Според мен в Приложение 5 доходи от прехвърляне на права или имущество, код 503. С 10% НПР

Доколкото разбрах някои програми на НАП вече не стават за Win 7, а търсят от 8 нагоре
Дано при разархивирането да няма проблем
Много благодаря! Не съм пенсионер и не се осигурявам на друго основание. Интересувам се дали имам право на обещетение при тези обстоятелства и какъв е неговият размер.
Както казах - имате право на обезщетение според дохода и стажа.
За над 15 г. осигурителен стаж с осигуровки за безработица /трудов договор/, придобит от 01.01.2002 г. насам, обезщетението е 12 месеца в размер на 60% от средния осигурителен доход от последните 24 месеца преди месеца на прекратяване на договора. Размерът на обезщетението се изчислява на ден и има малки вариации според работните дни в месеца. Дневното обезщетение не може да е под 18 лв  и над 85,71 лв за работен ден
Погледнах какво пише във въпросния чл.20 от Закона за статистиката и кога е променяно:

(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 81 от 2005 г.) Задължението по ал. 1 имат и физическите лица, включително земеделските стопани, за осъществяваната от тях стопанска дейност.
(4) (Нова - ДВ, бр. 42 от 2001 г., предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 81 от 2005 г.) Лицата по ал. 1, 2 и 3 са длъжни да представят на Националния статистически институт годишен отчет за дейността си, съдържащ статистически справки и счетоводни документи.

В ал.3 никъде не се отделят ФЛ - свободна професия, ФЛ ЗП по чл 29, ФЛ по чл. 29а, ФЛ - занаятчии и т.н. И това е още от 2005 г.
Ако четем буквално - трябва да се подава ГОД за всички ФЛ, упражняващи стопанска дейност. В т.ч. и  получаващите възнаграждения по извънтрудови правоотношения /ГД/. Това, че чл.51, ал.1 от ЗДДФЛ не ги задължава да подават ГОД заедно с ГДД, не ги освобождава от задължението изобщо да подават ГОД в НСИ.

ПП Това не е мое мнение, а буквоядско четене на законите. За мен подаване на ГОД от ФЛ, които не водят счетоводство е безумие.
По тези данни - да, ще имате право на обезщетение според стажа и дохода
Освен ако не се пенсионер или сте осигурен/а на друго основание
Подадох молба за напускане по член 325, с посочване на дата , на която да ми тече предизвестието пт три месец
Прекратяването на ТД по чл.325 е без предизвестие. Не сте посочили подробности, но предполагам че става въпрос за напускане по взаимно съгласие ( чл.325, ал.1, т.1).
Правилното е: Заявление за прекратяване на ТД по чл.325/1/1 считано от .....(удобна за Вас дата). След това изчаквате няколко дни (срокът за отговор по КТ е 7 дни) и ако работодателят не се съгласи, подавате Предизвестие за напускане по чл. 326. Не е нужно да уточнявате срока - той е записан в ТД. Важното е да получите писмено потвърждение на датата на връчване.
Комбинираната молба (заявление) "Желая ТД да се прекрати по взаимно съгласие от ... Ако не се приеме, молбата да се счита като предизвестие по чл.326" се прилага често, но не е много издържана. Вярно пести време, но от друга страна подсказва на работодателя, че сте склонни на отстъпка и той най-вероятно ще се възползва от правото си да Ви задържи в срока на предизвестието.
с този номер

макар че и с ЕГН става
Най-добра си е "изпитаната" схема - чрез покупко-продажба на пазарна цена. Друг въпрос е, че тази "пазарна " цена може да е много ниска /разумно ниска/ и че ако продавач е ФЛ, може и да не дължи данък върху този си доход.
Личния лекар днес ми каза, че нямам право на болничен,
Обясни ли Ви защо нямате право?
В друго питане споделяте: имам работени 14 месеца през 2016/2017 г Дори и да е било на 4 часов трудов договор, пак би трябвало да имате 6 месеца осигурителен стаж с осигуровки за общо заболяване и майчинство.  Значи ще имате право на болничен и обезщетение за временната нетрудоспособност
Благодаря много за отговорите!
 ясно се посочва, че ако работникът излезе в неплатен или в болнипен от първия ден на трудовия договор, то осигуряване не е възникнало, защото не са внесени осигурителни вноски. Не пише с какъв код ще се подаде декларация  Д1, но се замислих дали случаят не е същият.
Не, случаят е съвсем различен. Работникът няма отработен ден, не е почнал работа по ТД, въобще няма "първи ден в осигуряване". За този работник Д1 ще бъде с "първи ден в осигуряване", денят, в който се върне от болничен и започне работа. При Вас нещата не са такива
Дали неплатеният отпуск със стаж е възстановил осигурителните права на лицето се чудя?
Да, по време на този отпуск е с осигурителни права.  Не случайно Д1 за неплатения, зачетен за стаж, се подава с код 01, както е и при дните с осиг.вноски, а Д1 за неплатения без стаж се подава с код 28 и без дни в осигуряване
Мисля да не го слагаме, ако от 14.02. е в болничен. Нали така е правилно? - абсолютно правилно
Мисля, че осигуряването е прекъснато, защото няма никъде ден с внесени осигурителни вноски. осигуряването ще прекъсне считано от 14.02, ако тогава все още е в неплатен. На 13.02., деня преди болничния, е в осигуряване.
проблем ли е, че преди тези 30 дни неплатен със стаж има дълъг неплатен без стаж през 2022-ра - не е проблем. Неплатения за 2022 си е за 2022.
осигуряването тогава е прекъснато и няма ден с внесени осигурителни вноски оттогава За периода 01.01.2023 - 13.02.2023 нали е подавана Д1 с код 01 и "дни  без осиг.вноски зачетени за стаж" и посочено начало на осигуряване 01.01.2023. 
Сега, като подавате Д1 за м.02, гледайте да не сложите последен ден в осигуряване 13.02.
Пък ако толкова Ви притеснява - "върнете " го един ден на работа преди болничния, или да си пусне платен от 13.02
Вие прочетохте ли това становище? По точно второто от двете. В него въобще не се споменава, че променили МОД от 710 на 780. Казано е само че когато МОД е под БРЗ, осигуровките са върху БРЗ и че за пълно ръботно време заплатата не трябва да е под БРЗ.
В т.7 на въпросното становище изрично е посочено, че при неплатен отпуск, болнични и т.н. се взема 710 лв.
Микроинвест не са прави.
Осигуровки или при двамата възложители /не работодатели!!!/, или при никой от тях.
Зависи от общата сума на двете възнаграждения след приспадане на НПР
И трябва ли да посочвам, че към 31.12.2022 г съм основен работодател, като лицето не е на работа от септември?
И как ще посочвате, че сте основен работодател към 31.12., след като не сте?
На база осигурителен доход към дадения момент.
Бих уточнила - осигурителния доход от последните 18 месеца преди "дадения момент" :)
Така че връщането на работа "поне за месец" може да има ефект, но не зная доколко ще е значителен.