1. Подавам Д 1 за лицето с код 3 - заличаване и Д 6 - корекция с намалените суми за м.май
Така е, в Д с код К посочвате верните намалени суми , а ако има в увеличение - посочвате същите като в предходната подадена Д6.

2. За м.юли си подавам Д 1 и Д 6, но плащам осигуровките, намалени със сумите от коригираната Д 6 за м.май.

Добре е да проверите преди плащане задължението и да се уверите, че корекцията е приета и отразена правилно. Плащате за юли сумите , намалени с намалението за май.
Реално, ние сме фирмата, която получава възнаграждение, за да вземем отпадъчния материал и да го предадем на друга фирма за оползотворяване. Затова получаваме хем пари, хем материал.

Пак ще попитам - в тези пари влиза ли и стойността на материала ?
Здравейте, нашата фирма издава фактура за приемане на отпадъчен материал. Как осчетоводявате подобни фактури, мисля си на приход от услуги, но после как да покажа получения материал?

Приемане означава ли закупуване или е само приемане с цел някаква последваща обработка/унищожаване или друго ? Каква точно е услугата всъщност ?

Аз пък не разбрах материал ли изкупувате или отпадък.
 отпадъчен материал
2 в 1

Въпросът не е коректно зададен ми се струва.  :smile1:
иначЕ да се чете
Не се притеснявай - няма да придиряме.
ДиаУект!

Аз си придирям обаче - не е нужно другите. И техническата грешка не е синоним на диаУект.
Коментарът в ситуацията е не толкова дали от медицинска гледна точка болничните са първични или продължения, а от гледна точка на въпросните 3 дни от работодател и в тази връзка "прочита" на самите болнични - носители или не са на 3 дни от работодател. .
Не става с корекция, защото вид осигурен е ключово поле.

Това не е вярно, защото един и същи осигурител прави корекция по ЕГН на лицето в качеството му на СОЛ. Ще останат само коригираните данни след подаване на Д1 с код К на ЗП. Иначи заличаване - редовна е другият алтернативен вариант.
Ми и мен това ме гложди, но софтуера ми обвързва документа със задължението към съотвения доставчик. И аз реално дължа за доставката пари на френската фирма.

Споделям мнението на djidja83. А плащането на френската фирма ще ги уредите през вътрешни разчети примерно.
Наистина - как програмата на НАП чете Д1 ако записите са в един файл?
Предполагам е по поредност на редовете - ако да, значи ли, че първо трябва да е заличаващия ред, после редовния?

Не знам отговора на въпроса, но е интересно като технология на приемането.
В този ред на мисли вместо заличаване и редовна би могло да се подаде Д1 на СОЛ с код корекция и верните данни от същия ЕИК. Корекцията с  правилните суми ще доведе до същия резултат.

Може да греша, понеже скоро съм нямал случай и не се е налагало да опреснявам, но имам спомен от прочетено, че независимо какво пише (първичен, продължение) и независимо от различните заболявания, ако няма работен ден между болничните, следващите след първия са все продължения. Пак казвам - може да греша.

 :good:
Заличаващият файл едновременно с коректния нов ли се подава или първо заличаване ?
И на второ място коректния нов файл е като редовни данни, в смисъл без код "К"?

Би трябвало едновременното подаване да не поражда проблеми. Колеги тука са съветвали да се  заличи първо, а после да се подаде редовната Д1. Както прецените. И да - новият файл ще бъде редовни данни. :smile1:
Твърде често в питанията не са дадени подробности, които изплуват на по-късен етап. "Вероятно" е всъщност моето предположение и убеждение, че е така, а дали е така - питащата си знае.

Да разбирам ли, че лицето:
  • първо се регистрира като ЗП, а после;
  • се самонаема по ТД?


Не е нужно. Без лоши чувства. :smile1:
Една от позициите в Д1 е ЕИК на осигурител. Във Вашия случай имате различни / вероятно / осигурители по ТД и като СОЛ. Подавайки заличаване като ЗП ще се заличат данните за лицето, подадени от този осигурител.

Така си е / благодаря за корекцията / - актуалната е тази - да видим там какво се казва.
чл.9
(10) Декларация образец № 6, подадена от лицата по чл. 4, ал. 3, т. 2, 4 и 5, може да се коригира до изтичане на срока за подаването и. След този срок декларации се подават на хартиен носител или на електронен носител и хартиен носител след разрешение на Националната агенция за приходите.

Като има да се дава - няма срок, а като имаш да вземаш - "да имаш да вземаш" .
1. Да
2.Мястото на годината в ГДД чл.50 е празно - вписвате необходимата.
3.Всяка следваща подадена става основна и заличава предходната.
4.Да. Попълвате верните суми в пълен размер
5.Да - редовна с разликите в повече при доначисляване
Казвам само, какво мисля!
Помниш ли това - "... но лично аз бих предпочел да съм щастлив, отколкото да съм прав. Винаги!"
Колкото до "приятелската НАП" - май говорим за различни неща!

Най-добре си е хем да си щастлив, хем да си прав, а НАП да е приятел...това обаче се среща като бяла лястовица .
Глоби, лихви и каквото и да е - щом не са подали - ще трябва да подадат . :smile1:
По-скоро въпросът е - дали може "самоволно"?
Мисля си за чл. 9 от Наредба Н-13 - "След изтичане на срока за подаването - декларации се подават на хартиен носител или на електронен носител и хартиен носител след разрешение на НАП."

Така де , ако се приеме по електронен път - ОК , ако ли не си поискваш "самоволно" и НАП ти разрешава. То остава и да не разреши да се подаде неподадена декларация...А за глобите - често НАП са просто приятели на данъкоплатците - помагат, а не глобяват......  :lol: :smile1:
 При декларирането ще се формират и задължения

Да се чете лихви.
Единствено възможният начин е да декларирате ДДФЛ и да го платите. При декларирането ще се формират и задължения, но това е естиствено в случая. Въпросът по-скоро е дали може да направите това по електронен път или не. Аз лично бих опитала . Ако не стане - на място в НАП.