И това го мислих като вариант, но в писмото точно си пише, че дните в НО със стаж пак си се попълват в т. 16.4 - болднатото в скрития текст.

Намерих няколко такива писма разяснения от НАП и всички са идентични. Последното е от 2014г и едва ли след това са променили това си мислене
Не зная кое писмо или указание четете. Във Вашия случай лицето е осигурено на друго основание и там му се води осигурителния стаж. Преценете дали при Вас ще има "допълнително " стаж. Ако смятате, че трябва да му зачетете стажа - не попълвайте дата на прекратяване на осигуряването, попълнене т.16 както сте я попълнили, но не попълвайте нищо в н.27 и 28. Ако смятате, че стажа при Вас не се зачита /осигурен е на другото място на 8часа/ - попълнете прекратяване на осигуряването и непълен месец в т.16
Щом не е съдружник, не може да е СОЛ. Поне в това дружество. Може да управлява само по ДУ или ТД на длъжност управител. За второто трябва да има друг управител, който да подпише ТД като работодател.
За всеки от трите периода на отделен ред без да сумирате стажа
Дали има право или не на ДК зависи от други обстоятелства, не и от основната дейност.
Ако апартамента се използва само служебно - защо не. Ако е за жилище на шефа.... потърсете повече информация за данък уикенд.
Грешката Ви е в т.16. Имате непълен месец и 12 работни дни. В т. 16 трябва да е 11288. В т.16.4 - 00
За да тествам дали е правилно, сега пробвах да нанеса данните в програмата на НАП и при въведена дата 18.10 в т. 15 не ми позволява да продължа след втора стр. Изкарва ми съобщение за данните между полета 14 и 15.
Явно прекъсване на осигуряването в т. 15 се нанася едва когато имаме НО без стаж - както по принцип си е и в общия случай, когато се дължат ЗО.
Наистина прекъсването на осигуряването се отбелязва в края на дните, зачетени за стаж, но програмата не може да знае кога 30-те дни са минали. Освен това при Вас изобщо няма дни, зачетени за стаж. Нали е осигурен на друго място.
Приблема при Вас явно е в некоректното попълване на т.15. Как въведохте датата 18.10? В едно квадратче? в Две квадратчета? Само 18 в първото квадратче?
При първоначалното определяне на обезщетението се взема сумата, декларирана в Д1. На следващата година си прави преизчисление според ГДД и някъде към м.6 се доплаща разликата. Включително за миналите периоди. Или връщате пари. Според случая. Вижте чл. 54м от КСО
А за закъсненията - не ми се чете, за да Ви отговоря. Нека каже някой, дето знае.
1. Пише се "излезна", а не "излез на". По-правилно е "да изляза".
2. Тези 112 лв за цял месец ли са или за няколко дни? За изчисляване на платения отписк по правило се взема среднодневното възнаграждение от последния изминал месец, през който са отработени поне 10 дни. Ако няма такъв месец - взема се заплатата по договор. Ако заплатата е била под минималната заплата - взема се минималната.
3. Няма задължително условие за отработване на 10 дни преди отпуска. Ако смятате, че ще повишат заплатата Ви над 420 лв, явете се на работа след майчинството, поработете поне 10 дни преди края на месеца и от следващия подайте молба за отпуск.
4. Имайте предвид, че работодателят не е длъжен да разреши ползването на отпуска. Има право и да не разреши.
Това, което цитирате е старо. Наметете нещо от тази година, от което следва отговора на Далила.
Доколкото помня някъде в наредбата имаше текст, че от предходното обезщетение трябва да са минали 9 месеца. Това е промяна от началото на 2016 г.
За съжаление нямам достъп до нормативите.
Това за 9 от последните 15 си го има.
Може. Няма значение, но е добре да са поне 5-6 дни. Може строчен договор, може със срок на изпитване. Предполагам, че тези, дето ще ти направят услуга са наясно.
За да има право на ново обезщетение, трябва да отработи още 9 месеца. Вижте наредбата.
Да
Докато не минат 6 месеца действително отработено време, могат да прекратят договора без обяснения, без предизвестие и без никакъв проблем.
и аз се бях замислила по този въпрос, тъй като щях да назначавам лице, за което знаех, че преди години е имало 70% инвалидност и длъжността е противопоказна. Дори си бях приготвила декларация за наличие на обстоятелства по чл. 333. Работникът обаче ми донесе медицинско, в което е посочено "Инвалидност: Не" с подпис на лекар. Отзад на медицинското пише: "заключение: Въз основа на прегледа и дадените консултации от лекарите специалисти лицето може /оградено/ да бъде прието в отдел /цех/... като /и изписана длъжността/"
Така се отказах от подписването на декларации. Само поставих изискването в медицинското да е изписана длъжността, която ще се заема. В края на крищата лекарите са учили за това, а аз не съм.
Здравейте! Може би не съм за тази тема моля да ме извините. Въпросът ми е: Дали могат да ми прекратят договора по време болничен понеже съм бременна? В момента съм на 6 месеца изпитателен срок в полза на работодателя.
Могат, но най вероятно ще го направят след болничния. По време на изпитателния срок нямате защита. Имайте предвид, че болничните, отпуските и другите отсъствия удължават срока на изпитване.
няма проблем. Само трябва да се следва номерацията.
Дори не е нужно да се следва. Може и да "прескачате" номера. Важното е да няма дублиране.
А с програмата можете да започнете от № 1000000001 или от 0020000001 и едновременно с това да продължите да издавате фактури от кочан с номер 201 или 2000000001
Здравейте,
моля Ви за помощ.
Днес получих разпореждане за присъединяване от НАП. Става на въпрос за неплатени осигуровки на СОЛ. Въпросът ми е, лицето започва като СОЛ през м 3, подава декларация обр. 6, през 3,2016, но при завеждането НАП е написал период 01-12/2015 г. и в този случай се търсят плащанията за 2 месеца. Какво следва да направя? Дължат ли се тези осигуровки, макар да са преди регистрацията като СОЛ?
Благодаря!
Едва ли става въпрос за осигуровките за м.01 и 02. Явно нещо друго сте объркали или сте подали Д6 с по-високи суми. Или имате доплащане при изравняване на осиг.вноски. Общо взето дължите това, което сте декларирали с Д6
Нищо по-различно.
Става въпрос за ТД, нали?
В трудовата книжка записвате  длъжността и записвате 2 часа, преназначаването отново вписвате на 8 часа от кога , вписвате и прекратяването - 01.08.2016 г. в графата на трудовата   книжка. За този период издавате УП 3.Като за работата за 2 часа от 22.06.2015г. до 22.06.2015г.се получават 16 дни , за работата на 8 часа от 22.06.2015 до 01.08.2016 г. - 01г.01м.07д.  Според мен това би следвало да се направи,без да се описва в трудовата книжка равенството на трудовия и осигурителен стаж,защото няма такова.
Приемам,че сте смятала вярно и трудовият стаж за периодите 22.06.2015г. до 22.06.2015г. и от 22.06.2015 до 01.08.2016 г. е съответно 16 дни и 01г.01м.07д., общо  1 г. 1 м. 23 дни, а осигурителният стаж е различен. За да сте по-убедителна, бихте ли казали колко точно е осигурителния стаж за двата периода?
Благодаря. Така е регистриран с 01. А това, че е със срок за изпитване само в ТД ли се упоменава?
Да