Здравейте,
Д6 за СОЛ не се подава помесечно, а се подава Д6/13 за цялата година. Вероятно имате подадена такава, но сега трябва да подадете към нея и разликата за довнасяне по Д1 за 01.2011.Проверете първо какво сте подали с Д6 за 2011.
По повод витаещото усещане за някакъв срок, след който си "отписваме фактури".

Да, това си е точно така - като се каже фактура и се приемат 5г, по "инерция" . Иначе отписването на вземане си зависи от давността - 3г.или 5 г. - в зависимост от обстоятелствата.
Бихте ли споделили какъв е този "5г. давностен срок" за фактури? Това не е публично задължение.
Това не  разбрах по какъв повод го пишете в смисъл, че не само публични задължения могат да са с 5 г давностен срок.
Извинявам се, но не разбрах идеята ви.
Защо да не начислим разхода като признат до датата на продажбата, а останалата част като непризнат? Нали вече автомобила не е наш, какво значение има дали сме го продали тази година или следващата.

Не виждам разминаване - нали точно това е смисълът на цитираното от Вас ? Вие ще си имате начислен счетоводен разход / счетоводния не делим на признат и непризнат / - друг въпрос е дали ще е данъчно признат или не.
Е, не. По издадената Ви застрахователна полица за автокаско си имате счетоводен разход за текущата и следващата година. Въпросът е дали освен счетоводен той ще е и данъчно-признат. Смисълът на статията по-горе е , че след продажбата на МПС-то каското е невалидно и не е данъчно-признат разход за продавача .
Здравейте,
Явно подобни въпроси занимават повече хора и темите са с подобни питания. Вижте тази като пример :

https://kik-info.com/forum/index.php?topic=31585.0

Моето мнение е и по двата въпроса, ако става дума за физическо лице / не пояснявате /  :
 
 в пейпал в момента на получаване там в долари (по курса на БНБ за деня на получаване?)
По принцип когато имаш грешна операция я сторнираш и качваш правилно.

Това е погрешно  и едва ли някой ще го потвърди. Цитирала съм и законовата разпоредба. А като сте решили да постъпите така виждате в какви казуси се въвличате сама.
Здравейте,
това, което описвате е един от случаите, в които е най-добре да бъде точно приложен чл.126 ЗДДС.
ЗДДС
чл.126 ал.3 т.2
....
2. лицето писмено уведоми компетентния орган по приходите, който предприема действия за промяна на задължението на лицето за съответния данъчен период - при неправилно отразени в отчетните регистри документи.

Всичко останало води до още по-сериозни разминавания .

И не, не е по процедура това, което сте направили ми се струва.
 Както е по процедура го сторнирам в януари и качвам правилните продажби за 12/22 + продажби за 01/23.
И аз смятам така.
Трябва ли да му изплатя доход от личен труд, за да няма проблем при пенсиониране и да не му признаят после тази сума?

Да, трябва, ако лицето иска да е осигурено на максимума. В противен случай сте задължени да внасяте осигуровки на 710, а не да изравнявате до 3400.
1. Трябва ли да се регистрирам като упражняващ свободна професия в Агенция по вписванията (и след това в НАП), за да упражнявам въпросната консултантска дейност за чуждестранна компания?

Да, ще извършвате независима икономическа дейност и ще трябва да се регистрирате като свободна професия. Предвид предмета на дейност вижте и дали не трябва да се регистрирате по чл.97А ЗДДС.

2. Задължително ли е да подавам данъчна декларация на тримесечие като физическо лице, упражняващо свободна професия,

Да, следва да подавате Декларация чл.55 на тримесечие.
 Разпределеният дивидент с решението трябва да е под 10 000 лв.

Ето това трябва да е. :smile1:
 Дамата беше много любезна , допита се и до друга нейна колежка и в крайна сметка решиха ,че трябва

Щом са решили...
 Въпросът ми беше точно за лицата, регистрирани като свободна професия. Казаха ми, че вече било задължително и за тях.

Питам се след като тази алинея е актуална и непроменяна от 2005 г. откъде и от кога дойде това "вече" , а до момента различни материали и практика показваха  друго???


ПП Това не е мое мнение, а буквоядско четене на законите. За мен подаване на ГОД от ФЛ, които не водят счетоводство е безумие.

ДФЗ може да изискват ГОД и да се позовават на ЗСтатистиката / некоректно / , но принципно това изискване си е тяхно, а не на статистиката.
Не така тълкуват нещата в ДФЗ

Тука в темата питането е за ФЛ-свободна професия . ДФЗ имат право по отношение на ЗП. Това си следва от цитирания от Вас ЗСтатистиката.

Скрит текст :

Да се направи ясно разграничение за кого се отнася това тълкуване - за земеделските производители, а не за ФЛ-свободна професия, за които тука иде реч.
не посочвам нищо в кл.80.
 За  сумата 10 023,83 - влязла е в нова процедура с първи месец декември.

Така е. :smile1:
 Как е правилно - да прекратя договора по заместване и нов договор  или с допълнително споразумение да го преназнача , което ще подам в НАП.

В често цитирани мнения на МТСГ процедурата е прекратяване-назначаване. Аз обаче не виждам никаква законова причина да не може ДС и така съм направила едно преназначаване от миналия месец .
Здравейте, би трябвало да се получи с код корекция и верните данни. Може да опитате и да споделите. Иначе заличаване плюс редовна е също вариант.
През месец януари аз имам болничен от 09.01 до 18.01 включително. Разнесен е в картона. Направила съм бързи промени. При начисляване на заплатите програмата точно изчислява здравните осигуровки за дните от НОИ - 5 работни върху сумата от 710.00 лева.

Да, за тези дни си е точно така. Аз също съм си направила бързите промени .Коментарите са за трите дни от работодател.