Здравейте, работя в училище и назначихме пенсионер по чл.114 НО го обръзахме с чл.68/1/1 КТ - въпросното лице работи и в друго училище пак по чл.114.При нас му се събират между 3 и 5 дни месечно но не повече работа, предполага се че и в другото училище също.Въпросът ми е полага ли му се платен отпуск и % клас. Моля аргументирайте се със съответните наредби или закони за да мога да дам адекватен отговор.Благодаря предварително.
За "класа" вижте отговор 1.
За отпуска - защо да не се полага? Пропорционално на времето,  зачетено за тредов стаж.
Договор, с който са описани правата и задълженията на страните. Нормален договор по ЗЗД.
И този, дето Ви дава работа, не Ви е работодател, а възложител. Или клиент, ако ете.
Здравейте,
в тона на запитаното според вас, ако физическо лице собственик на капитала на ЕООД  самоосигурява се в това дружество от години , стане съдружник в ново дружество ООД и в последствие и управител на второто дружество трябва ли да се осигурява и във второто дружество?  :blink:
Зависи.
Ако и във второто ще е СОЛ - внася осигуровки и на едното място (СОЛството е по ЕГН!), но в края на годината изравнява върху всички СОЛски  осиг. доходи  от всички фирми.
Ако във втората фирма е по ДУ или ТД - осигурява се на съответното основание
Може.
С този максимален осигурителен доход да не забравите, че в края на годината правите изравняване и ще се признае само това, което е доказано с доход.
Ако е работила на ТД от 2017 г, значи има 12 месеца с осигуровки за безработица от последните 18. Не е СОЛ. Остава да не е пенсионер и ще има право на обезщетение.
Ако я "съкратят" ще има прасо на "пълна борса" - 60% от средния осиг.доход с вноски за безработица от последните 24 месеца /за времето без ТД се взема МРЗ/ за период според осиг.стаж с осиг. за безработица от 2002 г насам.
При взаимно съгласие - 4 месеца по 9 лв на р.д.

Справки: КСО, чл.52а, 54б, 54в
Зависи от основанието.
При неплатен отпуск без стаж, в т. 27 - 1/2 от минималния осиг. доход за СОЛ, че в т. 28 - 8%
Ако не сте объркали датата, с тази ранна молба сте позабъркали малка каша и не е много ясно кой на кого какво дължи.
Ако датата е грешна и сте искали да напуснете от 05.04. (от днес), значи шефът се е навил на взаимното съгласие на (чл. 325, ал. 1, т. 1) и никой на никого не дължи обезщетение. Освен за не ползван отпуск, ако има такъв.
Щом актива е на ЕТто и ЕТто отдава под наем, то прихода си е на ЕТто и се отразява върху печалбата от дейността на ЕТто. Оттам - и в облагаемия доход и осигурителния доход при годишното изравняване.
Заредете последната версия на програмата
Защо чак на 08.04?
Заличете ктария запис и направете нов още тази вечер. Или утне рано сутрин на място. И лицето почва работа на 05.04.
Евентуално може да допуснете, че на 04.04. е работил по съществуващ и тегистриран ТД, но основанието е объркано поради техническа грешка. Това, само ако нямате друг изход.
За да се удържат, трябва да има от къде :) ЗП си внася осигуровките, има-няма доход :)

Осъществяващия дейност земеделски производител е длъжен да се самоосигурява върху минимум 400 лв. Като пенсионер може да избира за какво да се осигурява: за сички осигурителни рискове + здравно, за пенсия + здравно, само здравно

ПП Като гледам историята, Вие сте колега. Занимавате се със СОЛове...
А колко е средното нетно възнаграждение?
Работникът може да постъпи на работа СЛЕД като е получил справката за приетото уведомление от НАП. Това не сте спазили.
Съвет: направете всичко възможно да заличите присъствието на работника на 01.04. и евентуално на 02.04.(на справката има час на регистрацията. Съобразете се с него!) Тези един-два дни ги платете на човека от джоба си и без документи.
За първата година майчинство се взема дохода, от който е изчислено обезщетението.  За мтората година, когато сте получавали 380 лв, се взема минималната работна заплата за периода/480 за 2018, 560 за 2019/
1. И за болничния
2. На база договорената заплата
Добре е да декларира при всяко плащане
С деветки става.
Самоосигуряването е по ЕГН и е върху всички осигурителни доходи на лицето, независимо от основанието.
Д6-13 също е по ЕГН и в нея се включват всички дължими осиг.вноски на годишна база.