Щом лицето работи по ТД, върху всеки ГД се начисляват и внасят осигуровки до достигане на максималния осигурителен доход. Няма значение дали сумата по ГД е под или над МРЗ. Разликата при ТЕЛКа е единствено в данъка - според сумите може да не се удържа.
Добре е сметките да са за всеки ГД поотделно. Д1може да е една, ако ГД са в един месец.
Не би ли следвало, щом има болничен към единия работодател , а липсва за втория, то тогава да не се изплати обезщетение? - следва. Но следва и първия работодател да промени по дадената Д1, защото дните на отсъствието вече не са болничен. Следват и други проблеми, някои от които посочих по-горе.
не би ли следвало след молбата да му връчат допълнителното споразумение и там да се види, дали на новата длъжност ще има срок на изпитване? - следва, но какво от това? Само че вече е поискал преминаването на нова длъжност и никой не може да забрани на работодателя да провери способностите му.  Най-много да не подпише това ДС и отново се връща в изходната ситуацията - или-или.
Отговорност на работника или служителя при предоставяне на работна сила без сключен трудов договор
Чл. 414а. (Нов - ДВ, бр. 7 от 2012 г., обявен за противоконституционен с РКС № 7 от 2012 г. - ДВ, бр. 49 от 2012 г.)
Защо цитирате това, което вече не е в сила?
Проблемът е работата по време на болничен.  Първо от НОИ няма да платят нищо по болничния. Второ основният работодател с основание може да обжалва болничния. Трето - щом болния не е болен по време на болничния, може да се търси дисциплинарна отговорност.  И т.н, и т.н. Нищо не е в полза на работника.
Мобата за смяна на длъжност най-вероятно ще води до ДС с добавен срок на изпитване. Последствията: възможност за прекратяване на договора в с
рока на изпитване без защита по чл.333 (заради ТЕЛКа). Плюсът за работника е, че ше има право на "пълна борса", защото при дисциплинарно уволнение ще е само минимума.

Признавам, че много хора са притиснати от нуждата и правят невъзможни неща за някой лев допълнително.  Не мога оправдая тези, дето заради този някой лев сами си подливат вода.
Някой може ли да ми цитира точните членове, при които може да се ползва максимална  борса?
Не. Но може да ти цитираме точните членове, при които борсата е минимална . Можете да ги прочетете в КСО, чл.54б или в разясненията в сайта на НОИ. Всички останали членове стават
Няма такава комбинация "по взаимно съгласие с едномесечно предизвестие от страна на работодателя". Или е едното или другото. В първия случай е минимално обезщетение. Във втория - "пълна борса".
Според мен разпределянето на дивидент не се третира като дейност, пждлежаща на (само)осигуряване.
Твърдението "има разход - има дейност " не е вярно поне във връзка с ГДД.. Вижте условията за фирма без дейност
1. Според мен от 19,06, от когато не работи в дружеството. Кой е управлявал от 19-ти до 26-ти не мога да знам :)
2. Самия отчет най-вероятное съставен и подписан преди 19,6 от тогавашния собственик и е приет от тогавашното ОС. Сегашния управител подписва другите документи - декларация, пълномощно или каквото трябва. Ако се съставя и приема сега - от актуалните собственици и управител
Имате право на всичкия отпуск,  който не сте отложили поради ползването на друг вид отпуск (болнични, майчинство). Имате право да го ползвате до две години след връщането на работа.  Нужно е да подадете молба/заявление и работодателят да разреши.
С уточнението че не съм наясно с бюджетната сфера:
Ако започнете работа  и Ви вдигнат заплатата, ефектът може да е двустранен ефект - да получите по-високо обезщетение за неползван отпуск, но и да платите по-високо обезщетение за неспазено предизвестие. Ако имате под 10 отработени дни в месеца, промяната на заплатата няма да окаже влияние и върху двете обезщетения.
Може би в бюджетните имат други правила, но при всички случаи ефектът е върху всички обезщетения по КТ.
Има процедура: плащате си всеки месец възнаграждение за личен труд по 510 лева и внасяте съответния данък. Може да си плащате и по повече, че но в края на годината може да се наложи да довнасяте осигуровки. Може да не си плащате всеки месец.

ПП Счетоводителят Ви от 01.01.2019 ли е в отпуск, та още се самоосигурявате на 510лв?
Може, ако работодателят е съгласен на взаимво съгласие
Лихви със сигурност.
Проверете си задълженията
Може да се направят и други сметки. Ако Например при същия Разход за фирмата 1244лв, платени като личен труд, осигуровки плюс данък на СОЛа са малко под 475 лв, данъка 90,10 а нетния доход е около 770
В горния пост има нещо неизтрито  :blush:
Понеже ми изтече времето за корекция и не можах да дам още един довод в полза на СОЛа:
При така посочените цифри при ДУ осигурителния доход на лицето е 1045, а като СОЛ е с 20-30% по-висок. Така може да се надява на по-висока пенсия, по-големи обезщетения за болнични и майчинство.
Е, няма право на обезщетение за безработица, но и никой не мисли да го уволнява, че нали :)
При възнаграждение за личен труд 1311,50 осигуровките за на СОЛ с ОЗМ ще са 410,50 лв, данъка 90,10 лв, чист доход на СОЛа 810,90.
Разход на фирмата 1311,50 лв. Общо вноски в бюджета 500,60 лв.
При случая с ДУК (при ТЗПБ 0,5%) вноските в бюджета на са 432,86, а разхода за фирмата 1243,76,
При подобни сметки аз съм за СОЛ.


Може да се направят и други сметки. Ако Например при същия Разход за фирмата 1244лв, платени като личен труд, осигуровки плюс данък на СОЛа са малко под 475 лв, данъка 90,10 а нетния доход е около 770
Ами може да е хем самоосигуряващ се, хем да получава възнаграждение всеки месец - ОС взема решение да му се плаща личния труд и толкоз. Възнаграждението минава за разход на фирмата. Е, осигуровките са за негова сметка, но винаги може да си гласува по-високо възнаграждение, че да си "покрие" осигуровките :)
ТД може и да може - ако има друг управител, който да го назначи.
Е, чак две заплати :) Обикновено е само една :)
Без обезщетение от работодателя и да става за "пълна борса" - вижте отговор 60. Написала съм членовете.
Добре е когато провава да е в осигуряване. Прекъсва-възобновява, прекъсва-възобновява...

Според мен продажбата на имущество е дейност. Поне управленска
Първо - вижте кода на длъжността. Пеата цифра определя минималното образование за длъжността.
https://www.mlsp.government.bg/nkpd/index.php?section=HOME&S=280
Скрит текст :
За всяка длъжност в НКПД-2011 е определено минималното образователно и квалификационно ниво за нейното заемане.

Второ - зависи от изискванията и вътрешните правила на работодателя
Доколкото помня КСО, изисква се 12 месеца (общо) осиг. стаж с ОЗМ в България, а при изчисляване на майчинството при периоди с работа в чужбина се взема МРЗ за България.
Може и да бъркам. Вижте КСО някъде около чл. 41 - 49