Защото ДУК звучи гордо :)

Хах, направо ме разсмя, Хиксче!
Замълчах от раз и те лайквам с удоволствие! :good:

/ нещо като да си директор на водопад /

ПП : Колегата да не се обиди - просто малко офтопик за настроение .
ще го оставя като СОЛ и ще сключа и ДУК с него, за да му плащам допълнителните суми,

Защо Ви притеснява да му изплащате личен труд във висок размер ? Там осигуровките на СОЛ служат за намаляване на данъчната основа при изчисляване на данъка. Ефектът е еднакъв с по-малко администриране. :smile1:
Тъй като СОЛ иска да получи 5000 лв чисто, поради високите приходи в ООД, и е управител в момента, най-правилно ми се струва да спрем СОЛ и да сключим ДУК, за да взима тези 5000 лв.

Съдружникът в качеството му на СОЛ може да извършва всяка дейност в дружеството / включително и управленска / . Защо да спрете СОЛ като има толкова широк обхват и да оставите само ДУК за управленска дейност ? Просто няма логика. Това лице само управлява ли ? Ами ако се наложи да извършва и друга дейност освен управленска пак ще го пуснете като СОЛ ли ? Понякога става и това - само ДУК не стига и се налага и двете.

Иначе и аз така  :smile1:
Включвам се в групата "Фенове на възнаграждението за личен труд на СОЛ"
По-скоро следва да отчетете курсови разлики.  :smile1:
СС21

Отчитане на сделки в чуждестранна валута
3.1. Сделките в чуждестранна валута, с изключение на тези за покупка и продажба на валута, се вписват в левове при първоначалното счетоводно отразяване, като към сумата в чуждестранна валута се прилага централният курс към датата на сделката.
Нали посочването на тази фактура в дневник покупки и позлването на ДК е по традиционния начин - както ползването на ДК за фактури на български доставчици регистрирани по ЗДДС в България?

Точно така.  :smile1:
Как е най-добре да се постъпи според вас тогава, защото имам същия казус?
Управителят беше СОЛ, но сега иска да получава по-високо възнаграждение и един от начините е ДУК.

А другият е да получава възнаграждение за личен труд.  :smile1:

https://kik-info.com/forum/index.php?topic=5347.0

Това за най-обща представа.
правилно ли разсъждавам , че не се е необходимо да е минимум една МРЗ защото ДУК не е по КТ? И щом не трябва да се съобразявам с МРЗ и МОД, то просто договаряме сума и толкова?

Да,правилно.
става въпрос за управител с ДУК, който се осигурява над максимума в друга фирма.
1. Може ли възнажраждението му да е например 200 лв, при положение че управленската му дейност в дружеството е за 1 час месечно?

Може и няма значение колко е ангажиран.

2. Ако може, ДОД би бил 20лв или трябва да се съобразим с МОД за съответната икономическа дейност?

С МОД трябва да се съобразявате, но само за осигурителния доход при Вас. А при осигуряването му на максимума по ТД МОД е без значение.

3. Може ли възнаграждението му да се изплати на веднъж за цялата година, например сега да му платим за пероида Май - Декември 2024?

Би било аванс, предполагам ? Може.
Какъв смисъл влагате в понятието "по-изгодно" от Ваша гледна точка ?

Кое би ми било по-изгодно- да се регистрирам като свободна професия или да бъда назначена на трудов договор във фирмата му(казус, който нашия счетоводител не можа да реши).

Едва ли някой може само по така формулиран въпрос.
При ЮЛНЦ , които нямат стопанска дейност няма печалба/загуба , а резултат.
нова нали не коригираща?

Редовна.
В системата на НАП няма как да не отразят наличието на болнични, понеже същите се изпращат в НОИ от лекаря, който ги е издал. Всички несъответствия, които забелязвате , само потвърждават, че между този фиш и истината няма връзка. Задайте въпросите си  на работодателя или на Инспекцията по труда.
1. Да .
2.https://zakonnik.bg/document/view/qanda/158706/308802
3.Така е - в случая няма да има отражение в счетоводния резултат.
Ако може да ме ориентирате, дали според вас нещата са изрядни, Благодаря

Един опит само.  :smile1:
Работодателят Ви посочва осиг. доход от порядъка на 1000 лв., а във фиша имате брутна сума над 2000. Какви са сумите, които получавате, но не са облагаеми с осиг. вноски няма как да знаем. Доколкото все пак осиг. доход варира, а удръжките Ви са твърдо 250 явно не говорим за точност и изрядност. Допускам, че по фиш получавате едни пари /и то доста над декларираните от фирмата/, а по официална ведомост - други и фишът е за лична употреба / неофициален / и не отразява реалното положение.
редно ли е да се подаде Декларация за възстановяване на дейност на фирмата и съответно управителя да си внася осигуровки, след като е еднократна сделка?

Да, за краткото време на осъществяване на сделката по продажбата. :smile1:
За това си мисля, че за всеки месец го смятат за 1000лв осигурителен доход

Замислих се на какво би могло да се дължи това. Принципно в софтуера въвеждаме Минималния осигурителен доход, както е в ДВестник. Ако обаче заплатата е по-висока от него алгоритъмът е направен осигуровките да се изчисляват на по-високата сума. Дали програмата има проблем или има някаква настройка ненаправена от работещия служител ? Или друга не знам каква причина ?
Това малко извън темата...
Хубав ден !
Работодателят ще трябва да внесе от някъде тези 240лв.(които ми удържа от заплата всеки месец). Ако в крайна сметка реша да напусна ще ми удържи ли тази сума?

Тази сума изобщо не е ясно откъде се взема. И фишът Ви не отговаря на никакви законови изисквания поне в този си вид.
За 5 работни дни, ми се удържат 240лв. за осигуровки, също както за пълен брой работни дни?

Това е, което правят. Но пък за пълен работен месец Ви удържат много по-малко, което също не е правилно. Ако трябва всичко да е по правилата ще трябва при пълен месец да ви удържат 611.57 по данните в примера. Само от фирмата могат да Ви ориентират какво се случва.
В правото си ли е работодателят да ми удържи от заплатата цялата сума за осигуровки от служителя 240 лв. ,както предходните месеци, при положение, че съм бил на работа 5 дни от месеца, и през останалите 17 болничен?

При положение, че сте в болнични и имате по-малка заработка на база отработени дни би следвало и удръжката да е по-малка. Това обаче, което се вижда е , че при пълен месец Ви удържат далече по-малко от правилната сума, видно от файла, който постнах. В месеца с болничен имате същата удръжка като в месеца без болничен, но в месеца без болнични имате удържани 240 лв. вместо 611.57.