КАК СИ ЗАВЕЖДАТ ФАКТУРИ ОТ РЕГИСТРИРАН ДОСТАВЧИК ПО ДДС КЪМ ФИРМА НЕРЕГИСТРИРА НА
При доставчика както всички други издадени фактури. При получателя - по крайна стойност (където и да се завеждат)

И не викайте.
Защо да не може?
Освен, ако в самите дружества има някакви вътрешни ограничения.
Здравейте,
трябва да назнача работник от 01.04.2018 г ,но първи април е неделя -работника ще
започне работа на втори април.Въпроса ми е -На коя дата трябва да подам уведомлението по чл.62?
В тридневен срок от сключването (подписването) на договора и преди постъпването на лицето на работа.
Досещате ли се за начин тя да се регистрира в бюрото по труда и да получава обезщетение за безработица за една година /или за по-кратък период/, докато дойде време да се пенсионира?

Благодаря предварително
Досещам се за единствения възможен вариант: Да започне работа по трудов договор /май няма значение от работното време - проверете в КСО/ и да работи поне 12 месеца или около 10 месеца и около половина и месец и половина неплатен отпуск /30 р.д./. После - прекратяване на ТД по подходящ начин.
Напомням, че вече се изискват 12 месеца с осигуровки за безработица от последните 18 месеца
 за времето до изтичане на тези 2 седмици, лицето би следвало да се води самоотлъчка?
Ако не представи болничен или друг документ (сватба, смърт, бащинство...), или не подаде молба за отпуск (и получи разрешение за ползването му!), да, водите го самоотлъчка.
1. Добър и правилен вариант.
2. Има вариант с нотариална покана. Не съм го правила и не съм наясно, но съм чувала, че не може да откаже.
3. Или слагате една по-късна дата считано от, или .... Не съм много наясно, но си мисля, че в случая заповедта има само информативен характер. Т.е. решавате, че го уволнявате, съставяте заповед и подавате уведомление, пък той подписва когато я получи. Все пак не съм убедена, че  е вярно
4. Ако няма болничен и не идва на работа - самоотлъчка. Това значи без всякакви осигуровки и в Д1 посочвате, че спира осигуряването. Нямате право да го водите в неплатен, ако САМ не е подал молба за това. После, ако представи болничен след подадена Д1, правите корекция на Д1 и подавате Д6 за довнасянето.
5. Докато е в срок на изпитване и този срок е уговорен в полза на работодателя или на двете страни (или не е посочено в чия полза е), работодателят има право да прекрати ТД по чл.71, ал.1 без предизвестие, без мотивация или обяснения. При това работникът няма защита по чл.333 и ТД може да бъде прекратен и по време на болничен и/или отпуск. В случая работникът няма много права.

На Ваше място (дано да не съм :)) бих написала едно писмо на работника, в което да поискам писмени обяснения за отсъствията, като основание за дисциплинарно уволнение. Ще обясня с твърд, но внимателен тон, че на основание чл..... ,при повече от три отсъствия се предприемат действия по дисциплинарно уволнение и дължи писмени обяснения. Че до получаване на обоснователни и документално доказани обстоятелства за отсъствията ще го водите в самоотлъчка със всичките последствия от това ( без осигуровки, вкл. и здравни, без стаж...). Посочвате, че при три месеца без ЗОВ загубва здравноосигурителните си права, а ако през последните три години има и други пропуски, то трите месеца се смятат общо за три години. Пояснявате и че по времето на отсъствие (болничен, отпуск, самоотлъчка ) срокът на изпитване спира да тече и оставате в правото си да прекратите ТД в следващите 2,3... месеца от явяването му на работа. Обяснявате и че все още няма право на защита по чл.333, както и че съгласно ... ( не помня къде беше записано), че при наличие на болничен е длъжен да Ви го представи в двудневен срок 8ако не бъркам).
И така: обяснявате му всичките негови задължения и липса на права и го приканвате да се яви на среща.
Желая Ви успех!
Това, че сте новак, не значи, че трябва да позволите да Ви се качват на главата.
2% от световния годишен оборот?

То и 2% от фирмения оборот са си сериозни пари, ама от световния.... 50 фирми нарушителки и ето още един световен оборот :)

Много се извинявам за неадекватнитеси включвания, но съм възмутена първо от приемнето ва закони от днес за вчера, второ - от допълнителната бюрокрация, трето - от насамаряването ни с допълнителни разходи

Благодаря на Hrili за темата и разясненията. Благодаря и на P.G.H.R. за откритите противоречия, върху които тепърва трябва да мислим.
Добре де, хем ни задължават да събираме и съхраняваме разни данни, хем трябва непрекъснато да ги ползваме и обработваме, хем трябва да наемем друг /евентуално/ работник, който да се грижи за опазването им... И всеки ден ще трябва да се молим на това ДЛЗД да пи предостави достъп я до някое ЕГН, я до някой ТД, я до някоя ведомост за заплати, платежно, болничен.... И докато си нанасяме данни в счет.програма или си кореспондираме с НОИ, НАП и т.н., това ДЛЗД ще ни стои над главата и ще наблюдава да не изнесем някоя данна навън :( За което ще трябва И да му плащаме...

ПП Отказвам да чета всякакви регламенти и да ходя на разни семинари, дето обясняват какво ще се случи, преди да е ясно, докато не се приеме български закон по въпроса. А после ще реша дали въобще да събирам и съхранявам лични данни. 
Eй, да не сбърка човек :)
Чл. 325, ал.1, т.1.

Извинете!

Три пъти трябваше да го прочета, че да си видя грешката   :blush:
Тук не става въпрос нито за лична практика, нито за удобство.
Кодекса на труда е категоричен - издавате ТК

КТ
Чл. 348. (2) Когато работникът или служителят постъпва за първи път на работа, работодателят е длъжен в срок от 5 дни да го снабди с трудова книжка. Постъпването за първи път на работа се удостоверява от работника или служителя с писмена декларация

В цитирания текст никъде не се посочва изискване за работно време, пълнолетие и т.н.
Чл. 321, ал.1, т.1 или чл. 331
Сигурно има и друго, но не се сещам.
При тези суми в първата фирма няма данък, но при втората има 10% от 50 лв=5 лв.
Пък догодина с ГДД може да се наложи да Ви ги връщат.
Не зная как познахте че е изтърван срока за Д55, след като никъде не се казва кога е направено плащането.
Ами ако е платено на 15.02.2018? ;)
април 2017
А има ли плащане/плащания по това решение?
Ако е платено, не виждам как ще накарате хората да върнат парите.
Декларациите не са ли по чл. 13?
За работещата фирма - не зная що за предприятие е, но по някога не са нужни ОСК, ОПП, но това Вие си знаете.

И да не забравите Г2
При отдаване под наем на недвижимо имущество при наемодател ФЛ - СОЛ и наемател ЮЛ, ЮЛ удържа данък и издава СИС, независимо, че наемодателя е СОЛ.
Предполагам,  че същото важи и за отдаване под наем на движимо имущество.
Благодаря, наистина това беше проблема.
Класика :)
Проверете си екрана да не е зумнат. За работа с ДДС-то трябва да е  100%
За съжаление възможностите на работодателя да освободи такъв работник са минимални. За чл.328 трябва да има основание и често - обезщетения. За чл.325/1/1 трябва съгласие. Опитайте с чл.331, но и там трябва съгласие, плюс обезщетението.
Последният вариант е дисциплинарно уволнение, но и за него трябва основание, стриктно спазване на процедурата.
с две думи деля на 8 всичко - така ли ?
Още вчера получи същия отговор и на друго място.
Или вярваш, или не - преценката е твоя.
 :no: