Здравейте.Утре 18-02-14 изплащам заплати за м. януари и ще внеса само осигуровките .ДОД ще го внеса от01-03 до 25-03-14 и тогава ще подам декл.6 с осигуровките за м. 02.Правилно ли е ?Благодаря.
Бааавничко прочети какво си написал/а. Това за внасянето на осигуровките и данъка - добре. Ама от къде се пръкна тази Д6 с осигуровките за м.02? Вярно е, че трябва да се подаде до 25.3., но какво общо има с януарските заплати?
КСО Чл. 4 (1) Задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица по този кодекс са:
6. лицата, които работят по втори или по допълнителен трудов договор;...

Следователно има право.
Не съм убедена, че сте прави. Аз удържам от първото плащане след получаване на запорното съобщение.
Все пак не съм юрист....
Твърдо - 1 брой Д6. Нищо че е с две колони.
Прочетете чл. 27 от ЗДДФЛ и ако въпросния автомобил отговаря на изискванията - осчетоводявайте разходите. И помислете как ще отделите използването на автомобила за лични нужди от използването му за "служебни". Ако това отделяне е възможно, разбира се.

Скрит текст :
Как от това "След като ЕООД се регистрира като ЗП, това е един субект за счетоводно обслужване", разбра това: "зп е отделен обект на осчетоводяване"?

И избягвай израза "двойно счетоводство". Наказуемо е ;)
Ако гледам правилните графи - продавач - 470 /търговия на дребно/,  барман 440 /ресторантьорство/

Предполагам, че тези 800 лв са платени, а не са само договорирани.
Щом има доход - подава ГДД, а щом е СОЛ само със ЗОВ - попълва таблица 2
ЕООД не може да бъде на патент.
1. Как е определен този праг от 800лв?
2. Този човек има ли облагаем доход/и, който/които трябва да декларира с ГДД?

Назначени по ГД??? Работят целогодишно? А работно място имат ли? А ИТ да са Ви посещавали? Или сте от бюджета?

По въпроса - ГД се сключва за извършването на определена  услуга, за изработката на конкретно нещо. Срокът на ГД може да е и 5 години, ако това е нужно за подтигане на крайния определим и/или измерим резултат. Не се включва ГД за всяка година поотделно, ако няма нов предмет на договора.
се случи че примерно плащам си осигуровките на 10-то число но после Д1 и Д6 си ги подавам след ден-два например на 12 и съответно имах начислени лихви за тези два дена разлика?

Това кога се случи? Миналата година или по-рано?
И за кои заплати става въпрос - за януари 2014 или за 12.2013?
Ако заплатите за м.01.2014 са платени на 31.01.2014, то Д1, д6 с осигуровките и Д6 с данъка са  в срок. Датата в т.18 и за двете Д6 е 31.01. /дано не бъркам/. До 25.02 е и срока, в който трябва да внесете осигуровките и данъка.
Дали ще подадете Д1 и Д6 на 10 и ще внесете осигуровките на 18-ти или ще внесете осигуровките на 10-ти, а Д1 и Д6 ще подадете на 15-ти  -няма значение. По-добре е първо декларациите, после плащането.
Стига да са спазени изискванията за 12 часа междудневна почивка и два дни междуседмична  -може.
Всичко е възможно. Подборът при уволнение е субективно право на работодателя. Не е логично да остави хора с по-ниска квалификация, но не е невъзможно.
От друга страна - след като сте в майчинство, могат да Ви уволнят поради намаляване обема на работа само след разрешение от инспекцията по труда. Тази закрила се отнася до навършване на 3-годишна възраст на детето.
ХХХХХ,нещо не разбрах добре.Може ли тогава ООД-то да развива дейност без да се осигуряват и двамата управители-съдружници,т.е те се осигуряват като СОЛ от ЕТ-тата си и нямат наети лица в ООД-то.Нали тази Окд5 е свързана със започване на трудова дейност и осигуряване.
Мисля, че се изразявам ясно. Осигуряването като СОЛ е по ЕГН. Когато упражняваш различни дейности, подлежащи на самоосигуряване - осигуряваш се само веднъж чрез избрана от теб фирма. В края на годината се прави изравняване на осиг.доход на всички основания.
Доколкото знам, независимо че съдружниците няма да се самоосигуряват в ООДто, пак трябва да подадат ОКД5 за започване на дейността. Понеже не съм подавала въпросната декларация през последната година - не съм съвсем наясно какво точно се попълва във Вашия случай.
Осигуряването като СОЛ е едно за физическото лице.
Декларация ОКД5 все пак трябва да се подаде. Не ме питайте какво трябва да се пише в нея - само ще Ви объркам.
да
По онова време след подаване на декларацията слагаха печат в осиг.книжка за начало/спиране/възобноваване на дейност
Това подчертаното го разбирам така: Ако имаме болничен от 5 до 15-ти и прекратяването на ТД е станало на 2-ри /временната неработоспособност е настъпила след прекратяването на правоотношението или осигуряването/ или на 10-ти /прекратяването на правоотношението или осигуряването е станало след настъпването на временната неработоспособност/.
При теб прекратяването е след болничния.
Освен това - ако решиш да посочиш някаква дата, то съгласно указанието  би трябвало да се посочи 14.02.
Скрит текст :


Все пак не давам 100% гаранция :)
Не обърнах внимание къде искате да пишете този последен  работен ден.
В прил.15 НЕ пишете последен работен ден, тъй като целия болничен е преди прекратяването на ТД.
13.02. Нали до тогава тече и трудовия и осигурителния му стаж.