Колеги за по голяма точност отидох до НАП и ми отговориха ,че щом заплатите са за м.09 няма значение. Нищо да не правя.Погледнах и за задължения в страницата на НАП - не дължа нищо.

Не казах ли същото?
Отговор 3 | Вчера в 17:39
Код корекция с нулеви стойности и дата 30.09.2015 г. в първата колона. А във втората сумите на осигуровките и дата 15.10.2015 г.   :smile1:

Това сигурно ли е?
Пък и какво значение има тази дата? Още повече, че на 30.09. може да са начислени.
Какво очакваш? Наистина втората фирма не е уведомена по официалния ред, но... Предполагам че си сигурна, че е по-добре да се яви. В най-добрия случай да ползва това "доброволно" явяване и мързела на служителите на ИТ като коз при проверката или като "смекчаващо вината обстоятелство".

Още по-лошо щеще да бъда, ато въпросната касиерка не беше уведомила втората фирма :(
Не мисля, че могат.
Пенсията се плаща от НОИ, а задължението за ЗОВ е към НАП. За да се правят удръжки от пенсията трябва да има сериозно основание - влязло в сила постановление, наложен запор...
А защо не си оставите аванса актуален /без никакво КИ/ за следващите поръчки? Щом се очаква да има такива...

 Или нещо не излиза ДДС-то?  :wink1:
след като не е по ТД не ми е ясно какво да запиша.
Благодаря предварително.

Ами не пишете нищо
Тогава защо фактурата да е без ДДС?
А извършването на реклама освободена доставка ли е?
Нали на въпросния 03.08. сте била в болнични? Какво постъпване тогава?
Колкото до договора, който е със срик на изпитване - там има много ако: дали наистинае срочен, дали срокът на изпитване е изтекал.... Дори да е прекратен по законен начин докато сте в болнични /възможно е/, то до 30 дни след прекратяването също трябва да представите болничен. Още повече, че болничните са започнали преди прекратяването.
Изчакайте счетоводителят да се информира.
Да не би да се е объркало момчето ? В определени ситуации има изисквания вече регистрирано лице - земеделски производител , ако е назначено на ТД да работи на 4 часов работен ден . Не съм много навътре със ЗП, но да не би да е имал това пред вид, а не, че ще се самоосигурява на 4, а ще работи на 8 ?
Има програми за ЗП, например "Млад фермер", при които изрично се изисква субсидирания земеделски производител да не работи на ТД или ако работи на ТД да е до 4 часа дневно. Това обаче няма общо с осигуряването на ЗП.
Ние ще подготвяме предварително адвоката и той ще взема "едни пари" :wink1:

Това, че адвокатът ще вземе "едните пари" не е чак толкова лошо. По-лошото е, че въобще няма да потърси съвет от счетоводителя. А най-лошото - въпреки съветите на счетоводителя да си направят собствена интерпретация на фактите. И после кой ще е виновен? Пак ние :(
Колкото до разпитването на работници и/или трети лица - виждам голяма възможност за изкривяване на информацията, за очерняне и разчистване на сметки.
Дано в главите на нашите управници е останал поне някакъв бегъл спомен от годините преди 10.10. Не, че нещо много се е променило от тогава, но нали отрекохме тоталитаризма и полицейщината ...
Блогодаря много за отговора. Аз същото така мисля, но да си питам и тук. А къде пише, че минимума е на 300.00лв? Защото аз, четох, че е на 420.00лв.
Един колега не би трябвало да задава подобни въпроси :(
Предполагам, че е записано в Закона за бюджета на ДОО за 2015 г. Един е минимумът за самоосигуряващите се земеделски производители, друг за останалите СОЛ.
Няма самоосигуряване на 4 часа. Като ЗП трябва да се осигурява минимум върху 300 лв. и въобще не става нъпрос за работон време.
А това, че работи като ЗП и се осигурява като такъв не му пречи да работи другаде на ТД за 8 часа. Ако иска може да сключи и втори ТД за 4 часа. Няма проблем. Може между другото да спретне и един ГД. Пак без проблем, но с осигуряване :)
Ами аз подписах новия договор като се върнах, но не съм погледнала с каква дата е :(

И преди Ви казах - датата на договора не е от съществено значение. По-важна е датата на първия действително отработен ден.
Послушайте съвета на Далила от 11:27. Навярно и счетоводителят ще си промени мнението и действията след консултацията в НОИ
 Как съм преместена като съм била болнични?

Точно това поискайте да Ви обясни.
Условията са две - вие да пожелаете /писмено!/ и работодателя да се съгласи /писмено!/
През периода на неплатения се внасят само здравни осигуровки по 16,80 лв на месец. /ако догодина не вдигнат прага :)/ Сумата се внася от работодателя, но се удържа от Вас. Ако по време на неплатения работите нещо друго и там Ви вназят здравни, то информирате работодателя си /писмено!/ и той не Ви внася никакви осигуровки.
А какъв договор ще подпишете на работата, където отивате - зависи от работата. Може дае граждански, може трудов... Ако е трудов - уведомете новия работодател, че имате основен ТД.
В грешка ли сме, че сме го освободили /при условие, че е подал молба за освобождаване по взаимно съгласие/ - не
При положение че е работил на 07.10., то болничния не може да бъде продължение. Ако наистина е продължение, значи неправомерно е работил по време на болнични.
Сега действащия текст на ЗСч изисква съставителя на ГФО да е в облигационни отношения с фирмата. Хубаво е да имате някакъв договор. Било то и за минимална сума.
Как отбелязваме неплатения отпуск във форма 76?
Аз лично с "н"
Пропорционално на зачетения трудов стаж не е ли 5 дни по 8 ч., т.е. 40 ч. А реално не работи  20 дни х 2 ч.?
Не. Работи 1/4 от законовоустановеното работно време и ползва 1/4 от 20-те дни.
Реално не работи 5 работни дни по 2 часа. Дадох пример - от понеделник до петък вкл.