"Уведомление по чл. 62 и промени в Наретба № 5"

https://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,20155.msg121013/topicseen.html#new

В подкрепа на инициативата на ХХХХХ в същата тази тема.
При нас стана. Нямахме подаден с 2, вписахме го в кода директно в 3. Лицето е освободено то 01.04 и не го е връщало.

Аз не се съмнявам, че се е получило. Съмнението ми е в това, че с код 3 няма да изпълни функцията на деклариране, която е вменена програмно на код 2.

" Важно:
В срок до 31.10.2017 г. работодателите са задължени да декларират  код по ЕКАТТЕ за всички действащи трудови договори, сключени преди 01.04.2017 г. като за всяко наето лице подадат уведомление с попълнени: за тип на документ - 2, код на работодателя, трите имена и ЕГН/ЛН/ЛНЧ)/служебен номер, издаден от НАП на работника или служителя, основанието за сключване на трудовия договор или последното регистрирано допълнително споразумение, за "дата на сключване" се попълва 01.04.2017 г., длъжностно наименование, код по НКПД, код по КИД (2008) и код по ЕКАТТЕ на населеното място, където е работното място на лицето, при изпращане на уведомлението. Не се  изпращат уведомления за трудови договори, които към датата на изпращането са прекратени.
В случаите, при които до 31.10.2017 г. е налице обстоятелство, водещо до подаване на уведомление за промяна на сключен преди 01.04.2017 г. трудов договор и работодателят все още не е декларирал код по ЕКАТТЕ, може да го направи едновременно с подаването на едно уведомление."

Това последното го разбирам, ако подаваме например ДС за нова длъжност едновременно можем да подадем и ЕКАТТЕ. И двете са с код 2.
Вчера прекратихме един без да подаваме само за кода и после за прекратяването. Директно подадохме за прекратяване като само добавихме кода и ги прие.

Аз нямам за прекратяване, но експериментирах с един запис за прекратяване .Като въведох данните ми даде съобщение, че полето код по ЕКАТТЕ трябва да остане празно. Това преди мене нагоре в темата го е споделил и друг. Чисто технологична смятам, че може и да може, но това с кодовете 2 и 3 си е изискването . Не знам дали подаден код по ЕКАТТЕ с код 3 върши работа за целите на декларирането му .
 Мисля направо да ги регистрирам като прекратени с посочване на код по ЕКАТТЕ.

Точно така няма как да стане . Прекратяването е с код 3, а обявяване на кода по ЕКАТТЕ с код 2. Подавате две уведомления.
Аз много се надявам в обозримо бъдеще да стане възможно с ПИК на ФЛ и ЮЛ да можем да подаваме всичко възможно и да не е необходим и електронен подпис.
Ако под корекция се разбира подаване на Д6 със суми за довнасяне - няма ограничения във времето кога и колко. Ако е корекция с код К наистина и аз се учудвам, че са приети за минали месеци при изтекъл срок за това.
Нищо не се запази - започвам от нулата с въвежданията

Както и предположихме в началото - старт от нулата.  Не го преборихме този вариант 2.0 - ще си въвеждаме и това е . :smile1:
Накрая реших да сменя диска (да я запиша на друг диск) - и успях да я излъжа.

Не стигнах до тука, но и познанията ми явно са толкова. Наново ще въведа данните за фирмите. А при тази инсталация на друг диск запазиха ли се данните на подадените вече уведомления ? Или само фирмените данни ?
" От 01.04.2017 г. :
-   Файлове, отговарящи на стария формат, включително и при подаване на уведомления за прекратяване на трудов договор няма да се приемат от ИС на НАП, включително чрез електронната услуга на НАП. "
Как с едно уведомление се прави и да предекларираш, и да прекратиш?

Аз не го разбрах, че с едно уведомление го е направила. То няма и как - прекратяването е 3, а ЕКАТТЕ е с код 2.
Не се пише ДС, само уведомявате НАП служебно.

 :good:

Може объркването да идва от това, че в уведомлението се посочва код 2 , но вече освен ДС за него пише и "промяна на раб.място" .
...кодът следва да бъде вписан в ДС.

Това къде го прочетохте ?
Ели, като казваш, че данните ти са запазени как ги виждаш - подадени преди това уведомления без ЕКАТТЕ ли ? Просто си се визуализират без този код ли ?
Да, пише ми го, Дори влязох да разгледам къде е този код и си го имаше :)

Както и да опитвах това не можах да го постигна. Дори и пишат, че е препоръчително да не е в старата директория. И наистина при инсталация формира LCHOME2 .
Аз си я инсталирах още в петък и старите ми данни си ги има. Нищо по различно не съм правила. Инсталирах си го в същата директория и всичко си е както преди.

Не би трябвало да е така - я виж в новата инсталация дали ти пише, че е версия 2,0 ? По-точно започни да попълваш уведомление там, където ти са данните - почти съм сигурна, че е 1.23 и няма ЕКАТТЕ.
Този път изпращача е Национална агенция за приходите и то точно така изписано като при съобщения за плащания примерно.
Направо го изтрих това, защото подобно съобщение НАП би поставила на страницата си.Даже не кликнах, че най-вероятно и не бива. Вече се изучиха и имитират доста добре, че е от НАП.
http://www.odit.info/?s=6&i=312218&f=1&p=1#post-2526739

Да си пожелаем днес нещата да потръгнат. :smile1:
Моето притеснение е, че ако подам сега 13.2015 и не се получат добре нещата, няма да мога да коригирам в намаление, тъй като корекция в намаление за 2015 се прави до 30.04.2016 г., сега може само с разрешение и на място.

Да, вярно, че е така. Остава да направите запитване в НАП€
Ясно е, че основното притеснение е с лихвите, които биха / или не / се начислили от системата. Бихте могли да питате в НАП или да подадете и да видите какво ще се получи. Ще имате време и да заличите. :smile1: