За да има право на майчинство, трябва да има 12 месеца общ осигурителен стаж осигуровки за ОЗМ /трудов договор на 8 часа/. Може и разпокъсано. Борсата не се брои. Гражданските договори също не се броят. Ако е била на ТД по 4 часа - дните се броят два за един.

За да получи майчинство, освен да има право, трябва да има поне един отработен ден по ТД непосредствено преди майчинството.

Веднага след борсата не може да излезе в болничен. Трябва да има поне един отработен ден по трудов договор и поне 6 месеца осиг.стаж с осигуровки за ОЗМ преди това
Това как да го разбирам? Два договора при различни работователи и два пъти по 1/2 майчинство от НОИ?
Тогава да подпише три ТД при различни работодатели за по 4 часа и да взема 3*1/2 майчинство :(

Нещо май не е така.
Щом по този ГД има осигуровки, па макар и само здравни - подават се Д1 и Д6.

Сумата е над МРЗ месечно, нали? Или работи другаде?
Ако може да префразирам въпроса - възможно ли е обезщетението по чл. 222 /пък и по 224/ да е под МРЗ?
Явно отговорът е - не може.

Скрит текст :
Аз пък предпочитам СОЛ на 420 без личен труд, а само с дивиденти. По-лесно ми е, пък и не е по-скъпо.
Въпрос на вкус и конкретни сметки.
Наистина желанието на собственика е определящо.
Не мисля, че за това точно ще го върнат. Осиг.доход се взема от данните в персоналния регистър, а не от ТК.
Просто започвам да прилагам новите прагове. Законът е по-силен от заповедта на шефа :-)
Прекратиха ми договора на 5.01.15г и ми казаха да се запиша в бюрото по труда (там 9 месеца ще получавам)но като родя след 20 февруари дали ще мога да получавам социално майчинство?

Трябва да имате поне един отработен ден по трудов договор преди 45-дневния болничен. Когато сте на борсата, не сте осигурена за майчинство. Вместо да ходите на борсата, по-добре да Ви назначат някъде на трудов договор, защото като гледам 45-те дни наближават. Ако майчинството Ви завари на борсата, ще имате право само на социални помощи.

Към Antonia Stoianova: За вас се отнася същото - гледайте 45-днедния болничен да Ви завари на работа по трудов договор. И си оправете здравноосигурителните права. Ако имате пропуск, разбира се.
Не разбрах добре въпроса, но ще се опитам да отговоря "по принцип":
Управител, който е собственик на ЕООД и същевременно полага личен труд, има два варианта на осигуряване - СОЛ за цялостната си дейност във фирмата или ДУ за управлението + СОЛ за останалото.
Не може да се говори за форма за назначение, защото никой не го назначава. Формите на договор могат да са: Договор за управление и договор /или решение на едноличния собственик/ за полагане на личен труд, различен от управлението.
Управителя-собственик може да върши всичко във фирмата /управление и всичко останало/ без какъвто и да е договор. Самоосигурява се на минимума и накрая получава само дивиденти.
Относно сумата за осигуряване: за ДУ - върху договореното възнаграждение, но не по-малко от МОД за управители според дейността, за СОЛ - върху избран осиг.доход, не по-нисък от минимума, определен със ЗБДОО и не повече от максимума. В края на годината прави изравняване на осиг.доход.
1. Има право
2. От последните 18 месеца преди болничния.
3. От последните 24 месеца преди майчинството.
Когато в периодите по т.2 и 3 влизат дни в болнични - взема се дохода, върху който е изчислен болничния. Когато в този период влизат дни без осигуровки или неплатен отпуск - взема се минималната работна заплата за периода.
Периода за призчисление е всичко платено/получено и обложено с данък  от 01.01.2014 до 31.12.2014 год
Законът Ви задължава да правите изравняване.
1. Само това не е дейност. Начало на дейност - първи договор, първа фактура.... Абе не е строго дефинирано...
2. Най-евтино е СОЛ. Препоръчвам го. Внимавайте при регистрацията да не впишете някой ДУК.
3. Не. Само когато имате работници
4. Както искате - от парите, които ще изтеглите от набирателната сметка, заеми, лични средства с доказан произход....
5. Чрез договор за наем или покупко-продажба между физическото лице и фирмата.Обезателно по пазарни цени.
6. Не е задължително, но е повече от желателно
Не се подава. Наемодателят подава ГДД
Ако не ми вярваш - виж ЗДДФЛ, актуален за доходите, придобити през 2014. Там е истината. Пък кой какво казал, защо го е казал, как е казал.... - това е работа за жълтите хроники
Тогава проверка с ел.подпис или ПИК. Справка за плащанията и погасените с тях задължения.
Надявам се,че сте наясно, че с единните сметки внесените суми са покривали най-старите задължения по съответния параграф, а по-преди - всичко беше в една сметка .... Независимо от това, какви дати пише на платежното и дали въобще има дати.
Колкото до несъответствието на Д1 и Д6, то за 2014 такова не се допускаше от системата, а за предни години съм правила справки в сайта на НОИ с ел.подпис. не зная дали услугата още существува.
Можете да попитате и в офиса на НАП. При нас инспекторите правят подобни справки.
Искане за издаване на удостоверение за липса на задължения.
Искането е по образец. Бланки има във всеки офис на НАП. Може да се подаде и с ел.подпис, но получаването е лично.
Може да поиска да му издадат ПИК /на място в НАП по лична карта и с искане по образец/ и да си проверява по интернет. Когато издават ПИК обикновено правят и справката за задълженията. Ако не е нужно самото удостоверение като документ, то справката върши идеална работа за лична информация и освен това става веднага, а не за три или седем дни.
С отрицателната стойност на данъка при изравняване си намалявате общата стойност на данъка за внасяне през следващия месец/месеци до изчерпването. В  Д6 посочвате само това, което има да внасяте

ПП. Все пак скоро не съм чела нито ЗДДФЛ, нито наредба 8
Със сигурност вашата позната не е освободена по чл. 190 от КТ или е по взаимно съгласие.
Защо когато отговаряте не четете целия въпрос?
Лицето ВЕЧЕ има определено обезщетение, ПРЕКЪСВА борсата и започва работа по ТД за ПО-МАЛКО от девет месеца. След прекратяването на ТОЗИ ТД отново са регистрира в АЗ. Какво значение има начина на прекратяване? Във всички случаи ПРОДЪЛЖАВА с остатъка от ОПРЕДЕЛЕНОТО вече обезщетение.
Справка - КСО
Защо доходите са определещи дали ще съм свободна професия, ЕТ или ЕООД? - защото има разлики в начина на облагане на доходите. В зависимост от съотношението на приходи и разходи в едни случаи е по-добре свободна професия, в други - ЕООД, а може някога и ЕТто да е добър вариант. Освен това - не е зле да проверите с какъв контрагент желае /и може/ да работи основния Ви клиент.
Самоосигуряващ се свободна професия има ли право да издава фактура? - има
Към себе си ли трябва да я издавам тази фактура? - защо към себе си - към клиента, който плаща
Искам да подам за м. 12 2014, но не знам дали трябва да се актуализира програмния продукт (аз ползвам този на НАП), във връзка с промяната на спесификацията на входните файлове.

Тази промяна дали е за подаване след 1.1.2015 год. или за данни, отнасящи се за 2015 год.?

На сайта на НАП има актуализация на ПП за Д1 и Д6. На новия сайт :)