Малко е объркано това с кодовете. Да предположим, че работното място според ТД е във Варна и Бургас. Уведомлението трябва да е с нули. До тук добре. Ако обаче отиде за две вечери в София? Аз бих го оформила като командировка, но дали ще ми признаят разхода?
За подаване на ОКД 5 с ниския процент със задна дата - не зная, но за подавани на ОКД5 с високия процент сега с дата 01.01.2017 - няма да стане.
Да подадени са , сега сигурно трябва да се прави корекция за всичките тези години, защото при заверката на книжката ще ми направят проблем.
Разбрахме, че са подадени, но как? С какъв процент?
Аз бих започнала с третия въпрос. И на първо време бих погледнала чл.97а от ЗДДС.
Щом имате ПИК - 'Предоставяне на данъчна и осигурителна информация', 'Справка за плащанията и поставените с тях задължения', избирате вида на задължението и 'покажи'
Явно е начин на общината да събира стари задължения.
Т. 2.3. ".... срок на изпитване до 6 месеца" - с това "до" хем има срок на изпитване хем не се знае колко точно е.
Така е, като не се внимава какво се пише или каква бланка се ползва :)

То не само това кусура:)
- работно време 20 часа седмично. Кога, как, по колко, график, СИРВ...???
- ТД сключен на 14.07., в сила от 14.07., работникът постъпил на 14.07.  :blink: Или са големи бързаци или големи бунаци :)
Направи ми впечатление основанието за сключване на договора: "Чл. 70, ал.1 и във връзка с чл. 67..." Като изключим факта, че правилното би било "чл. 67... във връзка с чл. 70", никъде не видях в чия полза е уговорен този срок на изпитване. Може би вмъкването ма чл. 70 е техническа грешка от използването на готова бланка, но това е много добър коз в ръцете на работника. Още повече, че щом в договора изрично не е упоменато в чия полза се уговаря срока на предизвестието, то се приема че срокът за изпитване е уговорен в полза и на двете страни. /КТ, чл. 70, ал.2/. Това означава, че работникът може да напусне без предизвестие на основание на чл. 71, ал.1 в рамките на срока на предизвестието. Малко ме притеснява, че не е посочен срок на изпитване, но текстът "За неуредените в настоящия ТД условия се прилагат разпоредбите на КТ..." може да се ползва като основание /макар и малко спорно/ срокът да се приеме 6 месеца.
Към питащия:
1. Щом искате да напуснете, подайте си една молба /или заявление/ за напускане по взаимно съгласие на основание на чл. 325, ал.1, т.1 от КТ. Добавете и текст: "Ако не бъда освободен по взаимно съгласие, считано от ...дата... прекратявам договора на основание чл. 71, ал.1 от КТ."
2. Както виждам, имате хубава професия и това е първата Ви работа.  Не е добре трудовия Ви стаж да започва с прекратяване на договор на основание чл. 71, ал.1, защото /почти/  всеки бъдещ работодател ще реши, че не Вие сте напуснал, а работодателя ви е изгонил поради несправяне с работата. Иди и обяснявай, че нямаш сестра.
3. И да отидете на друго място, едва ли ще работите по-малко, за това се опитайте да говорите с шефа за по-добро заплащане според отработеното време.
И учете /или крадете :)/ занаята!
Успех!
Не разбирам.Предвидено е от закона да може да се работи повече, какъв е проблемът според Вас?
Проблемът е в чл.152 и най-вече в чл.153 от КТ. Не Ви е осигурена двудневна междуседмична почивка.
1. За болничните - задължително два.
2. За липсата на междуседмична почивка -  някой е за глобяване.
Опитай с Мозила.
Давате му служебни бележки за 3 год. и ако искате му изготвяте ГДД .
Подава ги в НАП и му възстановяват данъка.
След три години? А няма ли да има глоби за закъснението?
И как така цели три години работникът не се сети да си търси правата?
А как стои въпроса с удължения отпуск? Или и него сега ще го ползва?
А според мен зависи как точно е формулиран ТД. Съгласете се, че "за една година от постъпването", "за една година от сключването", "до 01.08.2018", "до 31.07.2018 включително" звучат съвсем различно. За да се избегне двусмислие, е желателно да има уточняващ критерии.
Чисто граматически в записа "ТД се сключва за срок от една година." срокът се обвързва със сключването (подписването).
Няма изискване при ТД за една година трудовия стаж също да е една година. Ами ако човекът ползва неплатен отпуск? Или има самоотлъчки?

ПП  Щом този ТД е свързан с някаква програма, добре е да се съобразите с изискванията на тази програма.
Щом е на трудов договор, независимо основен или допълнителен, независимо пенсионер или не - всички осигуровки.
Благодаря.Ще  чакам по-дълго време,дано да се получи.
Под "дълго" разбирай наистина дъго. Може и 5 минути. Трябва да се появипрозорец на java с бутон run
Молбата за напускане по взаимно съгласие не може да се счита за предизвестие. Друг въпрос е, че често след текста "моля да бъда освободен по взаимно съгласие" следва "Ако молбата ми не бъде удовлетворена, същата да се счита за предизвестие по чл.326"
Ако няма допълващия текст, работодателят няма право да поставя цитираната резолюция. Той или се съгласява или не, но не може да поиска спазване на предизвестие, ако такова не е отправено.
1. За осигуровките не зная и не ми се проверява, но данък се удържа и внася
2. Обикновено с последната заплата. Всичко останало е по договорка с  работодателя(бившия)
3. Това не е от компетенцията на ИТ, а на съда.
4. Обезщетението е определено от КТ и някои наредби, свързани с КТ. Работодателят няма право на субективно тълкуване.
Не се удържа данък
можело да възникне проблем при проверка на произход на средствата - ако може да докаже произхода, акъв е проблема?
най-добре да се сключи договор за заем между ФЛ и ЮЛ - да. 
т.н. пазарна лихва - това е много относително понятие. Теоритично - около тази по кредитите.
ФЛ все пак не е кредитна институция - и какво от това. Не му пречи да даде пари на познат и да получи лхва. Е, и да си плати данъка върху тази лихва