Сега вече следва да се осигурява независимо от наличието или не статута си на търговец.

С оглед на питането бих добавила и независимо от наличието на осигуряване по трудов или друг договор. А при самоосигуряване на друго основание доходът от търговската дейност на ФЛ, извършвана без регистрация като ЕТ, влиза в годишното изравняване на осигурителния доход.
Не виждам нещо неясно - подлежи на осигуряване до максимума.
Не разбрах и какво общо има цитираното становище с първоначалния въпрос. Освен че продажбата на ел. енергия от ВЕИ се третира като доход от стопанска дейност на физическо лице, което е търговец по смисъла на ТЗ, но не е регистрирано като едноличен търговец
Закон - КТ и КСО :)
ТД по чл. 68,ал.1, т. 2 и 3, или нещо във връзка с чл. 70. Заповед по чл. 325,ал.1, т. 3 и 4, чл. 71. Има и някои други варианти.

Все пак погледнете и отговор на 56 в тази тема.
Италианска фирма :), данъчно задължено лице на територията на Италия с валиден ВАТ и т.н
В заглавието пише друто :)
Ама щом вече го изяснихте, да чакаме да се включат знаещите :)
Извинявам се за любопитството, но Вие кой сте в случая- упрасителя, съдружника, счетоводителя? Или някаква комбинация от горните...

ПП   Въпросите Ви провокираха у мен интерес към историята ...
И аз не разбрах как си представяте трансформирне на заем в капитал неподлежащ на регистрация ?
Е, може да може. Не твърдя, че знам всичко. Само питам.
Не разбирам от ДДС, но не разбрах и на кого извършвате услуга - на ФЛ или на ЮЛ в ЕС?
Какво заявление в НАП?
Ако става въпрос за декларация за самоосигуряване на собственик/съдружникщ, изчакайте два - три дни :)
За ел.подпис мисля че може и сега, но никога не съм работила с новорегистрирани фирми, дето искат да започват нещата от вчера.
А каква е разликата от варианта "увеличаване на капитала с допълнителна вноска на собственика "? Освен че при регистрацията ва увеличението на капитала парите няма да минат през набирателна сметка.
Ако смятате, че управлението на автомобил е управленска дейност, може. Според мен е друг вид дейност и трябва да се осигурява за нея според основанието на което я извършва  (най-правилно ро ТД).

Коментарите  са за случая, когато управлението на автомобила е свързано с дейността на фирмата. Когато ползването е за лични нужди или за командировка, нещата се третират по съответния закон.
Относно съдружника: щом кара служебния автомобил, значи упражнява някасва дейност. Щом упражнява дейност  трябва да се (само)осигурява.
Като няма промяна в Д6, не я подавате. При подаването на Д1 отмятате, че не подавате Д6
В дневниците се отразява както е записано във фактурата.
Потърсете контакт с издателя на фактурата, поговорете, изяснете обстоятелствата и вземете решение. Ако има грешка - анулиране, ДИ...
Щом фирмата е по ДДС и не е начислела такъв във фактурата, трябва да е посочено основанието за неначисляване.

Нашата СТМ ми издава фактури с ДДС. Значи едната от двете служби греши...
Не е възможно. И проблемът не е в товя, че Вие нямате заповед, а в това, че работодателя или не е издал такава или не е подал уведомление за прекратяването на договора.  И в двата случая сте с действащ трудов договор, следователно не сте безработен.
Ако работодателят е преустановил дейност  или е неоткриваем, договора може да бъде прекратен от Инспекцията по труда.
На ваше място бих подала ОкД5 за прекъсване на дейността на хартия по пощата с обратна разписка.
Не ми се струва, че това е добра идея.
Не зная дали с ПИК може да се подаде ОКД5 за начало на дейност със задна дата (от преди 2000 г)  Никога не ми се е налагало да го правя.
В края на краищата няма ДОО, няма да се заверява осиг. книжка, няма да се доказва стаж.... защо да разбърквате л...ната. Спрете Д1 и толкоз.
21.03.
Датата, от която е стпуснато обезщетението.
С корекция няма да стане.
Подавате заличаване. След като се обработи проверявате дали са заличени и трите  (по-вероятно) или само едната. Ако всичко е заличено, подавате редовна. Ако е заличена само едната, повтаряте операцията.
Щом изпълнителят е СОЛ (независимо дали има ДУ, ТД или друго основание за осигуряване) и получава доход по ГД от фирма, в която не е собственик или съдружник, не се издава СИС, не се удържат осигуровки и данък. За получената сума изпълнителят издава документ с реквизитите на фактура, сам си подава Д55 (ако е нужно), сам си внася осигуровки и данъци.
Ако ГД е с фирма, в която изпълнителят е собственик или съдружник, дохода се третира като "личен труд".
Ако възложителят е фирма, в която изпълнителят не е собственик или съдружник, не виждам нарушение.