Благодаря Ви за бързия отговор! Той е СОЛ през последните 4 години.
А работодателят дължи ли обезщетение в размер на една работна заплата в случай, че служителят не успее да намери работа до месец след напускането?
Като чета въпроса Ви, оставм с впечатлението, че съпругът Ви ще напусне по собствено желание или по взаимно съгласие. Имайте предвид, че ако няма взаимно съгласие, може да се наложи да отработва предизвестие /ако изпитателния срок е уговорен в полза на работодателя/.
Освен това, ако напусне по собствено желание или по взаимно съгласие, обезщетението за безработица ще е само 4 месеца по 7,20 на ден /около 150 лв месечно/. Разбира се ако въобще има право на такова обезщеетние.
Просто не попълвайте тази таблица. За период на ГД лицето не е било самоосигуряващо се по смисъла на ЗЗО /чл. 40, ал.5, ако не бъркам/.
Хем има самоосигуряване, хем Д7 и то няколко....
Обикновено при самоосигуряване ежемесечно се подава Д1 и годишно Д6, а осигурителните вноски са според декларираното в ОКД5.
Или не задавате въпроса си правилно, или тотално сте объркали конците.
Щом имате по-висок доход, болничните ще се преизчислят и ще Ви се доплати. Кога ще стане това - може би през юни. Или по-късно..., но ще стане :)
Имотите на ЕТ-то ли са били или на ФЛ?
Ако са били на ЕТ - попълва приложението за доходи като ЕТ
СОЛ /ЕТ/ през 2015 има доход и от непреработена земеделска продукция ,но не е регистриран като ЗП .Включва ли се този доход при год.изравняване на осигуровките

Според мен - включва този дход в год.изравняване.

КСО,  чл. 6, ал.9
(9) Регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, произвеждащи непреработена растителна и/или животинска продукция, не определят окончателен размер на осигурителния доход за тази дейност.
От личен опит ти го казвам, направи дните поне 10 работни.
От моя опит - става и с 6 работни дни. Теоритично би трябвало да стане и с един работен ден. Нали вече и тези "до 5 дни или 40 часа" са осигурени за безработица.
Болничните -18 месеца назад, майчинството - 24 месеца назад /ако не съм разменила периодите :(/
За месеците без осигуряване за болнични и майчикство /без работа, борса и т.н./ се взема минималната работна заплата.
Търговия на едро, без търговията с автомобили и мотоциклети   0,7?
Да. При "старите" жилища продавачът има право на избор дали сделката да е с ДДС или без ДДС.
Мерси за отговора. И аз изхождам от тази логика, но разбрах, че има някакви специфики конкретно за имотните продажби. Та затова питам тук, ако някой има представа как стои този въпрос, моля да помогне.
Тук не Ви е нужно тълкуване "по принцип", защото може и така и иначе. Обявяването на цената на имота "без ДДС" може да означава две неща -
1. продавачът е избрал сделката да е без ДДС  и ДДС няма да се начислява;
2. обявената цена е без ДДС и при продажбата ще се начислят още 20%.
Най-добре е да направите запитване към продавача каква ще е крайната цена на сделката. В края на краищата плащате на брокер - нека да си заслужи хонорара и да обоснове твърденията си с конкретния отговор на продавача.

ПП Няма да споделям личното си мнение за компетентността на брокерите на недвижими имоти както относно критериите им за качествата на на имотите, които продават, така и към финансовата част на въпроса.
Фирмата е малка не е регистрирана по ДДС и работи изцяло касово . На доставчиците плащаме в брой , заплатите в брой . Банкова сметка евентуално би ми потрябвало само за осигуровки .
Щом плащанията Ви в брой са в съответствие със закона за плащанията в брой  не ви трябва банкова сметка. Банковата сметка е вид удобство, а не задължение.
  Системата няма да отхвърля данни.Те ще са коректно попълнени.Дори лицето да е на 1 час.Но когато  си провери  здравния статус  ще бъде прекъснат.Това е от 01,04,2016.Защото  здравните осигуровки няма да са в/у 420,00лв. Поне така го разбирам.
Доколкото чета измененията, това, което казвате не е вярно. Щом е на ТД дори и за един час и заплата 55 лв, лицето ще е здравноосигурено, ако редовно са подавани Д1.
Промените засягат случаите при ТД и неподадени Д1, при ГД под МРЗ, а вероятно и случаите с ТД за няколко дни от месеца /при прекратяване на ТД или нов ТД/, когато за останалите дни няма ЗОВ като безработен.
Това не е казус, а договорка. Обаждате се в общината, питате какво ще платят и фактурирате.
Според мен 2000 лв, защото Вие не начисляваъе ДДС.

Следващия път, когато подписвате типов договор, поне зачеркнете ненужното :(
Фактурирате крайната цена. Това, което ще Ви платят.
Не ми е ясно защо в договора фигурират две цени и защо се споменава ДДС, след като изпълнителят не е регистриран по ЗДДС.
Здравейте, имам следният въпрос;Работя на временен ТД ,но преди изтичането му ми казаха че ми прекратяват договора (от 4.04.)В момента съм в болничен до 03.04.Въпроса ми е мога ли да предоставя друг болничен на 04.04 ,след като съм подписала взаимно заповедта за освобождаване?
Имате право да представяте болнични на бившия си работодател до 30 дни след прекратяване на трудовия договор. Ако имате 6 месеца трудов стаж от началото на трудовата Ви дейност, болничния ще бъде изплатен от НОИ.
Самоосигуряването е по ЕГН, т.е.  само един път.
За дейността си в ООД трябва само да подадете декларация за започване на дейност без да декларирате начало на самоосигурявне.
Трябва да имате предвид, че в годишното изравняване на осигурителния доход ще влязат и доходите ви от ООД. Ако имате такива, разбира се.
Здравейте , в продължение на темата, вписвали  ли се обещетението по 222 от КТ в Трудовата книжка, както обезщетението по чл. 224 от КТ /.
Обезщетението по чл. 222 се вписва в трудовата книжка.
Обезщетението по чл. 224 не се вписва в трудовата книжка.

За обезщетението по 222/1 се издават и УП2 и УП3
Може и по двата въпроса
За препоръчване е при започване на дейност да си наемете счетоводител, защото някои неща не са точно так, катко предполагате или четете някъде от тук и там.