Да, важи и за ЕТ и някои ФЛ /тези, които упражняват търговска дейност и ЗП, избрали да се облагат по чл.29а/:

§ 31а (2) Задължени лица за солидарната вноска по ал. 1 са:...
2. лицата по чл. 51, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица.


ЗДДФЛ, чл. 51, ал.1  Лицата, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, включително едноличните търговци, както и физическите лица в случаите по чл. 29а,....

Азансови вноски не дължат само фирмите, регистрирани през 2023 и ЕТ и ФЛ, започнали дейност през 2023

§ 31д (5) Новоучредените през 2023 г. дружества, както и лицата по чл. 51, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, които са започнали дейност през 2023 г., не правят авансови вноски за периода по § 31в, ал. 2.
Не ми стана ясно:
1.  как ще се правят изчисленията, ако през периода 2018 - 2021 има години със загуба. Пример:
2018 - загуба 1000 лв
2019 - печалба 2000 лв
2020 - загуба 1500 лв
2021 - загуба 500 лв
2022 - печалба 800 лв
2.  солидарната вноска трябва да се прави от всички данъчнозъдължени лица, които се облагат по ЗКПО, независимо дали са задължени да правят авансови вноски по чл. 83. Така ли?
3. Тези солидарни /с кого?!?/ вноски само за периода юли - декември 2023 ли ще се правят или от 07.2023 до второ пришествие?
4. Тази солидарна вноска не зависи от финансовия резултат за 2023. Т.е. - може през 2023 да си на загуба или да си спрял дейност - пак дължиш авансови вноски на база печалбите от 2018 - 2022. Така ли?

Освен това името на управителя по ДУ (не самият ДУ) подлежи на вписване в ТР.

Фирмата продължава ли да работи?

Помислете, ако бъдещата майка спре дейност като СОЛ, дали ще има право на болнични
КСО, чл. 40, ал. 5
Осигурителят изплаща на осигуреното лице за първите три работни дни от временната неработоспособност 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила временната неработоспособност, но не по-малко от 70 на сто от среднодневното уговорено възнаграждение
Ако през този месец с 21 р.д. беше работил по ТД би трябвало да получи брутна заплата съгласно ТД /вкл. всички месечни надбавки/ 2100 лв. За трите дни (2100:21)*3*70%
определя се от среднодневното възнаграждение за месеца,през който започва болничния.
Напр. при 20 р.д. в месеца 15 са отработени и 5 болнични. Възнаграждение за 15-те дни 1500 лв /как ще го о пределите си е Ваша работа/, за трите дни от работодател /1500:15/*3*70%.
Ако първият ден от болничния е в един месец, а другите два в следващ - за първия ден болничен определяте обезщетението по горната схема. За останалите два - същото като за първия ден, независимо че следващия месец е с различен брой дни или различна заплата
Не може. След като не е собственик (съдружник) не може да е СОЛ. Може да управлява само по ДУ или по ТД
Ако месечно е под минималния осигурителен доход - нищо не се прави.
Е, чак нищо ... Не трябва ли да попълни Т2, независимо че няма да довнася?
Как подавате ГОД на ЗП - по ЕГН или по БУЛСТАТ?
Аз подадох по БУЛСТАТ - приет е. Но при попълване на ГДД /по ЕГН/ ми изписва съобщение, че няма ГОД на този субект. Попълвам ГДД поне 15 часа след подаването на ГФО, ако това е от значение

В случая ЗП не се облага по чл. 29а /като ЕТ/, а с НПР. Знам, че не е длъжен да подава ГОД, и мога да пусна ГДД без вх-номер от НСИ, но се престаравам  :blink:
Също така бих искал да се възползвам от случая да попитам какви осигуровки се дължат, ако лицето е пенсионер? Доколкото разбирам са само здравни?
Здравните са задължителни. По желание може и за пенсия или за пенсия + общо заболяване и майчинство
От всички въпроси мога да отговоря само на този: Ако е свободна професия, трябва ли някаква регистрация за това? - да. Упражняването на свободна професия става след вписване в Регистър БУЛСТАТ.  След това е нужна регистрация  в НАП като самоосигуряващо се лице .

Не съм много наясно с проблема, но според мен предоставянето на рекламно пространство на уеб сайт срещу заплащане по-скоро е търговска дейност, а не осъществяване за своя сметка на професионална дейност /което е част от определението за свободна професия/. Когато осъществявате търговска дейност без да сте регистриран като ЕТ, облагането е както при ЕТ (чл.26, ал.7 от ЗДДФЛ) и дължите осигуровки като СОЛ (чл.4, ал.3, т.2 от КСО)
опитайте сумата от 6379 лв да разделите на 10 месеца. Нямам обяснение защо, но ще стане. Все пак трудовата дейност е упражнявана само първите 10 месеца, през останалото време не е работил

Не съм имала СОЛ с цял месец болничен, но една майка имаше 3 месеца с "пълни " осигуровки и останалото само със здравни. В колона 5 /както в т.2, така и в Т1/ попълнихме само за трите месеца и нямаше проблем.
защо е необходимо - най-малкото, че този горд собственик трябва да направи изравняване на осигурителния доход. Все пак доходите по т.26 и , колкото и да са приравнени на трудови за целите на ЗДДФЛ, все пак не са доходи по ТД
Не е ли по-правилно да спря осигуряването като СОЛ за времето, в което не се реализират преходи?
Аз бих отговорила по друг начин - няма правило. Зависи какви са целите на СОЛа. Ако е да пести и наистина няма дейност - спрете самоосигуряването. Ако "гони" стаж и/или доказани доходи - не спирайте. Само от време на време давайте "признаци на живот"
Това което ме притеснява подаването няма ли да се тълкува като "Подаване след законоустановения срок" и да се наложи санкция.
до 30,09,2023 имате право на корекция на справката /чл.76, ал.9/
Объркването ми за първия идва от това, че е регистриран като управител в Търговския регистър, това не се ли смята, че извършва дейност, дори и нищо да не върши?
Това, че лицето Х е вписано като управител в ТР още нищо не значи. Важното е дали реално е започнал да упражнява управленска или друга дейност във фирмата. И ще е повече, че има и друг управител, който е поел управлението на работещата фирма. Е, ако са вписали, че управляват само заедно, тогава....
Първият подава ОКД5 само ако извършва някаква дейност в дружеството. Ако няма да извършва - не подава. Ако подава ОКД5 освен начало на дейност, посочва и начин на осигуряване.
Вторият - щом върши и други неща, освен управлението, трябва и да се самоосигурява. Естествено и да подаде ОКД5. А защо му е на този управител да има ДУ и да се осигурява по него, като спокойно може да си управлява като СОЛ? Пък ако иска по-висок осигурителен доход - да си плаща подходящо възнаграждение за личния труд.
Според мен подчертания текст включва и започването на работа по ТД (осигуровки с ОЗМ)