Зависи дали заплатите са към свързани лица, защото ако са такива ще бъдат в увеличение на резултата, но ако не са - няма да окаже влияние. По принцип всички неизплатени доходи на физически свързани лица ще Ви окаже влияние.
Формулировката на закона не е точно такава :)
Щом става въпрос за заплати по трудови договори, не се прави корекция на финансовия резултат.
Нищо, че работник и работодател са... свързани лица :)
Под каква форам ще получава това възнаграждение и какви декларации трябва да се подават през годината? - както до сега - същата форма, същите декларации. Само в Д1 ще има само здравно.
Трябва ли да се подава ОКД 5, която е подадена за прекратяване на дейността при пенсиониране - първо -не е трябвало да подаавте такава при/преди пенсионирането. Щом вече е подадена, би трябвало да подадете за да  посочите по някакъв начин , че ще упражнява дейност
Трябвало е да е спрял дейност (самоосигуряване ) преди прекратяването на трудовия договор, а не след това.
Смятате ле, че е удачен варианта, като целта е да се спестят допълнителни осигуровки и уязвими ли сме при евентуална проверка?
Много важно е дали работниците наистина ще работят 7 часа в едната фирма /от.. до.../ и сами по 1 час в другата /от... до.../. При проверка много държат в ТД да е вписано работното време от.. до... и следят дали работника е на работното място точно през това време. Апи работа по гражик - искат графика за целия месец и следят за спазването му.
Останалото не е проблем.
ЗДДС
чл.96
3) (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) В облагаемия оборот не се включват доставките по ал. 2, т. 2 и 3, когато не са свързани с основната дейност на лицето, доставките на дълготрайни активи, използвани в дейността на лицето, както и доставките за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2 и 3.
Щях да съм съгласна, ако съм сигурна, че продажбата на апартаментИ не е основна дейност на фирмата.
Ако питащата беше задала по-ясно въпроса си, може би щеше да получи някакъв отговор. Ако пък беше цитирала мотивите на отказа, щеше да е още по-добре.
Защото продажбата е в дъщерното дружество, а не в първата фирма.
И няма начин да  иначе. Нали след апорта апартаментите са собственост на дъщерното дружество.

https://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,24752.msg146758.html#msg146758
Тук вече имате същия отговор
Миналата година имаше едно указание на МФ по този въпрос. Намерете го, прочетете го и не приемайте толкова навътре всички двусмислици в законите.
Абе, не подавайте. Така и така до три-четири години напред няма да го обработят. Пък после ще е минало давност
Щом има грешка в кода /т.12/, първо заличаване, после нова редовна Д1. Всичко това в един файл.
Прекратяване на ТД в срока на изпитване по инициатива на работодателя (чл. 71) Ви върши идеална работа за борсата.
Трудов договор
Граждански договор, ако е възможен
Да стане съдружник
Да си регистрира фирма, че която да върши услуга на другата. По пазарни цени, защото ще са свързани лица
Може ли управител който не е съдружник/собственик  да се самоосигурява?
Не
Поне не в това дружество. На друго място, където е съдружник,  ЕТ, ЗП... няма проблем да си е СОЛ, но това по никакъв начин не засяга дружеството на което е управител ез да е собственик.
Същата сметка, по която се превеждат осигуровките. Дори можете да преведете цялата сума /осигуровки плюс лихви/ с едно платежно
 управителя си полага личен труд с ДУК
Не е редно личния труд да е с ДУ. ДУ е само за управлението. За всичко друго, което което върши във фирмата си /личен труд/ трябва да се осигурява допълнително.
Освен ако "личния труд"  не обхваща само управлението.
Само не знам има ли право на платен отпуск?
Ще има право на платен и неплатен отпуск, ако ДУ е по КТ. Ако ДУ е по ЗЗД ще има право на отпуск само ако това е вписано в  самия договор.
Не. Върху болничните не се дължи данък.
1. 2500-НПР=2500-625=1875
2. 1200+1875+пенсията=ХХХ
3. ХХХ - 3000= УУ
4. 1875-УУ=сумата, от която изчислявате ЗО

Между другото: сумата ХХХ трябва да си я посочи лицето при попълването на СИС. Вие нямате задължение да я проверявате.
Освен това има значение дали сумата по ГД се отнася за един или повече месеци.
Да няма някаква промяна в КСО, та говорите за сумарен доход по ТД и ГД? Може би съм пропуснала...
Последният ми спомен за ГД е, че се дължат осигуровки винаги, когато изпълнителят е осигурен и на ТД, независимо от полученото възнаграждение.
Ако разходите са в такъв размер,  че да могат да се отнесат като осигуряване на ЗБУТ - може. Ако офисната кухня е оборудвана и зареждана като малък ресторант, а шампоаните и балсамите подсигуряват 24 -часова непрекъсната работа на банята, бих се замислила за т.нар.лично ползване.