Въпросът е в добавките, които не са пенсия, а се раздават по съвсем друго перо.

И все пак са пенсия .  :smile1:
Допускам, че при попълване на Т2 на СОЛ / не е по темата / - системата на НАП ще зарежда пенсиите в к.3 с добавките. Предположение само...
Заприхождаване на стока, управителят настоява да включа куриерската услуга на Спиди за транспорт на стоката, закупена от БГ фирма в друг град, а това не е внос.

Вижте СС2 - той не прави разлика дали стоката е от внос или не. :smile1:

А каква декларация следва да се подава през 2021 за авансовите вноски, май единствения вариант е

...никаква.

Нека все пак колеги с опит в счетоводството на ЗП си кажат тежката дума. :smile1:
През 2020г е подавана декл. по чл.87а и чл.88 - старият варинат и е приета.

През 2019 се е облагал с НПР като физическо лице по ЗДДФЛ.
За 2020 ще подадете Декларация по чл.87А .

Тука съм искала да напиша 2022.


Но сега през 2021г не сме могли да подадем декл. по чл.87а, защото е отхвърлена поради причината, че през 2019г не е имало "придох" в графа приходи над 300к лв., защото при НПР там не е отразена сумата и системата не го засича... а в действителност са си били над 300к приходите

Аз точно това имах предвид, че 2019 и 2021 облагането е съответно по ЗДДФЛ и ЗКПО и резултатът би трябвало да е този. През 2021 мисля влезе в сила и текста "годината преди предходната" .
но 2019 пак е имал приходи над 300к, просто са отразени в друго приложение (за НПР).

През 2022г. следва ли да се подаде декл. по чл. 87а където вече ще търси над 300к за 2020г и ще ги "види" защото 2020 е вече на приходи-разходи?

През 2019 се е облагал с НПР като физическо лице по ЗДДФЛ.
За 2020 ще подадете Декларация по чл.87А .
Имам още един въпрос, който ме дерзае.... Ако досега лицето не е внасяло авансов данък, при проверка от НАП /по повод възстановяване на ДДС/ би ли било проблем?

Не мисля.  :smile1:
То си има за тази цел лихви и глоби, но пък и да живее човек с апокалиптични мисли не е ок. :wink1:
Не се сещам как да го формулирам - сключваш договор сам със себе си :blink:

Не толкова директно.  :smile1:
Фирмата с управител ААА сключва договор по ЗЗД с физическото лице ААА. Ползвайте бланка на граждански договор.
Има ли праг на приходите, където физ. лице не е длъжно да декларира авансов данък?

Не. :smile1:
Защо трябва да се издаде протокол,  като анулирането става в същия месец. И нито ние, като доставчик, нито клиента, сме отразили тази фактура със стойности, като редовна в месеца на издаването.

Всъщност точно в това не сте сигурни - просто нямате оригинала.
отделно има и друга фирма - в нея се  осигурява като СОЛ/може би там му приспадат осигуровките за окончателния облагаем данък/

Изяснете си този момент - да не би СОЛ да има във фирмата / ако е ООД/ЕООД личен труд и там да му приспадат личните осигуровки за целите на изчисляване на ДДФЛ.
НОИ отказват да платят болничните, защото работникът е ползвал 95 дни неплатен отпуск преди първия болничен лист и има прекъсване в осигуряването. Затова и имам предписание да залича данните в декл.1, които подавах за м.юни и юли. За август не съм подавала декл. 1 за това лице, според техните указания. Казаха ми, че когато лицето представи болничен да го отбелязвам като неплатен отпуск за временна неработоспособност. Програмата, с която работя, попълва автоматично същите неща, както при теб за дните във неплатен отпуск за временна неработоспособност

При тази информация вече можем да кажем, че НОИ са били прави в тълкуванието и препоръките. Лицето е имало прекъсване поради надвишаване на лимита от 90 р. дни неплатен. За периода на неплатения за временна нетрудоспособност би трябвало обаче да се подаде Д1 - видно от поведението на ТРЗ софтуера, а то е основаващо се на някакво законово положение лицето си има осигурителен стаж.
 Наистина имам нужда от помощ

Да видим по метода проба-грешка: :smile1:
Направих един опит. Имам лице, ползвало вече 90 работни дни неплатен за 2021. в ТРЗ програмата зададох 8 работни дни неплатен отпуск за временна неработоспособност,а другите - работни. Начислих заплатата и какво се получи :
1.Във фиша виждам , че са дадени 3 дни от работодател със сума и 5 неплатен за вр. неработоспособност
2.Д1 за 10.2021 е попълнено така : 21 дни в осигуряване в т.16
                                                              13 дни в т.16,1
                                                                5 дни в 16.4
                                                                3 дни в 16А
3 При проверка на записа чрез програмата на НАП дава коректен запис
4.Имам опция да изчисли програмата осиг. стаж и за октомври ми дава 1 месец.
Изводът, който правя е, че този неплатен няма общо с неплатения от 30/90 дни по КТ и се признава за осиг. стаж.
Това се получи от така направеното начисление.
 Изискването е да се съхраняват всички екземпляри на анулираните фактури при доставчика/ чл.116 ал.5 ЗДДС/. , а аз не разполагам с оригинала. ... Как трябва да се процедира?

Аз бих издала Протокол за анулиране на тази фактура и бих изпратила екземпляр и на насрещната страна. Протоколът, както и анулираната фактура трябва, естествено, да се включат в дневниците.
 От НОИ ми казаха, да не подавам Д 1 за тези периоди, защото има прекъсване на осигуряването. Остава въпроса дали се признават за трудов стаж по силата на Чл. 352.

4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., доп. - ДВ, бр. 15 от 2010 г., в сила от 28.08.2010 г., изм. - ДВ, бр. 30 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.) ползваните неплатени отпуски за временна неработоспособност, за бременност и раждане и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст;
и дали за този период се полага платен отпуск, който трябва да изплатя като обещетение

Не съм много съгласна с НОИ за прекъсването на осигуряването на лицето. Аз в подобни случаи посочвам дните като неплатен отпуск, зачетен за стаж. Много ми е интересно да прочетем наистина този материал от "Знам как" . И в кои примерно случаи като при Вас е коректно да се посочват така тези дни.
Тъй де, ама викам да няма нещо нова, та попитах :)

И аз затова прочетох...
Време по трудово правоотношение, което се признава за трудов стаж, без работникът или служителят да е работил

Чл. 352.

4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., доп. - ДВ, бр. 15 от 2010 г., в сила от 28.08.2010 г., изм. - ДВ, бр. 30 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.) ползваните неплатени отпуски за временна неработоспособност, за бременност и раждане и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст;
ОК. Как е?

Днес срокът от един ден е утре. Срокът от два дни е вдругиден и т.н.
:good:

ДОПК чл.22 ал.6 .
Веднъж. Дори и с различни диагнози при непрекъснати болнични плащате само първите 3 дни от първия болничен.

вижте тука

и тука