Пенсионер по ГД може да се осигурява за пенсия само ако доходът по този ГД подлежи на осигуряване. При единствен доход от ГД за месеца с доход след НПР в размер до 460 лв не подлежи на осигуряване. Нито по желание, нито без желание.
Ако в ООДто само ще управлява и няма да върши друго, няма да има проблем и при ТД и при ДУ. Няма да трябва да довнася осигуровки. При ТД на 4 часа има една особеност - трябва да е на работното си място от... до... (работното време трябва да е посочено в ТД) . При проверка ще има проблем както ако не е на работа през това време, така и ако е на работа извън работното време. При ДУ няма работно време - работи, когато е нужно.
Ако върши и друго в ООДто (продава, шие, проектира, шофира служебния камион...) трябва да се осигурява/ самоосигурява и за тази си дейност.
След като заплатата по втория ТД е 1200 лв, явно не целите икономия от осигуровки. Защо вместо допълнителен Тд не сключите ДУ със същото възнаграждение? Така няма да има проблем с  работното време.
Ако "подаден на 18.04" означава, че тогава ЩЕ го подадете в НОИ, може да очаквате плащане към 28.04 или евентуално на 02.05.
Ако на 18.04. го занесете на работодателя, плащането може (законосъобразно) да се проточи до 25.05.
Това, че сте ги внесли се показва с постъпването на парите по сметката на НАП.
С Д6 се показва размера на задължението.
Таблици 1 и 2 са за информация и за определяне (изчисляване) на осигурителния доход и дължимите осигуровки.
МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ...
ДА РАЗБИРАМ ЛИ ,ЧЕ МРЗ Е ГАРАНТИРАН МИНИМАЛЕН ДОХОД?
Не е ГАРАНТИРАН минимален доход, защото никой не е длъжен да ти го плаща (например ако не работиш). Дори и да работиш при брутна заплата 460 лв, от нея се удържат лични осигуровки и данък и нетния доход става около 380-390 лв. И това е съвсем законно.
МРЗ е НЕСЕКВЕСТИРУЕМ минимум и АКО получаваш някакъв доход, то 460 лв не могат да бъдат обект на принудително изземване, запориране и т.н. Това не важи във всички случаи - например ако запорът е за издръжка, няма ограничения.
Може да сключи ДУ със себе си. Осигуряването е за всички рискова (като при ТД) върху възнаграждението, но не по-малко от МОД за управител според вида дейност. Тъй като при ДУ няма работно време, не може ДУ на 2 или 4 часа.
Ако само ще управлява, може да прекрати самоосигуряването, но ако работи и нещо друго (особено ако няма работници), трябва да се осигурява И като СОЛ.
Стажът по ДУ не е трудов, но се зачита за осигурителен стаж за пенсия, за болнични и дори за безработица.
Попълвате осиг.доход за месеца, за който се отнася. Информацията можете да вземете от фишовете за заплати, от справката ня НАП за осигурителния доход (достъп с ПИК или електронен подпис) или искате справка от работодателя.
Сумата на осиг.доход по трудови правоотношения може да се различава от сумата на облагаемия доход.
ЗП не изравняват осигурителните вноски за доходите от непреработена селскостопанска продукция. Значи, ако имат само такива доходи, не попълват Т1 и Т2, нали?
Никъде не е казано, че е задължително отпускът да се ползва едновременно на двете работни места.
Аз бих го посъветвала да "продаде" малко мед на роднини и познати през четвъртото тримесечие. Пък ако се е самоосигурявал цяла година, и 2000 лв доход може да декларира без данък :)
"иска да назначи лице да продава" - аз го разбирам като провадач.
Всъщност няма значение как точно ще го наречете, ако дойдат от ИТ и го хванат зад щанда да подава стоката на клиент, да му взема пари и издава касова бележка, все ще го третират като ТД или прикрит ТД.
Чл.325 има много точки. Ако е по т.1 (взаимно съгласие), ще вземате само 4 месеца по 7,20 на работен ден (около 150 лв месечно). Ако е по точки 3, 4 или 5 (срочни договори), ще вземате 60% от средния доход от последните 2 години за срок от 4 до 12 месеца според общия стаж. Обезщетение според дохода и стажа ще получавате и при прекратяване на договора поради намаляване обема на работа, закриване на щата и т.н.
Щом минава на нова длъжност, можете да сложите нов срок на изпитване до 6 месеца
Важат. Като пенсионер може да избира между:
- осигуряване за пенсия +общо заболяване + здравно /30,3%/
- осигуряване за пенсия + здравно /26,8%/
- само здравно /8%/
Авансово се внасят осигуровки върху 460 лв, а след подаване на ГДД се довнасят /ако е нужно/ според общия доход. Всеки месец се подава Декларация 1 и веднъж Д6
Ако посочите кодовете по НКИД и НКПД, ще ви отговоря веднага.
Явно има проблем с приемането на Д6 с код 4 преди изтичане на месеца и системата иска да подадете декларацията след 01.05 /аналогично на Д6 с код 8/. При Д6 с код 5 нама такъв проблем. В наредбата никъде не е казано, че Д6 с код 4 се подава след изтичане на месеца, за който се отнася, но явно програмистите са заложили такава контрола.
Продължителността на работния ден и начина на плащане нямат никакво значение. От значение са само размера на нетното възнаграждение, дали имате непълнолетни деца за които се грижите и за какво е запора (кредит, издръжка, данъчни задължения...)
Погледнете чл. 27 от ЗДДФл. Особено ал.5.
При ЕООД например би станало само с един договор за наем.