Аз бих допълнила - само да не сте ЕТ с предмет на дейност счетоводни услуги, че тогава няма да стане с ГД
Определяща в случая е не само сумата, която трябва да е под МРЗ след приспадане на НПР, но и това, лицето да не е осигурено на друго основание през съответния месец.
Да, но в този случай не се внасят никакви осигуровки. Не се внасят и здравни, свързани с гражданския договор :-)  Ако лицето е безработно, то си внася по 16,80 независимо дали има или не ГД.
Убедена съм, че Ирена е наясно с проблема. Репликата е насочена към питащата и трябва да я подсети да отвори ЗЗО.
Ако ГД е с пенсионер, пожелал да не внася осигуровки за пенсия и сумата по ГД - НПР е над 360 лв. или този пенсионер е осигурен на друго основание през месеца.
Може, само ако по първия ТД е осигурен на 2392,50
1. Ако го "назначат" за управител по ДУК или на ТД - осигуровките са върху възнаграждението, но не по-малко от МОД за управители за съответната дейност според ЗБДОО2015.
2. Ако ще управлява като СОЛ - осигурява се минимум въгху 420 лв. Или върху повече, ако през 2013 е бил СОЛ с по-висок доход. Виж ЗБДОО2015.
З. Ако върши и нещо друго във фирмата, освен управлението, задължително се осигурява като СОЛ.
4. Ако не работи нищо и не управлява фирмата, а само взема дивидент - не се осигурявя.

Комбинация 1+4 - осигуровки като ДУК или ТД
Комбинация 2+3+4 - осигуровки като СОЛ
Комбинация 1+3+4 - осигукивки като ДУК или ТД + осигуровки като СОЛ

Дивидентът не е осигурителен доход
защото не му достигат 2 месеца трудов стаж втора категория?

А това защо му трябва? Т.е. - защо точно 2 м. втора категория, а не например 4 м. трета категория или въобще 4 м. осигурителен стаж?
Тази сума в уведомлението никой не я гледа.
Съгласна съм с теб :)
Сключен ТД и постъпил на работа.

Сключен ТД и постъпил на работа в един ден? Силно се надявам да не е така :)
Е, Вие си знаете.
Хубава вечер!
А какво значи "Назначено от 04.05.2015 г "?  ТД е сключен на 04.05. или лицето е постъпило на работа на 04.05.?
Ако ТД е сключен на 04.05.2015, а лицето е постъпило /ще постъпи ;)/ на работа на 01.06., сроковете на Д1 и Д6 не са такива.

Това Ви го казвам не от любов към спора, а за да Ви напомня, че по-важна е датата на постъпване на работа.
И следващия път задавайте въпросите си по-конкретно.
В НАП ми приеха уведомлението на 180 лв както е в ТД.

А защо очакваше да не го приемат? Нали заплатата по ТД е толкова.
Гери, обезщетението по чл. 222/1 наистина е "право" на работника, но никой няма право да се отказва от правата си. Дори да попдишете някаква декларация пред работодателя си, че се отказвате от това обезщетение, тя ще бъде нищожна. Вие можете днес да не искате обезщетението, но да го потърсите догодина. Или до три години след прекратяване на договора. Ваше право си е.
От НОИ държат обезшетението да е платено на време, не само от добри чувства към работкика, а защото не трябва да плащат обезщетение за безработица за петиоди, през които се полагат други обезшетения. А обезщетението по 222/1 Ви се полага за месеца след прекратяване на ТД. Независимо дали ще е платено сега, догодина, след три години или ще си го търсите по съдебен ред.
Вие не можете да декларирате пред НОИ, че обезщетението е платено, без наистина да е платено. Все пак по това обезщетение има осигуровки, данък, декларация 1...

Ако прекратяването на ТД поради "намаляване на работата" е било само с цел "пълна борса", то работодателят е бил длъжен да предвиди обезщетението и да Ви информира предварително за "цената" на услугата. Или е трябвало да намери "по-икономичен" вариант.
Ако наистина има намаляване на работата и няма заигравка с работодателя, не виждам причина да не си турсите обезщетението. Още повече, че ще започнете с: "От НОИ ме пратиха..."

И
 Честит имен ден, Гери! :-)
Ако не е посочено за кое точно гориво се отнася отстъпката - пропорционално на стойността. Поне така бих направила аз.

Все пак вижте си точно по какъв ред се смята отстъпката - процент от стойността или стотинки на литър. Има ли разлика в отстъпките в работен и почивен ден. Всичко това трябва да го пише някъде.
А защо направо не отчетете горивото по реалната /платена/стойност?
Напр.  50 л. гориво за 120 лв, отстъпка 15 лв, платено 105 лв.  Отчитате 50 л. за 105 лв. и толкоз. Цените са примерни и без ДДС :)
Тази, която е посочена в ТД. Най-вероятно 180
След като е заплатите са платени през април 2015, значи данъка е за 04.2015 и Д6 с код 8 се подава от 01.05. до 25.05.2015. Д6 с осигуровките отдавна трябва да сте подали.

Надявам се, че не става въпрос за заплати за 08.2014, платени през м. 09.2014.
Какво значи "ДОД за м. август 2014г" Ако е както си мисля "данък върху възнаграждения, платени през м. август 2014", то срокът за подаване на Д6 е от 01.09.2014 до 25.09.2014.
Нали Вие сте работник/служител. Защо се интересувате от подаването на Д1?
За обезщетенията:
- за неползвания отпуск 400 /или каквато е заплатата/ се дели на работните дни на последния месец, през който имате отработени поне 10 дни. Да, удържа се само данък.
- обезщетението за оставане без работа е една заплата /400 лв./, независимо от работните дни в двата месеца.  Начислява се и се плаща след изтичането на месеца без работа.

За Д1 - за м.април се подават две Д1. Как точно се прави - предполагам, че счетоводителя си знае.
Както виждам имате ел.подпис.  Прверете как е отразан този ТД в справката за действащите ТД
Предполагам, че си знаете, но да напомня, че при назначаване на такова лице  има и някои "утежнения":
- длъжността и работното място трябва да отговарят на здравословното му състояние и на ограниченията на ТЕЛК-а
- полага му се повече платен отпуск по силата на чл. 319 от КТ
- подлежи на закрила при уволнение съгласно чл. 333 от КТ
Да назначена съм на 24.03.15г и до 16.04.15 съм била на работа .В такъв случай как се изчислява болничния от НОИ ?   Благодаря !                                                                             

Изчислява се по стандартния начин, като за периодите без осигуряване се взема минималната заплата. Трите дни от работодателя са на база реалната заплата.