Здравейте и благодаря, че отново се отзовавате!  Личен труд  е подаван в декл 1 с код 12 и съответно удържан данък. Мисля да попълня кол 4,5,6 и 7 /без кол 3/ с еднакви цифри

 :good:
Колона 7 се ограничава автоматично до максимума.
Сега се замислям по повод въпроса Ви - да не би да искате да кажете, че попълвате личния труд в к.3 ? Следва да е в 5.
Някак нелогично ми се видя това изброяване само на 3,6 и 7 та затова...
Този избор си мисля, че е само по отношение на това кой подава документите за НОИ. А това да се осигурявате като СОЛ предполага, че извършвате дейност, което пък е в противоречие с факта, че всъщност няма да упражнявате дейност / не би и следвало / .
Аз съм ЗА консултацията на Марпан / без претенции, че съм права / . :good:
Само на място в НАП - подавате Д1 с код корекция.
Да, правилно е .Само с допълнението, че в Т1 и Т2 попълва 3,4,5,6,7 .
По отношение на личния труд и ДДС вижте това писмо на НАП. Декларация 1 се подава с код 12.
Здравейте,
всъщност договорът за личен труд е вид граждански договор. Самото полагане на личен труд е приравнено на трудово правоотношение по отношение на дължимите данъци и осигуровки. В тази тема, която постнах по-горе има и едно указание за администрирането на личния труд на СОЛ. Вижте отговор 40 , за да го прегледате. При този вариант лието си има право на командировки, които ще бъдат и данъчно признат разход.
Личният труд на СОЛ няма НПР. :smile1:
Това е първото регистриране. На 28.04 регистрирах, че от 20.02 съм освободена. Още нямам излязло решение.

Ако на 16.04.2018 ще Ви връчат първото разпореждане по освобождаването Ви по взаимно съгласие то ще имате определена минимална сума и тя ще важи и за обезщетението ви след второто освобождаване - просто ще получите оставащото Ви обезщетение за времето на борса след първото правоотношение..
Още нямам определено обезщетение, тъй като се регистрирах в НОИ на 28.03. Ще ми го връчат на 16.04.

То ще е същото като при предходното регистриране - както Ви е писала Марпан. Не е трябвало да се регистрирате, ако сте знаели за предстоящото назначение .
Здравейте, искам да участвам по един проект. От там ми искат документ от НАП, че като самоосигуряващо се лице, в момента на записване се наблюдава липса на трудова дейност. Може ли да ми кажете какъв документ да занеса и трябва ли да подавам заявление за прекъсване на дейността, след като съм в майчинство?

Аз за такъв документ за пръв път чувам . А докато сте в майчинство не помисляйте да си прекъсвате осигуряването с подаване на такова заявление / иначе се казва декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице / .
После ще приемаме отчети - кой къде и как. Със сигурност всеки ще има по нещичко хубаво и пролетно да се похвали с него.
Хм, за празниците трябва да се постараем да си заработим почивката, че да не ни излезе солено. Аз предвиждам пълно откъсване от работна среда и от каквато и да било възможност да работя. Иначе често "почивайки си" всъщност поработвам.
Управител на ЕООД с ДУК в рамките на този ДУК може само и единствено да управлява, но не и да извършва друга дейност. Ако все пак извършва такава следва да се осигурява и като СОЛ.
За СОЛ с личен труд вижте тази тема :
https://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,5347.0.html

За правото на командировки - вижте чл.33 от ЗКПО.
Не е конкретен отговор на въпроса Ви, но като продавате нещо на някого / дори и повече от едно лице / трябва все пак да знаете на кого какво точно продавате, нали ?
Привет на всички ! Много работите ли или вече имате дълга почивка и сте някъде в топлите ширини ?
Вие сте получател на услуга от трета страна - и Вие и доставчикът на услугата сте данъчно задължени лица по смисъла на ЗДДС. Мястото на изпълнение е България.Издавате Протокол по чл.117 ал.1 т.1 ЗДДС.
Много хубаво и ведро настроение през уикенда ви пожелавам от сърце ! Да си пожелаем и хубаво време , за да е в унисон с настроението ни !

малко адреналин , макар и виртуален :

7 от най-опасните пътешествия

Грешното с плюс, правилното с минус през март 2018 - чисто непрофесионално, но математически вярно. :smile1:

Иначе чл.126 като правилен вариант.