И да се запита човек всъщност до какви съществени моменти и информация води това усложняване с датите ?
НАП приема , защото няма как да знае дали заплатите не са платени на 30.04.2019 или на друга дата - щом датата е допустима , софтуерът приема. Ако пък заплатите се плащат в брой и контировката за това е на 30.04.2019 направо проблемът е никакъв.
...ако командировам служители в тази стая, наемодателя да им издава квитанция на тяхно име, които аз да им осребрявам като квартирни, така би следвало да се избяга от СИС.
:good:
Така се избягват преките взаимоотношения между фирмата и наемодателя и последният вече настанява в стаята  ФЛ.
При сегашния случай лицето наемодател не иска да му се издава СИС и удържа данък, тъй като стаята била категоризирана по ЗМДТ и то издавало само квитанция.



За да се отдава стая под наем принципно не е необходима категоризация . Последната определено свързваме с изискванията на Закона за туризма най - общо казано.
http://www.tourism.government.bg/bg/kategorii/uslugi-v-turizma/kategorizirane-na-mesta-za-nastanyavane

При тази ситуация винаги сме издавали сметка за изплатени суми и служебна бележка, съответно деклариране по чл. 73.


Аз мисля като Вас в горния  пост . Платенияj патент е за едно, а Вие ползвате стаята за друго. Това е все едно, ако сключа с Вас граждански договор , а имам и трудов да настоявам да не ми правите удръжки за осигуровки, защото вече си плащам такива.
Ако има вероятност за издадете документите с дата от последно тримесечие и лицето  чекне, че не желае да му удържате данък "топката" остава у него . Да си подава декларацията, както желае - отговорността си е негова.
Хм , стана ми интересно...Вероятно има предвид , че плаща патент за тази стая.

" 1. Места за настаняване с не повече от 20 стаи - данъкът се определя за стая според местонахождението на обекта:
1 и 2 звезди от 25 до 250 лв."

Вие вероятно обаче не сте курортисти  :smile1: - иначе, ако бяхте нямаше да трябва да плаща данък , различен от патентния . 
Няма срок - КБ се издава при плащането, когато и да стане то. :smile1:
Само дето ми се струва, че в Закона за счетоводство не се "долавя" такава следА

Да се чете " следа " в по-горния пост.
От страна на НОИ при осигуряване и наличие на декларация без дейност не биха заверили книжка и не биха признали стаж . Тука срещаме обратния случай. Явно за институциите наличието на подадена ОКД5 за упражняване на дейност е несъвместимо с наличието на декларация за неактивност.
Само дето ми се струва, че в Закона за счетоводство не се "долавя" такава след при определяне на това що е то предприятие, които не е осъществявало дейност ...
Да, зачитат се по 30 р. дни за всяка календарна година . Важно обаче е и работодателят Ви да ги е отразил правилно в подаваните декларации обр.1.
Включването на фактурата в МД е само за целите на определяне на данъчната основа за изчисляване на ДДС. Не би следвало да имате неравнение на разчета с митницата .
Колега, напълно сте прав - това го казвам повторно. В същото време , ако изискването на някоя програма е едноличният собственик на капитала да има ТД такъв се сключва въпреки необоримите аргументи, които превеждате. Това е изискването на тези програми и условие да се усвоят средствата по тях. И въпреки закона това се случва и контролните органи определено са наясно с това и го приемат . Всъщност проблемът е в ЕООД, където имаме 1 собственик, който трябва да е по ТД по съответната програма.
Днес пуснах едно уведомление на обяд и до два часа дойде справката.
Всичко това е напълно вярно и неоспоримо като теория. Различни европейски програми обаче категорично изискват сключването на трудов договор и това се оказва непреодолимо препятствие за фирмата - страна по тази програма , ако трябва да се "вслуша" в теорията по въпроса. Още повече, че контролните органи знаят за тези изисквания и правилно или не , ако такова има едноличният собственик на капитала ще сключи ТД, за да може да участва в тази програма с такова изискване.
Не само , че може, но често си е и задължително.
Ако според програмата трудовият договор е за управленска дейност, а лицето извършва и друга дейност , свързана с дейността на фирмата , следва да е и СОЛ.
Ако според програмата трудовият договор е за дейност извън управленската и няма външен управител следва лицето да е и СОЛ и да управлява в това си качество / освен, ако не желае по някаква причина да е на ДУК / .
Всичко това е при условие, че не коментираме правилността на ТД на лице, което е и едноличен собственик на капитала и няма външно лице - управител.
Няма такава колона, както няма Д1 за време без стаж. Да заличат подадената Д1 и да си подадат правилно редовна.
...съдружника в ООД  има подадена ОК 5  без да се осигурява . На съдружника трябва ли да се подава Д1 с нулеви ст-сти / като не получава възнаграждение и не полага личен труд /

След като съдружникът не полага личен труд / без значение дали получава или не възнаграждение / за какво е подадена тази ОКД5 ?
На всички въпроси - да. То май нямате и друг изход. :smile1:
най вероятно по ел.път ще ми отхвърли уведомлението

Какво губите , ако пробвате ? Все ми се струва, че всичко ще е ОК. Споделете после. :smile1:
Вариант ли е да оставя така уведомлението и би ли имало някъкви последици за осиг. стаж и доход при положение, че в Д1 така или инъче ще го подавам с код за втори трудов

Нали можехте и да не го забележите ?  Все пак самото уведомление не влияе нито на стаж нито на доход. Разбира се най-доброто е да оправите нещата. :smile1:

Бихте могли да подадете първо назначаването с правилното основание и после да заличите. Мисля, че ще стане по електронен път.
Договорът е за периода 01.04.19 - 30.04.19, Възнаграждението е изплатено на 15.05.2019 (т.е. в 05/2019г.) Въпросите ми са за Декл.1 и 6, правилно ли е:
Декл.1
1) Месец 04/ 2019                              - да
2) вид осигурен - 4                            - гражданските договори не са ли 14
3) подаване до 25.06.2019г.           - да

Декл.6
1) т.8, вид плащане - 4                                           - да
2) т.9, Месец,год. - 04/2019                                   - да
3) т.18, дата на плащане - 31.05.2019                - да
4) Подаване заедно с Декл.1 - до 25.06.2019   - да
5) В сайта на НАП при подаване на Д1 и Д6 избирам период за който подавам: 04/2019
- да