7 - При промяна на правноорганизационната форма на предприятието (чл. 123, ал. 1, т. 5 КТ). Уведомление се подава от новото юридическо лице само ако осигуряването на работниците и служителите в него се провежда чрез различен от стария ЕИК по регистър БУЛСТАТ/ЕИК на търговеца, служебен номер, издаден от НАП.

Готови сте да промените правноорганизационната форма на предприятието ли ? Ами обърнете се към адвокат и при осъществяване на тази промяна ще приложите чл.123 , но не мисля, че ще става дума за двете в момента действащи фирми. Просто тази, в която е назначена жената ще промени правноорганизационната си форма и тя ще остане в промененото вече предприятие.
Не виждам проблем да си стои в тази фирма и да си изкара майчинството там. :smile1:
Един СОЛ с личен труд за времето на съставяне на ГФО би Ви свършил чудесна работа. :smile1:

https://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,5347.0.html
Всичко Ви е налице с изключение на правоотношението с дружеството , за което не конкретизирате нищо освен, че не сте управител.  :smile1:
подаваме абсолютно всичко отново с код Корекция ли?

 :good:
Уведомление по чл.123 се подава при промяна на работодател. Вижте в Указанията за попълване на уведомлението по чл.123 за каква промяна обаче става дума и дали се разпознавате в изброените случаи.

от Указанията :

Скрит текст :
Здравейте,
преди 3 месеца се върнах от майчинство след 1вата година, бих искала да попитам, ако ползвам сега болничен за общо заболяване, нан каква база ще се вземат месеците в платено майчинство, на сумата, която ми е изплащана или на минималната заплата за този период? Благодаря предварително!


http://www.noi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1861-povn13

от линка :
" За дните, включени в периода от 18 календарни месеца, се взема предвид среднодневната минимална работна заплата за страната за съответния период, ако лицето:
..........
3.е ползвало отпуск за отглеждане на дете;"

откакто има 30 на сто доставки с нулева ставка

 :good:
Ако променяте заплатата по чл.119 КТ - правите ДС. Ако използвате чл.118 ал.3  КТ - издавате заповед без да правите ДСп.. Само да бяхте прочели членовете щяхте да ме разберете.
Хубав ден!
От цялата работа спечели ИТ - там не правят приключване или поне то не пречи на текущата работа. :smile1:
По чл.119 КТ - да, по чл.118 КТ - не.
Поне портала на ИТ работи гладко - подал съм над двадесет фирми вече...

Днес изтеглих Мозила - нали с нея работеха до миналата година. Сега чета - работели с Експлорер. Нова година - нов късмет.
Благодаря, Hrili ! Поне да се успокоявам, че не е само до мене. Няма опции за подаване на ГДД, не се обработват 1 и 6, уведомления.....абе поне хубав сняг е навалял. :cray:
Имам подадени още от 01.01.2016 Д1 и Д6 и все още не са обработени. При вас така ли е ? Наистина имат съобщение за забавена обработка, но ми се вижда множко вече...
С електронен подпис се попълва и изпраща Приложение 10. Съпътстващите документи се съхраняват във фирмата - не се носят в НОИ.
http://zakonnik.bg/document/view/qanda/135450/221113

Ако някой има достъп до статията би могъл да Ви помогне или Вие да потърсите броя за насоки по въпроса.
Благодаря за бързата намеса !  :good:
Много Ви благодаря, но искам да попитам така начисленото ДДС за лични нужди включва ли се в данъчната основа за изчисляване на 10% данък по ЗКПО

По ЗКПО имаме облагане на разходите за лично ползване - няма как ДДС да е разход .
Моля, някой с абонамент, желание и естествено време, да пробва да попълни формуляра, за да видим при него дали ще излезе служ. бележка.

Пробвах току-що - като се зададе период за 2017 г. служебна бележка не излиза. Ако се зададе период от 2016 има отметка да се добави и служебна бележка. Би трябвало да има тази възможност и за 2017.
СИС е издадена след като лицето вече е било самоосигуряващо се  :(  ..и все пак нямам декларация от него

Това прави действията Ви законосъобразни.