Делфинче, питащата е подала ОКД5 преди една седмица. Още няма подадена Д1. Каква информация може да има в НОИ?
Има време, ще се появи и такава ;)
Доколкото разбирам от КСО /чл.42, ал.3, ако не бъркам/, болничния няма за бъде платен за дните след прекратяването на договора. 
Макар, че чувам за случаи, в които от НОИ плащали при подобни ситуации...
Ако с Д1 се подават данни за икономическа дейност, осигурителен доход, отработени дни, дни в отпуски и т.н., то с Д6 с думи прости се декларира "Дължа осигурителни вноски за ... година в размер на ... за/по съответните осигурителни фондове" може да има и продължение "от тях авансово съм внесъл ..."

с Д1 се подават данни за икономическа дейност, ..., дни в отпуски   при СОЛ??
ЗДДС, чл.79, ал.3 не върши ли работа?
Здравейте,
Знам,чесъм много тъп/иначе нямаше да работя 35 години медицина/,така че, би ли споделил някой с "думи прости" истинския смисъл на Декларация обр. 6, подавана от самоосигуряващи се един път в годината.От двадесет години разсъждавам върху този философски въпрос и не намирам за себе си отговор.Въпросът ми е сериозен и моля за конкретен отговор,ако някой го знае?!
Поне два мотива:
- в нея се отразяват И осиг.вноски за довнасяне, получени на база годишното изравняване на осиг.доход, които не се посочват другаде като осигурително задължение;
- доколкото с подаваните през годината Д1 се декларира избран авансов осиг.доход, с Д6-13 се декларират осигуровките върху реалния годишен осиг.доход
Времето в болничен и майчинство се зачита за осигурителен стаж. След като минат още 3 месеца  в болничен и майчинство /да станат общо 12!/, ще имате право на обезщетение от НОИ.
До тогава може да пробвате да звемете някаква социална помощ.
Минималният размер на майчинството е минималната работна заплата. Щом до сега сте осигурявана на МРЗ, майчинството през 2020 ще е 610 лв., а през 2021 може би и повече. Ако вдигнат МРЗ.
Здравейте, интересуваме, когато постъпиш в болница, болничния кога се издава, когато те изпишат ли ?
Обикновено при изписването
Според мен вторият ТД трябва да е по чл.111 или 110. Може  да бъде добавено "във връзка с чл.68, ал.1, т.3"
Щом е допълнителен ТД, трябва да е по чл.111 /или 110/. Може да е "по чл.111 във връзка с чл.114".
Възнаграждението е толкота, колкото се договорите. Може и 50 ст. ДУ не е по КТ и МРЗ не е ограничение.
Е, при 50 ст възнаграждение трудно ще удържите личните осигуровки върху МОД за управители. Ще се получи така, че вместо да взема заплата, ще има да дава пари на фирмата.
Дано ме разбрахте.
Аз примерно им бях дала указания, ако клиента ще плаща при следваща доставка или в момента не разполага да оставят стоката със стоковите и транспортните документи и да върнат фактурата с фискалния бон в офиса, при следващата доставка си я получаваха. Разбира се, че рядко имаше ф-ри в брой над 100лв. Повечето клиенти предварително уточняваха плащането, но се е случвало да оставят и стоката и ф-рата и фискалния бон и да не е платена стоката.

gergenetsite, защо не престанете да представяте своите фантазии като нормативни изисквания? Написаното от Вас е над 90% глупост!
Едно плащане по фактура е или в брой, или по банков път или част в брой, част по банка. Когато има плащане в брой, било то цялостно, частично или авансово, се издава касов бон. Друг касов документ не е нужен.

За пореден път обръщам внимание на модераторите към неадекватното поведение на потребител gergenetsite във форума!
Здравейте!
С Код по НКПД 11207023 е назначен Управител на трудов договр в ЕООД. Това ли е правилния код?
Според мен не е правилния код.
Потърсете нещо, започващо с 12, 13, 14... според дейността на фирматя.
Разбирам, че питате от страната на работника. В този случай:
1. Няма бланка. Основание чл.326, ал.1. Не е нужен вх.номер, а само дата на връчване и подпис на работодателя върху Вашия екземпляр
2. Ако предизвестието е 3 месеца, датите са така. В трудовата книжка се вписва датата, считано от която ТД е прекратен.  Логично е да е 01.11. По време на предизвестието може да се работи, да се ползва болничен или отпуск с разрешение на работодателя.  Ако желаете да не спазите предизвестието,  може да напуснете по-рано, но дължите обезщетение на работодателя в размер на възнаграждението за оставащата част от периода.
3. Може, ако работодателят разреши.
4. и 5. База за обезщетението ще е месецът, през който са отработени поне 10 работни дни. Ако август, септември и октомври имате по 9 раб.дни, а през м.юли сте отработили 10, 11 или повече, база ще е юли. Ако през м.10 имате 10 р.д., база ще е м.10

ПП Вие сте били счутоводител? Извинете, че Ви обясних елементарни неща :(
Щом бабата не работи на трудов договор или не е СОЛ на високия процент,  не може да й прехвърмите майчинството.
Според мен прекратете ТД непосредствено преди започване на новата работа (с предизвестие или по взаимно съгласие). Ако е с предизвестие,  пресметнете кога да го подадете, че ТД да бъде прекратен в края на август.
Е, щом е в една фирма /че и при ДУ и при СОЛ нама работодател :)/, ще Ви е по-лесно.
Имайте предвид, че ако следствие на болничния осиг.доход по ДУ спадне под максимума, то ще дължи осигуровки и като СОЛ
Ако като СОЛ е избрал да се осигурява за ОЗМ - два болнични.
Съгласна съм с това, че когато в 24 месечния период, от който се изчислява майчинството, има период с болничен, се взема дохода ОТ КОЙТО е изчислен болничния. Има обаче едно "но" - дневния размер на майчинството е ограничен до среднодневния дневен нетен доход от последните 24 месеца.
И едно успокоение: майчинството не може да е под МРЗ.
Акоэимате желание, вичко това може да прочетете в КСО, чл. 41 - 49 и в страницата на НОИ
https://www.nssi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1860-ma13
Допустимо ли е с втория съдружник да се сключи ДУК без възнаграждение и съответно без да се внасят осигуровки? - теоретично е допустимо, но трябва да се съобразите и с чл.16 от ЗКПО. "Безвъзмездните" ДУ са една доста тънка нишка, която често се къса.
За съжаление няма друг вписан управител. Фирмата няма подизпълнители, човекът сам си върши работата
След като гордия собственик на капитала не прави нищо във фирмата Си и е предоставил всичко на лицето Х. /и управлението, и работата/, защо не му продаде един дял от капитала и да си спретнат едно ООД? По-чисто от това няма.

За съжаление няма друг вписан управител Всъщност кой е управител по силата на учредителния акт? Собственика на капитала или лицето Х.?
Здравейте,

А според вас ок ли е в ЕООД, чийто управител е различен от собственика да бъде назначен на трудов договор на длъжност Мениджър проекти с заплата и осигуровки на 1008лв. В длъжностнната характеристика е написано като задължение освен стандартните за тази професия и да управлява дружеството.
Според мен не е ОК..

Само за справка: тъй като Мениджър проекти е втора квалификационна група, какъв е минималния осигурителен праг за първа квалификационна група според дейността на фирмата Ви?