1. Зависи защо сте се регистрирали ро ДДС. Може да е "начало на дейност", може да не е. Зависи как могете да се аргументите.
2. Декларацията е една. В нея се посочва а) началото на дейност, б) началото на самоосигуряване,  в) измбор на рисковете, за които ще се осигурява. Декларацията може да се подаде и само за една от точките.
Съвети: 1. Прочетете НООСОЛБГРЧМЛ
 2. Изтеглете една декларация за регистрация на СОЛ  (ОКД5) и вижте какво съдържа.
3. Преценете дали собственика упражнява дейнод или не, както и каога е започнал дейност
Зависи от СОЛа.  Ако е като съдружник в ООД или ЕООД  - с КЕП на фирмата. Няма проблем ЮЛ да упълномощи ФЛ да подава болничните.
Колкото до цената на КЕП на ФЛ и ЮЛ - разликата не е пъти, а 10-15 лева.
ОКД5 от датата, от която започва дейност като СОЛ.
Няма значение кое е първо, кое второ (ОКД5  или пенсионирането). Осигуровки "само здравно" от когато вече е И СОЛ И пенсионер едновременно.
В такъв случай допустимо ли е, когато подлежащият на изравняване доход е по – малко от размера за който избирам да се осигурявам и съм внасяла авансовите си вноски, да ми се признава само минималният размер на осигурителния доход,
Не само е допустимо, но е и правилно.
Защо доходите от непреработена селскостопанската продукция не се включват в изравняването на осиг.вноски - защото така са решили законодателите.  Лично на мен така ми харесва
И тогава какво се получава, че ако изкараш тези 11 месеца + предните 12(което е втората година майчинство), в които си бил на минималната, няма как да взимаш различно от минималната заплата за новото майчинство?
Ако новото майчинство е непосредствено след периода, който описвате - почти е така. Ще влезе и един месец от предходното майчинство, който може и да вдигне новото малко над МРЗ.

Моля колегите да ме поправят, ако Ви въвеждам в заблуда.
1. Не
2. Да. Ако отговаряте на всички останали условия - "пълна борса" според дохода и стажа
Вече и уведомленията по чл. 62 могат да се подават автоматизирано в НАП с чрез софтуерен ключ (API ключ).

https://nra.bg/wps/portal/nra/actualno/s-nadgradena-usluga-biznesut-podava-avtomatizirano-uvedomlenia-za-trudovi-dogovori
?!?
С какво да се облагат данъчните  облекчения за деца от работодателя?
Те представляват връщане на вече удържан данък. И толкоз
Слагайки подписа си - да. Но пък "идеята" за това често се дава от счетоводителя .
:good:
Очаквам Ivanovdi85 да ни разясни "идеите" на счетоводителя си.
А защо не питате счетоводителя си, който Ви е назначил на ТД ?
Счетоводителят не назначава. Назначава работодателя, представляван от компетентния за това ръководител. Счетоводителят може само да даде съвет, да се съгласи или да се противопостави на назначението, като се обоснове аргументирано.
Аз също съм любопитна какво е мнението на счетоводителя на ЕООДто не само за трудовия договор, но най вече за "бонуса". Явно не му липсват иновативни идеи. Може да научим някои неща и ние
Не зная дали правилно съм разбрала Pupeshche, че в ТД може да се запише "работно време от 8 до 18,30 ч (10 часа + обедна почивка) от понеделник до четвъртък"
40 часа седмично, има поне 12 часа междудневна почивка... Не виждам проблем.
Според мен идеята на въпроса за четиридневната работна седмица е друга - да се работи 4*8.
Както вече писах, според мен чл.114 е подходящ. Проблемът е в "непълния" осиг.стаж (ако за работника е проблем, де)
Що не си направят стандартен ТД пет дни по 8 часа и от първия работен ден работникът да си подаде една молба за неплатен отпуск всеки петък (работен петък)? 30 петъка ще се зачетат за стаж по КТ, още 4 влизат в платения отпуск, като добавим Разпети петък и още някой друг празник, ще останат 15-16 р.д незачетени за стаж.
Пък заплатата може да се уговори с взаимно изгоден размер
 
Сега всъщност разбрах, че лицето получава възнаграждение за личен труд- там където се самоосигурява. Това променя ли нещо?
Не променя.
Въпросът е: мога ли добавя осигурителния доход като СОЛ за всеки месец и да не внеса осигуровки върху бонуса? Или лицето трябва да си коригира осигурителния дохода като СОЛ и да има да взема от държавата?

КСО е категоричен - първо ТД, после СОЛ.  Довнасяте осигуровки по ТД до максимума или реалното и коригирате Д1 на СОЛ.
Предполагам, че може и да не коригирате Д1 на СОЛ, а да си върнете осигуровките с годишното изравняване
Първото.

Цитат
лице работи на трудов договор с месечен осигурителен доход 3000лв. Същото е и СОЛ и се осигурява на  1000лв. / реално осигуровки се внасят въхру 600лв. - разликата до 3400лв/. 
Е как го сметнахте  :hmmm:   :wink1:
 При положение, че не дължи осигуровки като СОЛ през второ и не получава личен труд, то предполагам че не би следвало да подава Д1 през второто?
Щом и във втората фирма упражнява дейност, то задължително и от там подава ОКД5  като маркира само "започвам дейност".
Защо трети път?
Вече имате отговор в другата тема
За да получавате обезщетение за бременност и раждане трябва да имате 12 месеца осигурителен стаж с осигуровки за ОЗМ.  Този стаж се брои от най-първия Ви работен ден при най-пърмия работодател. Т.е. не е задължително да са 12 последователни месеца или да да при последншя работодател.
Ако нямате нужния стаж когато излезете в болничен 45 дни приди термина,  няма да имате право на обезщетение,  но по време на болничния ще Ви се "трупа" стаж. Когато съберете 12 месеца ще почнат да Ви плащат обезщетение.  От този момент нататък. Няма връщане назад.
С договор по чл.114 от КТ? Но в декл.1 май ще трябва да се попълва всеки понеделник като дата на започване на осигуряване, а четвъртък като дата на прекратяване.
Точно така
Чл.114 е точно за целта - работа в определени дни от месеца. Посочвате, че ще работи всяка седмица от понеделник до четвъртък вкл. Не виждам проблем с ТД. Само дето стажа няма да е като за пълно работно време.
Е, и с Д1 ще трябва да си поиграете
Много добре трябва да прецените дали тези "постъпленията са от спорадични плащания в Интернет" наистина са ""нестопанска дейност" на ФЛ"  или са "дейност по занятие", стопанска дейност на ФЛ, регистрирано като СОЛ. Границата е много тънка. Най-добре е да обсъдите всички подробности с Вашия счетоводител. Само по форумите няма да стане.
Колкото за здравните по време на болничните и майчинството - счетоводителят Ви няма начин да не го знае.