Не е смешно, а е жалко, че за всичко се пита счетоводителя - никой не пита юриста, лекаря. А последният би трябвало да знае на кого може и не може да издава болничен. По-скоро е наистина абсурдно как счетоводителят трябва да знае все повече неща, които не му влизат в пряката работа.
Най - вероятно колежката е била попитана от осигуреното лице дали не може да вземе болничен на бабата и колелото се завърта...

И нека да не сме съдници кой какво трябва да знае, че прекаленият светец и богу не е драг.


Преди малко някой пита за данъчно облекчение за нови мебели, не знам за какво се борим вече :))

Ето за това става дума, а може да ни попитат скоро и за числата от тотото.
Нали цитирах КСО. Не четете ли?

Точно Вас не чета, извинете за което. :smile1:
Иначе колежката явно иска повече конкретика за това кои са низходящи и възходящи, но ще намери със сигурност.
Може би следва да потърсите дали бабата е " член от семейството" доколкото болничният се дава за гледане на член от семейството. Вижте някъде дали е регламентирано - може би ДР от НМЕ или друг нормативен акт.
https://nssi.bg/publichnost/vyprosi-i-otgovori/izdavane-na-bolnichni-listove/

Скрит текст :
 И все пак ако решат да предприемат нещо по въпроса, би трябвало да има и решение на общото събрание, нали така. За да са съгласни всички съдружници.

Това не мисля, че е задължително, а и чл.229 не го изисква.
 Няма как да докаже, че не упражнява дейност.

А ОКД5 за какво служи ? И доколкото разбирам другият е управител.
Извънредни приходи/разходи се отчитат в определени по НСС 8 случаи - вижте НСС 8 т.4.1. Няма отчитане в случая на извънредни приходи/разходи - имате отписване на задължение/вземане.
Възможно ли е да се използва самофактурирането, когато едната фирма е от трета страна?

Здравейте,
действително в ЗДДС и ППЗДДС не е предвидена възможност за самофактуриране от страна на фирма от трета страна. Вероятно дори и по силата на някаква споразумение между страните това да е уговорено то този документ не би имал силата на данъчен документ за целите на ЗДДС.
Нещо неплатено ? Нещо от Д1 отразено два пъти в задължения ? Направете анализ на задълженията / помесечно / за годината с ПИК кода на лицето или с ел.подпис, ако сте упълномощен/а.
 Следва ли лицето да подаде Д6 ако няма суми за изравняване?

Д6/13 се подава задължително - тя съдържа суми , равни на авансовите вноски, ако няма за довнасяне и суми , равни на сбора от авансовите и тези за довнасяне, ако има такива.
Благодаря за отговора!
Не е ли точно "втората" методика с календарните дни това, за което юристът говори? И не е ли приложима тя в практиката?

Двете методики са равностойни и имат за цел една и съща крайна цел - изчисляване на трудовия стаж . Не може да се говори за приоритет в използването на едната или другата и не би трябвало юристът да свързва методика за изчисляване на ТС с друго освен точно с ТС.
Тук спорим с юриста ни, който казва, че отпуск се полага спрямо дните, зачетени за трудов стаж, а той се изчислява в календарни дни, месеци, години..

Трудовият стаж може да се изчислява в календарни дни, месеци, години, но има две методики за това изчисление и едната е в зависимост от работните дни, а другата "залага" на 30 календарни дни =1 месец. Аргументът на юриста в случая не е ОК.
Подкрепям мнението на Маграт.
https://ekspertis.bg/document/view/qanda/158242/0/

Скрит текст :
Може ли да не подава ОКД-5 за самоосигуряване?

Не.

 Или да подаде започване и спиране на дейност докато трае извършването на услугата?

Това да. :good:
Да, зная и съм съгласна, но така аз начислявам ДДС върху приход (комисионната), който не е на фирмата?

Това не е вярно - Вие си издавате фактура за действителната стойност на услугата , а после какво дължите на другата страна е отделен въпрос. Приходът си е изцяло на фирмата, а след това реализирате и разход, за който имате фактура от отсрещната страна.
Те обаче искат пълната фактура на пълната сума и да ми издадат фактура за комисионната

Това е правилното решение.