сума.
Като инвалид с над 50% поне имате /някакво/ данъчно облекчение.
Процентите на осигуровките при 4 часов работен ден са същите, както при 8 часов работен ден.
Има осигуровки при всякаква заплата по трудов договор. Осигуровките са върху сума не по-малка от минималния осигурителен доход за квалификационното ниво според вида дейност.  При 4 часа - 1/2 от МОД за 8 часа.
Процентите - в КСО, МОД - в Закона за бюджета на ДОО за съответната година.
Какво общо имо Д1 на СОЛ с Д1 на наетото лице?
Придставяте каквото имате. Кой Ви каза, че е нужна нотариална заверка?
Дано този доход е от 2012г, защото ако е от по-рано би трябвало да сте подала данъчна декларация за съответната година.
Не знам какъв е статута на този Пенсионерски клуб, но покрай плащането на услугата бе трябвало да се внесат и някакви осигуровки...
В графика на отпуските включете целия полагащ се отпуск за 2013 и два/три дни, прехвърлени от 2012. Тъй като се предполага, че тези работници ще напуснат преди края на годината - може да оставите част от дните за ползване към края на 2013.
По отношение на отпуските няма значение по кой член са назначени работниците.
По отношение на чл. 224 - също няма значение. За това обезщетение няма значение и дали има или не 8 м трудов стаж.
Нали точно за това въвеждат тази сметка - да си съберат старите борчове преди да е изтекла давността.
Дано поне да са помислили за по-точно отразяване и на правата ни, а не само на задълженията. Искрено се надявам.
В тази връзка - защо в справката са отразени само нашите задължения, но не и нашите вземания от НАП /надвнесени суми, авансови вноски и т.н./?
Това само до 31.12.2012 ли ще е така или ще продължава и след 01.01.2013?
И какво би се получило, ако всеки месец на Х-то число внасям по 1000 лв, а след това декларирам /СД по ДДС, Д1, Д6.../ задължения по колкото дойде /повече или по-малко от 1000 лв/? Ще се справи ли СУПата?