http://www.trudipravo.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=2140:-8-&catid=14:tpbest&Itemid=33

Да,  pmihaleva , така е - намерих и този полезен коментар по въпроса. При грешно подаден код на вид осигурен следва да се заличи и подаде нова обр.1.И нека наистина пробва с отметка за неподаване на обр.6 и да сподели резултата. Не трябва да е невъзможно.
В указанията за попълване на обр.1 не виждам забрана да се коригира вид осигурен, но и аз като pmihaleva смятам, че по-добре да заличите и подадете нова редовна обр.1 за това лице. Ако подадете вярната обр.6 втори път като редовна - да, ще се дублират задълженията. / може би с код К и същите цифри, но тогава следва да се подадат с код к и обр.1 на всички.......луда работа  :no2: / До сега не ми се е налагало да коригирам обр.1 за 2014 , но това, което чета в различни теми ме кара да се замисля как би следвало да се направи тази корекция, за да бъде приета само примерно за едно лице и особено, ако не се налага коригиране на обр.6. Дали не бихме могли вече да подаваме само обр.1 или респективно само обр.6 ? И ако е така - интересно как следва да е правилната " технология " в случая на marina ivanova zemedelska . Първосигнално бих казала, че да, подава се корекция на обр.1 и се чеква неподаване на обр.6. Явто не става обаче....Вероятно системата засича съответствието на подаваните обр.1 и 6, а не на вече наличните / подадени / по даден ЕИК . Моля , който е " преодолял " този момент да сподели.....
Чл. 3. (1) Данъчно задължено лице е всяко лице, което извършва независима икономическа дейност, без значение от целите и резултатите от нея.

Както писа и Ирена - бягайте от това определение.  :smile1:


Извинявам се за спама в темата, но как се получава този " ефект " ? Имам предвид да дам наименование на посочен линк......
от указанията Т 1
5.1 Тази колона се попълва от едноличните търговци, както и от регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, за доходите от продажба на произведени и преработени продукти от земеделската им дейност, на които облагаемият им доход  се формира по реда на чл. 26 от ЗДДФЛ. Те формират годишния си осигурителен доход като на ред 13, колона 5.1 от Таблица 2  вписват сбора от облагаемия доход, деклариран в Приложение 2, част ІІІ, ред 9.3 и сумата на ред 26, колона Б от Справка № 2, част V на същото приложение от данъчната декларация.

Да съм по-точна - не можете да ползвате пренесена загуба от предходни години при изравняване на осигуровките. Ако имате в намаление такава сума следва да я игнорирате от сумата за вписване в 5.1 .
Т.е. при всички случаи удържам данък така ли? А приспадам ли 10% НПР? И си издавам СИС.
И съответно вече имам основание за подаване на декл. чл.55


 :good:

при всички случаи за доходи на СОЛ не, само при наем на СОЛ .

http://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=9653.0
За наемите обаче това не е така.
При липса на данък няма и чл.55, обаче защо не му удържате ?
Пишете сумата от ред 9.3 на Приложение 2 част втора или 0 , ако нямате 9.3 .
И дивидента и данъка - посочвате ги, дори и да са само начислени.
11 00 00  :good:

да помогнем на данъкоплатците.. :yes3:
Подавате нова с верните данни - тя припокрива първата подадена.
Работно време - 4 часа при сумарно изчисляване на работното време и по утвърден график.
Лицето е собственик на ЕООД и през него внася осигуровки като самоосигуряващо се лице.

Не попълва Т 2 за наема.
Ако става дума за СОЛ по КСО наемът няма място в Т2. Там се вписва само наемът на лицата по чл.40 ал.5 ЗЗО. А иначе по принцип се разпределя за месеците на упражняване на дейността, а не на получаване на сумата .
Да, независимо. Т1 и 2 се попълват от самоосигуряващи се лица - Т1 и 2 от СОЛ по смисъла на КСО / ЕТ, съдружници в ООД, свободни професии и прочие / , а Т2 от СОЛ по чл.40 ал.5 ЗЗО.
Не попълвате изобщо Т1, както и pmihaleva Ви е писала ,  защото сте самоосигуряващо се лице по чл.40 ал.5 ЗЗО и се попълва само Т 2. И да-трудовия договор в колона 3.