Попадна ми статия за финансов лизинг на автомобил с опция за изкупуване. Според нея отчетната стойност в 205 е главницата + опцията за изкупуване (остатъчната ст-ст)  ??? , а амортизационната стойност е главницата, без опцията.
Това така ли е според вас?

Бихте ли постнали статията ?
Скоро на един семинар беше обяснено, че съставянето е по стария закон, документите, които се публикуват - пак по стария закон, само сроковете за публикуване са по новия закон.

И аз го разбирам и прилагам така.
Заплатите за Януари, изплатени на 15 Февруари.
Декларация 6 за данъка ( код 8) се подава от 01.03-25.03 за месец 02 и дата 29.02.16
Нали ?

 :good:
Здравейте! След одисеята , която се разигра с въпросното указание, как мислите да подаваме справките декларации по ЗДДС до 14.02.2016 г.

Като да го е нямало Указанието.......
Код 5 с дата 25 също е допустим вариант и както е видно програмата си го приема без проблеми. :smile1:

/ като гледам начислени/неначислени/изплатени - иди се сети кое обявяваме/
Значи можело, имало начин - само е трябвала добра воля... :good:
С код 5 не е ли 01.2016? Иначе е правилно , ако става дума за 01.2016 / а не 02.2016 / .
Свидетели сме на една голяма подигравка с бизнеса, със счетоводната професия заради начина, по който става прокарването на този недомислен данък.
На фона на обсъжданията дали това изобщо е целесъобразно, как ще се прилага, дали ще се прилага и прочие ненамерили още отговор въпроси да се питаме и как ще се осчетоводява ...Ами който е имал такъв вече "данък" да сподели как е осчетоводил.
Преди да правите каквото и да било проверете в Справката за задълженията и плащанията дали за 12.2015 имате отразено задължение за здравно осигуряване / резултат от подадена Д1 / и отразено плащане / резултат от платежното / .Тогава ще правите изводи.
Освен да е разгледал случая за "обяда като лична нужда" ...:) :)  :smile1:
Не си ли е стандартен случай на плащане по банков път ? Вие продавате стока, а плащането идва по банка. Кредитът си е на ФЛ.
Благодаря много за отговора, но навсякъде където четох до сега пишеше, че трябва да се издаде фактура за прехвърляне на правото на придобиване от лизингополучателя на третото лице . Въпросът ми с каква стойност трябва да е тази фактура?

Фактура ще пуснете само, ако сте договорили такава сума. Имаше тука подобни теми и писма към тях, ако ги намеря ще ги постна.


Справката-декларация по ДДС за м. Януари по старите образци ли се подава или трябва по новите ( няма да се декларира данък уикенд ) ?

Ако имате и по старите образци ще го декларирате.
С подаването на СД  ЗДДС за 12.2015 сте вече в процедура и тя приключва с  подаването на СД ЗДДС за 02.2016 или още през 01.2016 , ако имате по-голямо ДДС за внасяне и можете да приспаднете това от 12.2015.
Скрит текст :

Това е линкът от по-горе с изброяването на случаите, в които говорим за свързани лица.Във Вашия случай имате две ЮЛ с различни собственици/управители и нямате никой от гореизброените случаи на свързаност / поне не давате информация за такива / .
Да дам пример - ако управителят на ЕООД е управител и на ООД - то ЕООД и ООД биха били свързани лица - имате свързаност по буква г .
Точно затова и по-горе писах да видите дали не попадате в някое от изброените обстоятелства от линка.
 :good:

За 2015 - по стария ред на съставяне на ГФО.
Собствениците на двете фирми са съпрузи, явно не подлежат на деклариране сделките между техните фирми

В случая имате взаимоотношения между две ЮЛ, а не между ФЛ. Не декларирате свързаност , защото такава между ЮЛ няма. А взаимоотношения между ФЛ не съществуват - те са между техните фирми.